دسترسی سریع به محتوای این مقاله
- 1 کور وب ویتال چیست؟
- 2 CWVها عبارتند از:
- 3 چرا Core Web Vitalها مهم هستند؟
- 4 تأثیر کور وب ویتال ها بر سئو
- 5 این تأثیر چگونه است؟
- 6 چرا گوگل عملکرد وبسایت را در رتبهبندی تأثیر میدهد؟
- 7 بزرگترین رنگ محتوایی (LCP) چیست؟
- 8 تاخیر ورودی اول (FID) چیست؟
- 9 ثبات بصری صفحه (CLS) چیست؟
- 10 نحوه اندازه گیری Core Web Vitals
- 11 نحوه بهبود Core Web Vitals
- 12 نحوه بهبود LCP
- 13 نحوه بهبود FID
- 14 نحوه بهبود CLS
- 15 در پایان
اگر یک مدیروب یا سئوکار هستید، حتما میدانید که برای بهبود رابط کاربری و جنبههای فنی سایت خود یا همان سئو تکنیکال، باید به یک سری معیارها توجه ویژهای کنید تا هم مخاطبان احساس راحتی بیشتری با سایت شما کنند و هم سایت باکیفیت تر و بهینهتری داشته باشید. اما برای اینکه بفهمیم این معیارها چه کمکی به ما میکنند یا اصولاً چگونه میتوان بوسیله آنها سایت خود را بهتر سئو کرد، باید به یک عبارت به خصوص مراجعه کنیم: کور وب وایتال.
با ما در این مقاله از وبسایت مدیروب همراه باشید تا مثل همیشه با زبان ساده یاد بگیریم که کور وب ویتال چیست و چگونه میتوانیم با کمک آن از داشتههای خود برای بهتر کردن کیفیت سایتمان استفاده کنیم.
کور وب ویتال چیست؟
کور وب ویتالها، Core Web Vitals یا به اختصارCWV به طور کلی سه معیار خیلی مهم در دنیای وب هستند. گوگل با اندازهگیری و سنجیدن کور وب ویتال سایتهای مختلف تصمیم میگیرد کدام سایت کیفیت بهتری داشته و باید در صفحه جستجو، در رتبه بالاتری قرار بگیرد. همین نکته سئوکارها و مدیران وب زیادی را در سراسر دنیا وادار میکند تا برای بهبود رتبه سایت خود، به این سه عامل کلیدی فکر کرده و برای آنها برنامهریزی کنند.
CWVها عبارتند از:
- بزرگترین رنگ یا بزرگترین ترسیم محتوایی (LCP)، که وظیفه اش اندازهگیری سرعت بارگیری صفحه است.
- اولین تاخیر ورودی (FID)، میزان تعامل مخاطبان با صفحه را اندازه گیری میکند.
- ثبات بصری صفحه (CLS)، که بخشهای فنی صفحه را مورد بررسی قرار میدهد.
این سه عامل عملکرد آدرس صفحه را با توجه به وضعیت آن، از ضعیف تا قوی، دسته بندی میکنند.
چرا Core Web Vitalها مهم هستند؟
برای پاسخ به این سوال اول باید بدانیم Page Experience چیست؛ Page Experience یا تجربه کاربری به هر چیزی اطلاق میگردد که باعث تجربه بهتر مخاطب از سایت و احساس راحتی او در صفحه میشود. از طرفی گوگل نشان داده است که در رتبه بندی سایتها تجربه صفحه را به عنوان عاملی مهم درنظر میگیرد. تأثیرگذارترین عوامل در تجربه صفحه به شرح زیر است:
- HTTPS
- طراحی اختصاصی صفحه برای موبایل
- عدم وجود پاپ آپ
- نداشتن هرگونه بدافزار و اسپم
تجربیات مدیران وب در سراسر جهان ثابت کرده است که کور وایتال وبها به طور محسوسی روی تجربه مخاطب در کار با سایت شما تأثیر ویژهای میگذارد. البته نباید فراموش کرد که تجربه صفحه به تنهایی نمیتواند سایت شما را به رتبه اول گوگل تبدیل کند. اما با درنظر گرفتن نکات بالا و توجه ویژه به Core Web Vitals میتوانید مخاطبان بیشتری را جذب سایت خود کنید.
