،

سئو تکنیکال چیست؟ 13 گام تا انجام بهینه سازی فنی سایت

سئو تکنیکال چیست
4.3
(424)

چرا سئو تکنیکال اهمیت دارد؟ هدف اصلی از راه اندازی یک سایت اینترنتی، ایجاد بستری برای معرفی محصول و یا ارائه محتوای آموزشی است. بستری که کاربر به راحتی بتواند خریدهای خود را از آن سفارش و یا یک مطلب آموزشی را مطالعه کند. برای رسیدن به وب سایت‌های اینترنتی، دو روش وارد کردن آدرس مستقیم سایت و یا جستجو در موتورهای جستجوگری همچون گوگل وجود دارد.

به همین خاطر مدیران سایت از ترفندهایی برای همگام سازی سایت خود با موتورهای جستجوگر استفاده می‌کنند که سئو نام دارد. سئو انواع مختلفی دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، سئو تکنیکال است. اینکه سئو تکنیکال چیست و چگونه باید اجرا شود، موضوع مورد بحث ما در این مطلب است. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید تا به زبانی ساده، سئو فنی را به شما توضیح دهیم.

 

 

منظور از سئو فنی یا سئو تکنیکال چیست؟

سئو تکنیکال (Technical SEO) یا همان سئو فنی، یکی از انواع سئو است که نقش مهمی در افزایش بازدید طبیعی وب سایت شما دارد. بهینه سازی سایت برای موبایل، توجه به معماری سایت و سرعت بارگذاری صفحه جزو عناصر اصلی از سئو تکنیکال هستند. معمولا بیشتر توجه مدیران سایت به رعایت سئو در تولید محتوای سایت یا همان سئو داخلی است. اما اهمیت سئو تکنیکال به مراتب بیشتر از انواع دیگر سئو است که برای سایت خود در نظر می‌گیریم.

اولین کاری که باید برای بهبود سئو تکنیکال سایت انجام داد، بررسی وضعیت فنی آن است. بررسی اینکه سرعت بارگذاری صفحات سایت چقدر است؟ آیا صفحات سایت برای کاربران موبایلی بهینه سازی شده است؟ یا هیچ تناسبی بین ساختار فنی سایت با شیوه عملکردی موتورهای جستجوگر وجود دارد؟ پاسخگویی به این سوالات به شما کمک خواهد کرد تا اطلاعاتی در خصوص سئو تکنیکال سایت به دست آورید. در گام بعدی باید به فکر رفع مشکلات موجود باشید. این کار با استفاده از ترفندهای سئو تکنیکال مقدور است که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد.

 

سئو تکنیکال چیست

 

تفاوت بین سئو تکنیکال با انواع دیگر سئو

از نظر متخصصان بهینه سازی سایت، سه نوع سئو وجود دارد که شامل سئو داخلی، سئو تکنیکال و سئو خارجی است. شاید بهتر باشد که برای درک تفاوت بین سئو تکنیکال با انواع دیگر آن، تعریفی از آنها را ارائه دهیم.

سئو داخلی

سئو داخلی مربوط به صفحه‌های وب است که به آن سئو آن پیج هم(On-page SEO) می‌گویند. این نوع از سئو، اطلاعات مربوط به موضوع صفحات را در اختیار موتورهای جستجوگر و مخاطبان قرار می‌دهد. افرادی که تولید محتوا انجام می‌دهند، آشنایی خوبی با جزئیات سئو داخلی و شرایط آن دارند. توضیحات متا (Meta Description)، چگالی و میزان استفاده از کلمات کلیدی،  لینک‌های داخلی، انتخاب URL و متن جایگزین تصاویر(Image Alt Text) جزو مهم‌ترین عناصر سئو داخلی هستند.

 

سئو داخلی

 

سئو خارجی

سئو خارجی یا همان سئو آف پیج (Off-page SEO)، به بررسی میزان محبوبیت و اعتبار سایت شما از دیدگاه وب سایت های دیگر می‌پردازد. مثلا هر چقدر که تعداد بک لینک‌های سایت شما بیشتر باشد، اعتبار صفحه یا پیج اتوریتی (Page Authority) آن بیشتر خواهد بود. چون هر چقدر که تعداد لینک های مرتبط یک سایت بیشتر باشد، رتبه بهتری در نتایج موتورهای جستجوگر خواهد داشت.

 

سئو خارجی

 

سئو تکنیکال، زیر مجموعه‌ای از سئو داخلی

برخلاف دو نوع قبلی، تمرکز سئو تکنیکال بیشتر بر روی بهینه سازی جنبه‌های فنی وب سایت است. چون اگر ساختار فنی سایت ساده باشد، درک آن برای موتورهای جستجوگر راحت تر است. حتی امکان خزش و کراولینگ (Crawling) موتورهای جستجوگر هم در بین صفحات سایت فراهم می‌شود و باعث بهبود سرعت وب سایت شما خواهد شد. البته چون کارایی سئو فنی برای عناصر درون سایتی است، آن را زیرمجموعه ای از سئو داخلی می‌دانند. اما هدف نهایی از اجرای تمامی این سئوها، دسترسی به یک رتبه بهتر در نتایج موتور جستجوگر است.

چرا باید به سئو تکنیکال اهمیت داد؟

شاید به اعتقاد برخی از متخصصان، سئو تکنیکال خیلی مهم نباشد و حتی آن را نادیده بگیرند. اما واقعیت امر این است که یک ارتباط مستقیمی بین سئو فنی با ترافیک وب سایت و رضایت کاربران وجود دارد. چون آمارها نشان داده که آستانه صبر کاربران اینترنتی روز به روز کمتر می‌شود. مثلا اگر لود شدن صفحه سایت شما بیش از سه ثانیه طول بکشد، بخش عمده‌ای از کاربران سایت خود را از دست خواهید داد. پس طراحی سایت شما باید به گونه‌ای باشد که علاوه بر سادگی و زیبایی، رضایت کاربر را جلب کند.

 

اهمیت سئو تکنیکال

 

ارتباط سئو فنی با عملکرد موتورهای جستجوگر

موضوع بعدی مربوط به نحوه عملکرد موتورهای جستجوگر است. محتوای سایت شما زمانی ارزش دارد که موتورهای جستجوگر بتوانند آن را درک کنند. حتی رتبه بندی سایت ها نیز بر اساس یک سری معیارهای خاصی انجام می‌شود که مد نظر ربات‌ها است. پس ساختار سایت را باید متناسب با شیوه عملکردی همین موتورهای جستجوگر طراحی کرد. چون گوگل و دیگر موتورهای جستجوگر همیشه سعی دارند تا بهترین نتایج را برای کاربران خود نمایش دهند.

پس توجه به سئو فنی باعث بهبود رتبه سایت، و بی توجهی به آن منجر به بلاک شدن یا حذف از فهرست ایندکس می‌شود. در واقع گوگل برای رتبه بندی سایت شما، باید به محتوا دسترسی داشته باشد؛ که این کار هم با استفاده از سئو تکنیکال امکان پذیر است. اما اجرای اصولی سئو فنی، نیازمند یک سری تکنیک اصولی است که در بخش بعدی آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

 

آموزش سئو تکنیکال و ارکان مهم آن

برای اجرای دقیق سئو تکنیکال، باید جزئیات زیادی را در نظر گرفت. در نظر گرفتن تمامی این جزئیات علاوه بر پیچیدگی، به زمان زیادی برای اجرا نیاز دارد. به همین خاطر سعی کردیم تا مهم‌ترین ارکان سئو تکنیکال را انتخاب کرده و به شما معرفی کنیم. اجرای اصولی این ویژگی‌ها باعث بهینه سازی سایت شما از نظر فنی می شود.

 

معرفی سئو تکنیکال

 

1 – نداشتن لینک‌های خراب

یکی از ناخوشایند‌ترین تجربه‌های استفاده از اینترنت، مواجه شدن با سایت‌هایی است که خطای 404 دارند. این کد خطا برای زمانی است که یک لینک خراب در سایت خود داشته باشید. وجود چنین صفحاتی در سایت شما می‌تواند کاربر را ناراحت یا حتی خشمگین کند. حتی موتورهای جستجوگر هم تمایلی برای نمایش این صفحات ندارند.

البته نداشتن لینک‌های خراب در سایت، تقریبا غیر ممکن است. چون محتوای سایت همواره در حال تغییر و بروزرسانی بوده و مدیریت این حجم از داده زمان بر است. اما می‌توان با استفاده از یک سری ابزار فنی، وضعیت سئو تکنیکال سایت را بهبود بخشید. مثلا تعداد لینک‌‌های خراب را کاهش داده و یا خطا مربوط به این صفحات را رفع کنید. انتقال لینک‌های قدیمی با صفحات جدید و تغییر مسیر (Redirect) آن‌ها، از دیگر راهکارهای موجود برای رفع چنین مشکلی است.

2 – امن بودن

از مهم‌ترین شاخصه‌های سئو فنی، توجه به بحث امنیت سایت و کاربران است. چون کاربر سایت شما باید علاوه بر تجربه کاری مناسب، از لحاظ اطلاعاتی نیز امنیت داشته باشد. در واقع این نوعی احترام گذاری برای مخاطب سایت است. برای افزایش امنیت سایت می‌توان کارهای فنی زیادی را انجام داد که یکی از آن‌ها استفاده از پروتکل HTTPS است. این پروتکل خیال شما را از بابت دسترسی هکرها به اطلاعات رد و بدل شده بین مرورگر و وب سایت را راحت می‌کند. یعنی کاربر با خیالی راحت می‌تواند وارد حساب کاربری خود شده و اطلاعات او محفوظ بماند. البته یکی از پیش نیازهای اجرای HTTPS در وب سایت، داشتن گواهی SSL است.

 

امن بودن

 

3 – توجه به قابلیت خزش یا کراولینگ

موتورهای جستجوگر برای دریافت اطلاعات از وب سایت‌ها، از یک سری ربات استفاده می‌کنند. این ربات‌ها با خزش در بین محتوای سایت، عملیات کراولینگ را انجام می‌دهند. کراول کردن یعنی جمع آوری اطلاعات از یک صفحه اینترنت و تمامی صفحاتی که لینک آن در صفحه وجود دارد. یکی از تکنیک‌های سئو فنی، محدود کردن فعالیت خزش و کراول این ربات ها است.

حتی می‌توان کاری انجام داد تا صفحه‌های کراول شده در نتایج موتورهای جستجوگر نمایش داده نشوند. یا لینک‌های موجود در این صفحات توسط ربات‌ها فالو نشود. البته حالت برعکسی هم برای انجام این کار وجود دارد. مثلا با استفاده از لینک‌های داخلی، به ربات‌ها کمک کنیم تا درک بهتری از محتوای سایت داشته باشند.

4 – کاهش صفحات تکراری duplicate content

یکی از دلایل کاهش رتبه سایت، داشتن محتوای کپی یا به اصطلاح دوپلیکیت (Duplicate) است. این صفحات باعث گیج شدن موتورهای جستجوگر می‌شوند. چون در مواجه با این صفحات، نمی‌داند که باید به کدام صفحه رتبه بهتری بدهد. پس به ناچار، صفحات با محتوای مشابه را پایین تر از صفحات دیگر قرار می‌دهد. فرقی هم ندارد که این صفحه تکراری در خود سایت شما بوده، یا از محتوای سایتی دیگر کپی شده باشد.

داشتن صفحات تکراری شاید از دید کاربر خیلی مهم نباشد. اما موتورهای جستجوگر آن را تشخیص داده و سایت را جریمه می‌کنند. حتی شاید خود مدیر سایت هم متوجه تکراری بودن محتوای برخی از صفحات خود نباشد. مثلا در اثر حواس پرتی یا اشکالات فنی، یک محتوا با دو URL مختلف در سایت داشته باشید. برای رفع چنین مشکلاتی، باید از تگ‌های کنونیکال (Canonical) استفاده کرد. تگ‌های کنونیکال با معرفی صفحه اصلی محتوا به موتورهای جستجوگر، مانع از گیج شدن آن‌ها می‌شوند.

 

محتوای کپی

5 – ایجاد ساختاری بهینه شده برای ربات‌ها

موتورهای جستجوگر برای مشاهده صفحات وب سایت شما از ربات‌ها استفاده می‌کنند. خزنده، کراولر (crawler) و عنکبوت جزو اسامی بکار رفته برای این ربات‌ها هستند. اما توانایی این ربات‌ها در ایندکس کردن محتوای سایت خیلی زیاد نیست. یعنی این شکلی نیست که بلافاصله پس از نوشتن یک مطلب جدید، ربات‌ها آن را شناسایی و برای رتبه بندی لحاظ کنند. بلکه برای دیده شدن صفحات سایت نیاز به کمک دارند.

این کمک رسانی با ایجاد و تولید محتوایی به هم پیوسته در سایت امکان پذیر است. یعنی در هنگام نوشتن مطلبی جدید، لینکی از آن محتوای قبلی را در داخل آن قرار دهید. چون ربات‌ها برای شناسایی صفحات جدید، از لینک‌ها کمک می‌گیرند. این کار باعث دسترسی راحت‌تر ربات‌ها به صفحات جدید و ذخیره شدن آن‌ها در دیتابیس گوگل می‌شود.

6 – توجه به سرعت سایت

اگر سرعت بارگذاری صفحات سایت شما پایین باشد، بخش زیادی از ترافیک خود را از دست می‌دهید. این حقیقت نتیجه مطالعه‌ای است که در سال 2016 بر روی رفتار کاربران اینترنتی انجام شد. چون تقریبا 53 درصد از این کاربران موبایلی، صفحات با سرعت بارگذاری بیشتر از 3 ثانیه را ترک می‌کنند. پس ساده‌ترین کاری که برای بهبود سئو تکنیکال می‌توان انجام داد، افزایش سرعت بارگذاری سایت است.

 

سرعت سایت

 

7 – داشتن سایت مپ XML

برای دسترسی به فهرستی از تمام صفحات سایت، باید از XML Sitemap استفاده کرد. این ابزار نقشه راه وب سایت شما را برای موتورهای جستجوگر نمایش می‌دهد. پس موتورهای جستجوگر به تمامی محتوای ارزشمند سایت شما دسترسی داشته و هیچ اطلاعاتی از قلم نمی‌افتد. اطلاعات موجود در سایت مپ XML شامل پست‌ها، تگ‌ها، صفحات و دیگر پست‌های دسته بندی شده است. حتی این اطلاعات، تعداد تصاویر و تاریخ مربوط به آخرین ویرایش هر صفحه را نیز شامل می‌شود. سایت‌های با ساختار لینک داخلی مناسب، نیازی برای استفاده از این ابزار ندارند. چون تمامی محتوای این سایت‌ها با استفاده از لینک‌های داخلی به یکدیگر متصل هستند. پس دسترسی ربات‌های موتور جستجوگر به این محتوا راحت بوده و نیازی به استفاده از سایت مپ نیست. اما چنین شرایط ایده آلی در تمامی سایت‌ها وجود ندارد. پس مجبور به استفاده از XML Sitemap خواهیم بود.

 

سایت مپ

 

8 – استفاده از فایل robot.txt

اینکه تمامی صفحات سایت شما توسط ربات‌ها بررسی شده و ایندکس شود، خیلی هم کار جالبی نیست. چون هر سایتی حاوی یک سری صفحات شخصی است که به ایندکس شدن توسط ربات‌ها نیازی ندارند. مثلا صفحات پرداخت فروشگاه‌های اینترنتی حاوی اطلاعات مهمی همچون کارت اعتباری و رمز آن است. پس باید از یک زبان برنامه نویسی استفاده کرده و درخواست خود را به ربات‌های موتور جستجوگر انتقال دهیم. فایل متنی robot.txt دقیقا برای چنین کاری طراحی شده است.

 

فایل robot.txt

 

این فایل حاوی یک سری دستورات برنامه نویسی است که به شما اجازه برقراری ارتباط با ربات‌ها را می‌دهد. معمولا فایل robot در هاست وب سایت‌ها قرار می‌گیرد. این فایل به شما اجازه می‌دهد تا رفتار ربات‌ها را کنترل کنید. یعنی یک سری صفحات را ایندکس کرده و از بررسی تعدادی دیگر صرف نظر کنند.

9 – داشتن داده‌های ساختار یافته

محتوای سایت شما باید منسجم و ساختار یافته باشد. چون همیشه درک یک مجموعه از داده‌های ساختار یافته (Structured Data) برای موتورهای جستجوگر راحت‌تر است. مثلا گوگل با استفاده از چنین داده‌هایی، از ماهیت کسب و کار شما و نوع محتوایی که در سایت خود دارید، مطلع می‌شود. حتی امکان ارائه جزئیات مربوط به محتوا و محصول نیز برای شما فراهم می‌شود. این ویژگی باعث ایجاد یک ارتباط ساده و منظم بین موتور جستجوگر و داده‌های سایت شما خواهد شد. به همین خاطر این داده‌ها بیشتر نمایش یافته و شرایط لازم برای تبدیل شدن به یک محتوای ریچ ریزالت (Rich Result) را پیدا می‌کنند. موضوعی که در نهایت موجب بهینه سازی محتوا و رتبه سایت شما در نتایج گوگل می‌شود.

10 – فعال سازی بردکرامب سایت

به لینک‌های نمایش داده شده در بالای هر صفحه که موقعیت شما در سایت را نشان می‌دهند، بردکرامب یا نان ریزه می‌گویند. یکی از کارهایی که فرد سئوکار باید برای اجرای سئو تکنیکال انجام دهد، فعال سازی همین لینک‌های بردکرامب است. فعال سازی این لینک‌ها باعث می‌شود ربات‌ها دسترسی بهتری به صفحات سایت داشته باشند. البته کاربر هم می‌تواند از این لینک‌ها برای پیدا کردن صفحه مورد نظر خود استفاده کند. پس علاوه بر اجرای سئو فنی، یک تجربه کاربری مناسب خواهیم داشت.

 

بردکرامب در سایت

 

11 – استفاده از تگ hreflang در وب سایت‌های بین المللی

تگ hreflang برای وب سایت‌هایی مناسب است که در چند کشور و با زبان‌های مختلف فعالیت دارند. چون موتورهای جستجوگر برای درک زبان کشورهای مقصد، به کمی کمک نیاز دارند. این کمک رسانی با استفاده از تگ‌های hreflang انجام می‌شود. این تگ‌ها قابلیت تعریف صفحات برای کشورها و زبان‌های مختلف را دارند. بدین ترتیب مشکلات مربوط به محتوای کپی در سئو تکنیکال را نخواهیم داشت. در واقع ممکن است حوزه فعالیت شما در دو کشور با زبان یکسان انجام شود. پس اگر از تگ‌های hreflang استفاده نکنید، گوگل متوجه تفاوت بین این صفحات مشابه نمی‌شود. اما با استفاده از این ترفند سئو فنی، این صفحات مفهومی دیگر برای گوگل خواهد داشت. یعنی می‌داند که این دو نمایش جداگانه ولی با یک زبان یکسان، برای کاربران دو کشور است.

 

تگ hreflang

 

 

 

12 – بررسی ریسپانسیو سایت

صفحات وب سایت شما باید قابلیت نمایش بر روی انواع صفحات رایانه، تبلت و موبایل را داشته باشد. چون اغلب کاربران اینترنتی از گوشی برای وصل شدن به اینترنت استفاده می‌کنند. پس اگر صفحات سایت شما برای این دسته از کاربران به خوبی نمایش داده نشود، تبدیل به یک تجربه کاربری بد خواهد شد. البته اغلب قالب‌های وردپرسی به صورت پیش فرض این ویژگی را دارند. اما بهتر است که برای اجرای اصولی سئو فنی، ریسپانسیو بودن سایت را بررسی کنید.

13 – بررسی خطاهای موجود در گوگل سرچ کنسول

گوگل سرچ کنسول  (Google Search Console) جزو بهترین ابزارهای موجود برای اجرای سئو سایت است. نسخه جدید این ابزار حاوی اطلاعاتی مهم در خصوص وب سایت شما و خطاهای داخلی آن است. این خطاها مربوط به صفحات 404، سرعت سایت و دیگر صفحاتی است که مشکل ایندکس شدن دارند. برای مشاهده لیستی از این خطاها، باید به بخش Coverage و زیرگروه Enhancements در این ابزار کاربردی مراجعه کنید.

 

گوگل سرچ کنسول

 

 

سخن آخر

داشتن یک محتوای داخلی قوی و پیوسته برای هر سایتی لازم است. اما این محتوا برای اثرگذاری لازم و بهبود رتبه سایت در نتایج موتور جستجوگر، به سئو تکنیکال نیاز دارد. سئو تکنیکال در واقع یک سری دستورالعمل است که به ربات‌های موتور جستجوگر در ایندکس کردن مطالب سایت کمک می‌کند. مثلا به کراولرها می‌گوید که کدام صفحات را باید به پایگاه داده گوگل اضافه کند یا با لینک سازی و ایجاد ساختاری پیوسته، کار را برای ربات‌ها آسان تر می‌کند.

اهمیت این ترفندهای فنی در سئو سایت باعث شد تا چنین مطلبی را بنویسیم. اصول معرفی شده در این مطلب به شما کمک خواهد کرد تا علاوه بر تجربه کاربری مناسب، به جایگاه مناسبی در نتایج گوگل برسید.

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد آرا: 424

5 دیدگاه برای “سئو تکنیکال چیست؟ 13 گام تا انجام بهینه سازی فنی سایت

  1. seobyreza گفته:

    سلام و خسته نباشید
    طبق معمول یه آموزش عالی
    سوال من اینه که شما فرمودید در بخش core web vital صفحات عالی، خوب و نرمال هستند. آیا منظورتون از نرمال همون صفحاتی هست که با رنگ نارنجی Need Improvement هستند؟ سوال دوم هم اینه که من حدود 24 صفحه قرمز Poor در سایت خودم شناسایی کردم. چطور میشه فهمید ایراد اونها چیه و چطور میشه اون ایرادات رو رفع کرد؟

    • مدیر وب گفته:

      سلام وقت بخیر
      ممنون از شما
      بله منظور همان هست
      روی هر کدوم از آنها بزنید به شما یک قابلیتی می ده که بتونید با گوگل پیج اینسایت اونها رو بررسی کنیدوقتی که بررسی کردیددقیقا بهتون می گه به چه دلیل شما رتبه پور یا قرمز گرفتید و چه کارهایی باید حل کنید و اگر بروید انها رو حل کنید این صفحات به حالت بهتری خواهند رفت

  2. seobyreza گفته:

    ممنون از راهنمایی شما
    من بررسی کردم با پیج اینسایت گوگل. نتیجه‌ای که نشون میده خیلی فنی هست. به طور مثال مشکل اصلی در بخش پرفورمنس هست و اونجا هم بزرگترین مشکلی که نشون میده اینه:
    Reduce unused JavaScript
    طبیعتا ممکنه در کامنت‌ها نتونید راهنمایی مناسبی بکنید. آیا مقاله‌ای برای این مطلب وجود داره؟ یا در دوره‌ای این مطالب کاملا بیان شده؟ یا حتی امکان مشاوره در این مورد به صورت اختصاصی وجود داره؟

    • مدیر وب گفته:

      در حال بررسی برای ایجاد یک دوره در مدیروب هستیم و این رو فقط به صورت یک دوره آموزشی یاد بگیرید یا به دست یک متخصص بسپارید که انجام بدهد.

    • مدیروب گفته:

      بله این یک کار فنی هست که باید متخصص اینکار رو انجام بده اگه اطلاعات بیشتری می خواهید می تونید از طریق تلگرام با پشتیبان سایت در ارتباط باشید تا راهنمایی تون کنند
      این پیامی که دریافت می کنید یعنی شما کدهای جاوا اسکریپت زیادی در سایتتون دارید که استفاده نمی کنید و باعث دریافت این پیام شده اگر اونها رو حذف کنید احتمالا درست می شه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *