،

آموزش قدم به قدم گوگل سرچ کنسول ( راهنمای کامل و جامع)

آموزش قدم به قدم گوگل سرچ کنسول ( راهنمای کامل و جامع)
4.8
(22)

گوگل سرچ کنسول را می‌توان مهم‌ترین ابزار سئوکاران دانست. با استفاده از این ابزار می‌توانید متوجه این موضوع شوید که گوگل سایت شما را چگونه می‌بیند، در نتیجه نقاط ضعف و قدرت سایت خود را تشخیص داده و اقدامات لازم را انجام دهید. آموزش سرچ کنسول برای تمامی افرادی که در دنیای دیجیتال مارکتینگ فعال هستند، چه مدیران سایت، چه سئوکاران، توسعه دهندگان وب و برنامه نویسان می‌تواند مفید و کاربردی باشد. با ما همراه شوید تا در این مطلب بیشتر با این ابزار کاربردی و آموزش آن آشنا شویم.

 

گوگل سرچ کنسول چیست و چه کاربردهایی دارد؟

گوگل سرچ کنسول ابزاری است که به شما کمک می‌کند عملکرد وب سایت خود را در گوگل بسنجید و از سازگاری سایت خود با موتورهای جست و جو اطمینان حاصل کنید. با استفاده از این ابزار می‌توانید صفحات پرطرفدار سایت خود را شناسایی کنید، بک لینک‌ها(سایت‌هایی که به سایت شما لینک داده‌اند) را بشناسید، وضعیت رتبه سایت برای کلمات کلیدی مختلف را تشخیص دهید و در شناسایی و رفع مشکلات فنی سایت بهتر و سریع‌تر عمل کنید. برای استفاده از تمامی این امکانات شما نیاز به آموزش گوگل سرچ کنسول دارید. شاید در نگاه اول استفاده از این ابزار کمی برای شما سخت یا گیج کننده باشد، اما با کمی تمرین و تلاش می‌توانید بر این ابزار کاربردی مسلط شده و از آن به خوبی استفاده کنید. برای یادگیری و آموزش کامل سرچ کنسول می توانید از طریق لینک زیر ثبت نام کنید.

https://search.google.com/search-console/welcome

 

دوره جامع کار و تحلیل حرفه‌ای با سرچ کنسول گوگل

 

آموزش نصب گوگل سرچ کنسول بر روی سایت

گوگل به هر کاربری اجازه بررسی و مشاهده وضعیت سایت را نخواهد داد. در واقع هر کاربر باید به سرچ کنسول ثابت کند که مالک سایت است تا سرچ کنسول اجازه دسترسی به اطلاعات سایت را به او بدهد. برای نصب گوگل سرچ کنسول وارد صفحه اصلی گوگل سرچ کنسول شده و بر روی دکمه Start Now کلیک کنید. وارد حساب گوگل خود شده و یا اگر حساب گوگل ندارید یک اکانت ایجاد کنید. در این مرحله شما می‌توانید دو گزینه مختلف را انتخاب کنید:

 

نصب سرچ کنسول با اضافه کردن رکورد (Domain Property)DNS

در این روش شما از گوگل می‌خواهید تمامی زیر دامنه‌های یک دامنه را مورد بررسی قرار دهد. در این حالت شما می‌توانید زیر دامنه‌هایی که با WWW، M. یا هر چیز دیگری شروع می‌شود را انتخاب کنید. در این حالت همچنین امکان انتخاب پروتکل‌های مختلف ftp، https و http نیز وجود دارد.

برای نصب سرچ کنسول در این حالت پس از ورود به حساب کاربری یک پیام خوش آمدگویی به شما نمایش داده می‌شود. مطابق شکل زیر در سمت چپ آدرس دامین سایت خود را وارد کنید.

 

 

 

پس از وارد کردن دامنه، تصویر زیر به شما نمایش داده می‌شود. در این قسمت دکمه کپی را بزنید تا متن نمایش داده شده به صورت فایل تکست کپی شده و آن را در تنظیمات DNS سایت خود وارد کرده و سپس دکمه Verify را بزنید. اگر دانش کافی برای انجام این کار را ندارید، می‌توانید متن کپی شده را برای پشتیبانی سایت خود بفرستید، تا تنظیمات لازم را انجام دهد.