تأثیر کور وب ویتال ها بر سئو
میدانید وب کرالر یا خزنده وب چیست؟ همه موتورهای جستجو به خصوص گوگل، برای بررسی محتویات و ابعاد فنی سایتها، از رباتهایی استفاده میکنند به نام خزنده وب که با تحلیل و بررسی صفحههای مختلف، به گوگل در رتبه بندی سایتها کمک میکنند. این خزنده ها عوامل متعددی، مانند کور وب وایتالها را زیرنظر گرفته و با بررسی و تحلیل آنها، رتبه سایت را ارتقا داده یا پایین میآورند.
در ارتباط با رابطه سئو و CWVها، دقیقاً مشخص نیست که این سه عامل چقدر بر سئو تأثیر می گذارند؛ زیرا گوگل الگوریتمهای رتبهبندی خود را عمدتاً مخفی نگه میدارد. اما تقریباً همهی سئوکاران و مدیران وب براین باورند که CWVها به میزان قابل توجهی بر سئو تاثیر گذاشته و رابطه نامحسوسی با یکدیگر دارند.
این تأثیر چگونه است؟
فرض کنید دو وبسایت دو مقاله با عنوان «سئو چیست؟» مینویسند و گوگل باید بین وبسایت A و وبسایت B یکی را در رتبه بالاتری قرار دهد. وبسایت A و وبسایت B هر دو لینکهای معتبری دارند، به خوبی از لحاظ محتوایی و فنی سئو شدهاند و گوگل هم محتوای هر دو سایت را به یک اندازه پذیرفته است. اگر وبسایت A سریعتر بارگیری شود، سریعتر پاسخ دهد و زمان بارگذاری کمتری از وبسایت B داشته باشد، الگوریتم گوگل بدون شک تصمیم میگیرد که مقاله نوشته شده توسط وبسایت A را در بالای نتایج جستجو نشان دهد. همین امر باعث شده تا یک مدیر وب به کور وب وایتال ها توجه ویژهای داشته باشند.
چرا گوگل عملکرد وبسایت را در رتبهبندی تأثیر میدهد؟
موتورهای جستجو مانند گوگل میخواهند در سریعترین زمان ممکن مرتبطترین اطلاعات را در اختیار کاربران قرار دهند. تاخیر در زمان بارگیری باعث ناامیدی و کلافگی کاربران میشود و در نهایت کاربران به موتورهای جستجوی رقیب گوگل پناه میبرند. بنابراین هرچقدر که سایتها در موتور جستجو سریعتر بارگذاری شوند و فاکتورهای کور وب ویتال در آنها بیشتر رعایت شود، موتور جستجو نیز سربلند از این آزمون بیرون آمده و کاربران بیشتری از آن استفاده میکنند. به همین دلیل است که سئوکارها و مدیران وب معتقدند که گوگل عملکرد کور وب وایتال ها را در رتبهبندی تأثیر میدهد.
حال بیایید نگاه جدیتری داشته باشیم به این سه معیار کور وب وایتال:
بزرگترین رنگ محتوایی (LCP) چیست؟
Largest Contentful Paint، یا بزرگترین ترسیم محتوایی، به زبان ساده مدت زمانی است که طول می کشد تا یک صفحه در لپ تاپ یا موبایل شما بارگیری شود. طبق دستورالعملهای گوگل اگر زمان بارگیری یک وبسایت کمتر از 2.5 ثانیه باشد سایت LCP مطلوبی دارد.
تاخیر ورودی اول (FID) چیست؟
تأخیر ورودی اول، فاصله بین زمانی است که یک کاربر روی چیزی کلیک میکند، تا زمانی که آن چیز بالا بیاید. هرچقدر این زمان کمتر باشد، سایت شما اصول کور وب ویتال ها را بهتر رعایت کرده است. طبق دستورالعملهای گوگل، یک FID مناسب و مطلوب 100 میلی ثانیه یا کمتر است.
برای مثال فرض کنید شخصی از یک صفحه با عنوان “خرید گوشی موبایل X” بازدید میکند. بعد از لود شدن صفحه، فهرستی از عکسهای آن موبایل بالا میآید و برای رفتن به عکس بعدی باید روی فلش سمت راست کلیک کنیم. FID بازه زمانی کلیک روی فلش است تا زمانی که عکس بعدی بالا بیاید. به همین سادگی.
برخی دیگر از این گونه تعاملات عبارتاند از:
- انتخاب یک گزینه از یک منو
- کلیک بر روی یک پیوند در سایت
- وارد کردن ایمیل خود در یک فیلد
- باز کردن بخشی از صفحه سایت در دستگاههای تلفن همراه
البته FID در همه سایتها به یک اندازه اهمیت ندارد. مثلاً برای صفحهای که 100% محتوا دارد (مانند یک مطلب وبلاگ یا مطالب خبری)، FID احتمالاً چیز مهمی نیست. چون در این سایتها نهایت تعامل کاربر اسکرول کردن صفحه است و کار خاص دیگری صورت نمیگیرد. اما برای سایتهای فروشگاهی که هرصفحه دهها عکس و گزینه و بخش مختلف دارند، FID از اهمیت زیادی برخوردار است.
گوگل FID را عاملی مهم میداند؛ زیرا نحوه تعامل کاربران با وبسایت به این معیار بستگی دارد.
ثبات بصری صفحه (CLS) چیست؟
Cumulative Layout Shifts یعنی زمانی که همهی اجزای یک سایت همزمان باهم بارگیری شوند. گاهی اوقات بعضی از سایتها را میبینیم که کیفیت فنی خوبی ندارند و وقتی که وارد آنها میشویم، بعد از مدتی اجزای صفحه جا به جا میشوند یا دچار گلیچ و باگ میشوند و دوباره باید صفحه را لود کنید. به این عامل میگویند ثبات بصری صفحه. دستورالعمل های گوگل نشان میدهد که یک CLS خوب باید به اندازه 0.01 میلی ثانیه یا کمتر از آن طول بکشد.
فردی که در بالا مثال زدیم را به یاد دارید؟ حالا تصور کنید او صفحه “خرید گوشی موبایل X” را باز کرده و سعی میکند روی فلش سمت راست کلیک کند تا تصویر بعدی را ببیند. اما تصاویر نامرتب بارگیری میشود و با بالا و پایین کردن صفحه، تصاویر نیز حرکت میکنند. در این حالت صفحه وب قطعاً CLS ضعیفی دارد و درنتیجه ثبات بصری صفحه پایین بوده که تجربه بدی را برای کاربر بوجود میآورد. به هنگام مدیریت یک وبسایت، خصوصاً در نسخههای تلفن همراه باید به CLS توجه ویژهای داشت.
نحوه اندازه گیری Core Web Vitals
مهمترین ابزارهایی که برای بررسی CWVها وجود دارد به شرح زیر است:
Google Lighthouse: گوگل لایت هاوس یک ابزار رایگان است که CWV ها را بررسی کرده و اندازه گیری میکند و به شما کمک میکند بخشهای فنی صفحه سایت خودتان را به راحتی مدیریت کنید. (لینک : Google Lighthouse)
Google Search Console: سرچ کنسول گوگل که نیازی به معرفی ندارد. این ابزار نه تنها به سئو داخلی سایت شما کمک میکند، بلکه با تحلیل و بررسی عوامل فنی، میتواند کمک کنید تا حفرهها و مسکلات فنی سایت خودتان را از بین ببرید.
(لینک: Google Search Console)
Google PageSpeed Insights: احتمالاً بهترین و مهمترین ابزاری که کور وب وایتال ها را اندازه گیری میکند گوگل پیج اینسایتس است. خیلی از مدیران وب معتقدند که این ابزار حرفهای ترین و مهمترین ابزاری ست که یک وبمستر برای بررسی و تحلیل کور وب وایتالهای سایت خود از آن استفاده میکند.
(لینک: Google Pagespeed Insights)
نحوه بهبود Core Web Vitals
نحوه بهبود LCP
تصاویر را بهینهسازی کنید: تصاویر اغلب بزرگترین عنصر یک صفحه هستند. کاهش اندازه فایل تصویر می تواند به سرعت بارگذاری صفحه کمک کند.
Lazy-loadingراپیاده سازی کنید: لیزی لودینگ چیست؟ لیزی لودینگ به زبان ساده یعنی تا وقتی ما با چیزی کاری نداشته باشیم، آن بخش بارگیری نشود. درلیزی لودینگ، عناصر صفحه تنها زمانی بارگذاری میشوند که کاربر به آنها نیاز داشته باشد. همین نیز باعث میشود تاسرعت بارگذاری صفحه بالاتر برود.
نحوه بهبود FID
از کدهای سنگین جاوا اسکریپت استفاده نکنید: صفحات وبی که در آن از کدهای سنگین استفاده شده است، میتوانند باعث تاخیر در بارگیری شوند زیرا مرورگر باید منتظر بماند تا همه کدها قبل از اجرای صفحه بارگیری شوند. پس تا جایی که امکان دارد کدهای جاوا را کوچک سازی کنید.
نحوه بهبود CLS
عناصر صفحه کم اهمیت را به حداقل برسانید: عناصر کم اهمیت مثل تبلیغات یا پاپ آپها را در مکانهای جدا از هم قرار دهید.
فضایی را برای محتوای تبلیغاتی و فرعی درنظر بگیرید: بسیاری از این محتویات درجه چندم، مانند تبلیغات، برای عملکرد یک وب سایت یا مقاصد تجاری ضروری هستند و نمی توان آنها را حذف کرد. شما قبل از اینکه مرورگر محتوای اصلی صفحه را لود کند، میتوانید فضایی را در صفحه وب برای بارگذاری این محتویات در نظر بگیرند.
تصاویر در اندازهی بهینه باشند: این فرآیند کمی متفاوت از بهینه سازی تصاویر به طور کلی است. یادتان باشد که تصاویر در دستگاههای مختلف اندازههای متفاوتی دارند. یعنی تصویری که شما در صفحه لپ تاپ میبینید، با موبایل و تبلت و… به لحاظ اندازه فرق دارد. پس برای هر مدام از این نسخهها باید تصویر مناسب با صفحه را در نظر بگیرید.
از CSS استفاده کنید: تعدادی از تکنیکهای CSS هستند که میتوانید از آنها برای حفظ ثبات بصری صفحه استفاده کنید که کار شمارا برای تعیین سایز و فضا و همه چیز راحت میکند.
در پایان
در نهایت، میتوان به این نتیجه رسید که کور وب ویتالها ابزاری مهم و ضروری برای بهبود کیفیت فنی و سرعت صفحه سایت هستند و اگر یک وبمستر هستید نباید آن را نادیده بگیرید. حتی با وجود این که گوگل به صورت رسمی از ارتباط کور وب ویتال ها با سئو صحبتی نکرده است، شواهد این را نشان میدهند که این معیارها به طور ویژه بر بهبود بازدید از سایت شما و رتبهبندی آن تأثیر میگذارند. با رعایت نکات ذکر شده در این مقاله و با ارتقای رابط کاربری و طراحی سایت بهینه، به آسانی میتوانید یک وبسایت بهینه را مدیریت کنید که همه از استفاده از آن لذتی میبرند.
شما به عنوان یک مدیروب یا سئوکار چه تجربیاتی در زمینه استفاده از کور وب وایتالها داشتید؟ دانستههای خود را با ما در بخش نظرات به اشتراک بگذارید و اگر توانستید با استفاده از آنها سئوی سایت خود را بهبود ببخشید، حتماً درباره آن صحبت کنید. متشکریم که در این مقاله از مدیروب نیز با ما همراه بودید تا باری دیگر به زبان ساده، یکی از مهمترین مطالب دنیای وب مستری را با یکدیگر یاد بگیریم.
اگر به این مطلب علاقمند بودید احتمالا مقالات زیر هم براتون مفید خواهد بود :
1. پیج اتوریتی یا Page Authority چیست و چه تأثیری در سئو دارد؟
2. 30 ترفند سئو برای کسب رتبه بهتر در موتورهای جستجو
3.برندسازی برای سئو: راهی برای افزایش بازدید هدفمند از موتور جستجوی گوگل
4 .28 ابزار سئو سایت برای بهینه سازی در موتورهای جستجو
5.الگوریتمE-A-T گوگل چیست؟ و چه تأثیری بر سئو سایت دارد؟
6. استراکچر دیتا چیست و چه تاثیری بر سئوی یک سایت دارد؟
7.صفحات یتیم یا Orphan Pages چیست و چه تاثیری بر سئو دارند؟
8. هر آنچه در مورد سئو نویسی و محتوای سئو شده باید بدانید
9. کنیبالیزشن چیست؟ و چه تاثیری بر سئو دارد؟
10.10 نکته کلیدی که باعث ارتقا سئو و بهبود رنکینگ سایت شما خواهد شد
11.الگوریتم helpful content گوگل چیست و چه تاثیری بر سئو دارد؟
12.زامبی پیج چیست و چه تاثیری روی سئو سایت دارد؟
13.الگوریتم ونیز چیست و چه تاثیری در سئو محلی دارد؟
میانگین امتیاز 4.1 / 5. تعداد آرا: 414