 

آموزش سرچ کنسول

 

نصب گوگل سرچ کنسول با آپلود فایل(URL  prefix property)

در این روش گوگل سرچ کنسول Google Search Console اطلاعات کمتری در اختیار داشته و در نتیجه اطلاعات کمتری نیز در اختیار شما قرار خواهد داد. در واقع گوگل در این حالت تنها اطلاعات یک آدرس مشخص را مورد بررسی قرار می‌دهد.

در این روش در مرحله اول گزینه سمت راست را انتخاب کرده و در قسمت نشان داده شده در شکل زیر، آدرس سایت خود را به طور کامل وارد کنید. برای اطمینان از ورود صحیح آدرس می‌توانید به نوار آدرس مرورگر سایت خود رفته و آدرس آن را به طور کامل کپی کنید. دقت داشته باشید که در این حالت آدرس باید حتما با www. یا http یا https شروع شود.

 

ثبت سرچ کنسول

 

 

پس از وارد کردن آدرس سایت خود دکمه continue را زده تا وارد صفحه اعتبار سنجی شوید. بر روی دکمه مشخص شده در تصویر زیر کلیک کرده تا یک فایل با پسوند html برای شما دانلود شود. فایل دانلود شده را در پوشه public-html دامنه خود بارگذاری کرده و دکمه verify را بزنید.

 

سرچ کنسول

 

 

نصب سرچ کنسول روی وردپرس با استفاده از یوست

از آن جا که بیش از 40 درصد سایت‌های موجود با استفاده از وردپرس ساخته شده‌اند، آموزش نصب سرچ کنسول بر روی وردپرس و افزونه پرکاربرد یوست بسیار مهم است. در این روش بعد از وارد کردن آدرس کامل سایت خود در سمت راست تصویر زیر، دکمه continue را بزنید.

 

ثبت سرچ کنسول

 

 

در صفحه ایجاد شده بر روی زبانه html tag کلیک کرده و فایل موجود در تصویر نشان داده شده را کپی کنید. سپس وارد قسمت عمومی افزونه یوست شده و بر روی سربرگ ابزارهای وب مستر کلیک کنید. تگ کپی شده را در قسمت نمایش داده شده در شکل زیر کپی کرده و سپس گزینه verify را بزنید.

 

نصب گوگل سرچ کنسول

 

آموزش بخش‌های مختلف گوگل سرچ کنسول

پس از آن که وب سایت خود را در گوگل سرچ کنسول ثبت کردید، باید مدتی صبر کنید تا سایت شما بررسی شود. ممکن است تا چند روز بعد از ثبت سایت نیز اطلاعات خاصی به شما نمایش داده نشود، اما بعد از چند روز و ثبت سایت در سرچ کنسول شما می‌توانید از تمامی بخش‌های این ابزار پر کاربرد استفاده کنید. پس از باز کردن گوگل سرچ کنسول صفحه خانگی یا همان Over view به شما نمایش داده می‌شود. صفحه اصلی شامل 5 گزارش و قسمت اصلی زیر است:

  • عملکرد(Performance)
  • وضعیت ایندکس(indexing)
  • تجربه(Experience)
  • شاپینگ(shopping)
  • ارتقا(Enhancement)

 

ثبت نام در سرچ کنسول

 

ابزار بازرسی آدرس URL Inspection

بعد از صفحه اصلی بخش مهم دیگری که در گوگل سرچ کنسول به شما نمایش داده می‌شود، ابزار بازرسی است. با وارد کردن آدرس سایت خود در این بخش وضعیت ایندکسینگ سایت نمایش داده می‌شود. اگر با وارد کردن آدرس سایت خود نتیجه ای مشاهده نکردید، یعنی هنوز سایت شما ایندکس نشده و یا مشکلی دارد که گوگل آن را ایندکس نمی‌کند. در صورتی که هنوز سایت شما توسط گوگل ایندکس نشده باشد، تصویر زیر به شما نمایش داده می‌شود. می‌توانید با کلیک بر روی گزینه Request  Index از گوگل بخواهید علت ایندکس نشدن سایت را به شما بگوید تا در صدد رفع آن برآیید.

 

url Inspection

 

آشنایی با بخش‌های مختلف عملکرد Performance

عملکرد هر سایت در گوگل سرچ کنسول به طور کلی در 4 فاکتور زیر مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

  • کلیک
  • ایمپرشن
  • نرخ کلیک
  • میانگین موقعیت در نتایج گوگل(Position)
  • کوئری(Queries)
  • صفحه ها(Pages)
  • کشورها(Countries)
  • دستگاه(Device)
  • حضور در نتایج جست و جو(Search Appearance)
  • تاریخ(Dates)

 

پرفورمنس

 

کلیک

منظور از گزارش کلیک، هر کلیکی است که کاربر در صفحه نتایج جست و جو بر روی سایت شما انجام داده است. این کلیک می‌تواند شامل موارد مختلف عکس، فیلم، محتوای متنی و غیره باشد.

 

کلیک

 

ایمپرشن

این گزارش نشان دهنده آن است که به چه میزان سایت شما در صفحه نتایج جست و جو به کاربران نمایش داده می‌شود. در واقع باز کردن یا نکردن سایت توسط کاربر تاثیری بر این نرخ ندارد. برای مثال اگر سایت شما به عنوان نتیجه هشتم در صفحه نتایج به کاربر نشان داده شود اما کاربر وارد سایت شما نشود، باز هم جز نرخ ایمپرشن به حساب آورده خواهد شد.

 

ایمپریشن

 

نرخ کلیک

این نرخ از فرمول کلیک تقسیم بر ایمپرشن ضرب در صد ایجاد می‌شود. این نرخ نشان می‎دهد چند درصد از نمایش در صفحه جست و جو منجر به کلیک بر روی آدرس سایت شده است. برای مثال اگر سایت شما دو بار در نتایج جست و جو نشان داده شود و کاربر تنها یک بار بر روی آن کلیک کند، نرخ کلیک 50 درصد خواهد بود.

 

نرخ کلیک

 

 

میانگین رتبه یا موقعیت

همان طور که از نام این فاکتور پیدا است، میانگین رتبه، میانگین رتبه‌های صفحات مختلف سایت است. برای مثال ممکن است در یک کلمه کلیدی سایت شما رتبه یک و در کلمه کلیدی دیگر سایت رتبه هشتم را داشته باشد.

 

میانگین رتبه یا موقعیت

 

کوئری

کوئری دقیقا عبارتی است که کاربران در گوگل جست و جو می‌کنند. هر جست و جویی که بر اثر سرچ کوئری توسط کاربر به او نشان داده شود، در سرچ کنسول ثبت می‌شود.

 

کوئری

 

صفحه

منظور از صفحه آدرس صفحه نهایی است که کاربر بعد از کلیک در صفحه جست و جو وارد آن می‌شود. با کلیک کردن بر روی این قسمت، گزارش به جای کوئری براساس صفحه نمایش داده می‌شود.

 

صفحه

 

کشورها

این قسمت کشور کاربرانی که وارد سایت شما شده‌اند را بر اساس IP نمایش می‌دهد، البته اگر کاربران از IP کشور دیگری استفاده کنند، کشور دیگری به جز کشور واقعی ثبت خواهد شد.

 

 

کشورها

 

دستگاه

نوع دستگاهی که کاربر با آن وارد سایت شده است را نشان می‌دهد. این دستگاه می‌تواند موبایل، تبلت، لپ تاپ یا کامپیوتر باشد.

 

دستگاه

 

حضور در نتایج جست و جو

در این بخش گزارشی به شما داده می‌شود که به شما نشان دهد به جز حالت معمول جست وجو، چه مقدار از روش‌های دیگری مانند پرسش و پاسخ، محصول، نتایج AMP، ویدئو و غیره در نتایج جست و جوی کاربران قرار گرفته‌اید.

 

تاریخ

در این قسمت شما می‌توانید تاریخ گزارش‌ها براساس روز را مشاهده کنید. توجه داشته باشید که مبدا زمانی برای روزها در گوگل سرچ کنسول براساس ساعت زمانی منطقه اقیانوس آرام است. همچنین علاوه بر گزارش‌های روزانه می‌توانید گزارش‌های دوره‌های زمانی مختلف را نیز ببینید.

 

 

تاریخ ها

 

گزارش ایندکسینگ (indexing)

همان طور که می‌دانید ربات‌های گوگل با حرکتی به نام خزیدن از لینکی به لینک دیگر رفته و آن را بررسی می‌کنند. هر صفحه را ممکن است گوگل خود کشف کرده و یا کاربر وجود صفحه را به گوگل اعلام کند. اعلام صفحه به گوگل توسط کاربر با ثبت نقشه سایت در سرچ کنسول و یا اعلام تک آدرس در قسمت نوار بالای URL سرچ کنسول که در بالا معرفی شد، انجام می‌شود. به فرآیند کشف، ثبت و امتیازدهی سایت توسط گوگل ایندکسینگ می‌گویند.

در سرچ کنسول و در قسمت گزارش Indexing شما با دوحالت مواجه هستید:

  • صفحات ایندکس شده
  • صفحات ایندکس نشده

اگر صفحه‌ای دچار مشکلی باشد، یعنی گوگل آن را کشف کرده اما به دلایلی مانند برخی خطاها آن را ایندکس نکرده است. خطاها و هشدارها در بخشی با عنوان Why Pages Are not Indexed به شما نمایش داده می‌شود. می‌توانید بر روی هر خطا کلیک کرده و آن را به صورت دقیق مشاهده کنید. در حالت کلی گزارش Indexing دارای بخش‌های زیر است:

 

 

گزارش ایندکسینگ سرچ کنسول

 

صفحه‌های ایندکس شده Indexed

این بخش شامل صفحاتی است که هیچ مشکلی نداشته و ایندکس شده‌اند. اگر اولین بار است که سرچ کنسول را راه اندازی کرده‌اید، چند روزی طول می‌کشد که صفحات سایت شما بررسی شوند. بعد از مدتی صفحات ایندکس شده در قسمت سبز رنگ و بدون مشکل نمایش داده خواهند شد.

 

صفحه‌های ایندکس شده Indexed

 

صفحات مشکل دار Not Indexed

این بخش مربوط به صفحاتی است که به هر دلیل توسط گوگل ایندکس نشده‌اند. صفحات حذف شده، ریدایرکت شده و یا صفحاتی که ضرورتی به حضور آن‌ها در نتایج جست و جو نیست در این بخش نمایش داده می‌شوند. همان طور که در بالاتر اشاره شد، با کلیک بر روی Why Pages Are not Indexed می‌توانید علت خطا را مشاهده کنید.

 

 

صفحات مشکل دار Not Indexed

 

صفحات ویدئو Video Pages

این بخش ممکن است در سرچ کنسول شما نمایش داده شود یا خیر. این قسمت مربوط به صفحاتی است که دارای ویدئو بوده و ایندکس شدن یا نشدن آن‌ها نمایش داده خواهد شد.

 

درخواست حذف صفحه از گوگل Removals

در این بخش از منو ایندکسینگ می‌توانید وارد قسمت ریموال شده و درخواست حذف موقت و یا دائم یک صفحه را ثبت کنید.

درخواست حذف صفحه از گوگل Removals

 

افزودن نقشه سایت Sitemap

همان طور که در بالا اشاره شد، یکی از راه‌های اعلام حضور به گوگل ثبت نقشه سایت در گوگل سرچ کنسول است. این فایل اطلاعاتی شامل آدرس سایت و دیگر دیتاهای مربوط به سایت است. تنها کافی است یک بار نقشه سایت را در بخش Sitemap سرچ کنسول اضافه کنید، از آن پس به بعد از هر تغییر در صفحات سایت، این بخش به طور خودکار به روزرسانی می‌شود.

 

بیشتر بدانید: نقشه سایت (sitemap) چیست؟

 

سایت مپ

 

گزارش Experience

گوگل علاوه بر آن که به دنبال پیدا کردن بهترین نتایج جست و جو برای کاربران است، برای تجربه کاربری نیز اهمیت ویژه‌ای قائل است. اینکه تجربه کاربران از ورود به سایت شما چگونه است؟ با توجه به بخش Experience در گوگل سرچ کنسول می‌توانید این تجربه را در قالب 3 بخش مشاهده کنید.

  • Page Experience: این قسمت وضعیت تجربه کاربری سایت را به طور کلی در دسکتاپ و موبایل به شما نمایش می‌دهد.
  • Core Web Vital: وضعیت صفحات را به صورت جزئی تر بررسی کرده و نتایج را در سه حالت poor، Need Improvement و Goodبه شما نشان خواهد داد.
  • گزارش کاربردپذیری موبایل(Mobile Utility): از آن جا که تعداد کاربرانی که از موبایل استفاده می‌کنند، بسیار بیشتر از دستگاه‌های دیگر است، گوگل توصیه می‌کند وب سایت‌های خود را به صورت تخصصی برای موبایل بهینه کنند که نتایج آن را می‌توانید در این بخش ببینید.

 

گزارش Experience

 

گزارش Shopping

همان طور که از نام این بخش پیدا است، مربوط به صفحات محصول در سایت است که به صورت اسنیپت در نتایج جست و جو نمایش داده می‌شوند.

 

ارتقا و بهبود عملکرد Enhancement

این بخش اطلاعاتی در اختیار شما قرار می‌دهد که با پیاده سازی آن دیتاهای بیشتری در اختیار گوگل قرار خواهید داد و درنتیجه حضور شما در نتایج جست و جو ارتقا پیدا خواهد کرد. این بخش نیز شامل موارد زیر است:

 

Review Snippets

رویو اسنیپ‌ها همان ستاره‌هایی هستند که در نتایج جست و جوی گوگل نمایش داده می‌شود. در این بخش می‌توانید گزارش مربوط به خطاها و اسنیپت‌ها را مشاهده کنید.

 

Review Snippets

 

 

Breadcrumbs

در این بخش می‌توانید وضعیت مربوط به مسیرهای هر صفحه را مشاهده کنید. برای مثال یک محتوا می‌تواند در مسیر خانه و پس از آن مقالات تخصصی باشد.

 

Sitelinks Searchbox

در این بخش نیز دیگر لینک‌هایی که در نتایج جست و جو برای یک صفحه نمایش داده می‌شود، نشان داده شده و مورد بررسی قرار می‌گیرد.

 

Sitelinks Searchbox

 

 

دیگر بخش‌های مهم گوگل سرچ کنسول

از دیگر بخش‌های کاربردی گوگل سرچ کنسول که باید کار کردن با آن را بلد باشید، باید به مشکلات امنیتی و دستی و گزارش لینک‌ها اشاره کرد.

 

مشکلات امنیتی و گزارش لینک ها

اگر وب سایتی بنا به هر دلیلی باعث اختلال در نتایج جست و جوی گوگل شده و به صورت عمدی یا سهوا قصد آسیب به کاربران را داشته باشد، در این بخش از گوگل سرچ کنسول نمایش داده می‌شود. این بخش می‌تواند شامل هشدارهایی باشد که شما را نیازمند به انجام تغییراتی کند. همچنین ممکن است در این بخش متوجه شوید بنا به تصمیم و تشخیص هوش مصنوعی و یا کارشناسان گوگل، نتایجی از جست و جو حذف شده یا رتبه آن کاهش پیدا کرده است. خطای دستی یا Manual Action مربوط به خطاهایی است که توسط کارشناسان گوگل مورد بررسی قرار می‌گیرد که تعداد آن از مشکلات شناسایی شده توسط نرم افزار کمتر است. مشکلات زیر می‌تواند منجر به بروز اخطار امنیتی برای سایت شما شود:

  • وب سایت‌های فیشینگ
  • ری دایرکت‌های اسپم و فریبنده
  • نوشتار مخفی یا اشباع کلمه کلیدی در محتوا
  • وب سایت یا بک لینک‌های غیر طبیعی و اسپم
  • محتوای ماشینی، کپی شده یا اسپم
  • وب سایت‌های هک شده

گزارش لینک ها

این بخش از گوگل سرچ کنسول دارای دو بخش لینک‌های داخلی و خارجی است. همان طور که می‌دانید لینک‌های داخلی از صفحه داخلی به صفحه داخلی دیگر ایجاد شده‌اند اما لینک‌های خارجی به مقصد وب سایت دیگری ایجاد شده‌اند. در این بخش می‌توانید گزارشی از لینک‌های شناسایی شده توسط گوگل را ببینید.

 

جمع بندی

گوگل سرچ کنسول یک ابزار قدرتمند برای مدیران سایت‌ها، سئوکاران و برنامه نویسان است. این ابزار کمک می‌کند بتوانید سایت خود را از جنبه‌های مختلف در گوگل سنجیده و ارزیابی کنید.آموزش گوگل سرچ کنسول برای سئو کاران یکی از واجبات می باشد پس حتما برای یادگیری سرچ کنسول اقدام نمایید.  این ابزار دارای بخش‌های مختلفی است که با کمک آن می‌توانید نقاط قوت و ضعف سایت خود را شناسایی کرده و آن را ارتقا دهید.

میانگین امتیاز 4.8 / 5. تعداد آرا: 22

4 دیدگاه برای “آموزش قدم به قدم گوگل سرچ کنسول ( راهنمای کامل و جامع)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *