،

کنیبالیزشن چیست؟ و چه تاثیری بر سئو دارد؟

کنیبالیزشن چیست
4.7
(15)
کنیبالیزشن یا هم نوع خواری یکی از مشکلات رایجی است که در بسیاری از سایت‌ها کمتر مورد توجه قرار می‌گیرد، با این وجود تاثیر بسیار منفی بر روی سئو سایت خواهد گذاشت. در صورتی که سایت شما دچار این مشکل شود، صفحات آن به جای رقابت با سایت‌های دیگر با خودشان وارد رقابت شده و گوگل ارزش کمتری برای آن‌ها قائل خواهد شد. کنیبالیزشن دقیقا چیست و چگونه بر سئو سایت تاثیرگذار خواهد بود؟ با ما همراه شوید تا در این مطلب بیشتر با این موضوع مهم در دنیای سئو آشنا شویم.

 

کنیبالیزشن چیست؟

کنیبالیزشن Cannibalization یا هم نوع خواری در دنیای سئو به شرایطی اشاره دارد که در آن دو صفحه از یک سایت برای یک موضوع و یک کلمه کلیدی بهینه شده باشند. تصور کنید که شما در سایت فروشگاهی خود درباره لوازم آرایشی محتوای به روز منتشر می‌کنید و گوگل همواره به محتواهای شما امتیاز بالایی می‌دهد. اگر شما دو محتوا با موضوعاتی مشابه، راهنمای انتخاب رژ گونه و چگونه رژ گونه مناسب انتخاب کنید، در سایت شما، دو محتوا مشابه با کلمه کلیدی و موضوع یکسان منتشر خواهد شد. در این صورت زمانی که گوگل قصد دارد برای کلمه کلیدی انتخاب رژ لب محتوای سایت‌های مختلف را بررسی کند، در انتخاب محتوای اصلی سایت شما گیج خواهد شد. در این صورت حتی اگر محتوای آموزشی شما عالی نیز باشد، گوگل امتیاز بالایی به آن نخواهد داد. توجه داشته باشید که کنیبالیزشن به معنای کپی بودن و یکسان بودن محتوا نیست. محتوای کپی یعنی شما متنی کاملا مشابه با محتوای خودتان یا دیگران منتشر کنید، اما کنیبالیزشن به معنای یکسان بودن مضمون و کلمه کلیدی محتوا است.

 

کنیبالیزشن چیست؟

 

کنیبالیزشن چگونه بر سئو سایت تاثیر منفی می‌گذارد؟

همانطور که در بخش بالا نیز اشاره شد، کنیبالیزشن می‌تواند بر سئو سایت تاثیر منفی بگذارد، اما چگونه؟ در ادامه مهم‌ترین تاثیرات منفی کنیبالیزشن را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.

 

تشخیص اشتباه محتوای بی ارزش

زمانی که در سایت خود دو محتوا با موضوع و کلمه کلیدی یکسان دارید، گوگل به سختی می‌تواند تشخیص دهد که کدام محتوا ارزشمندتر از دیگری است. در این حالت گوگل از الگوریتم‌های خاص استفاده کرده و یکی از محتواها را ارزشمندتر در نظر گرفته و محتوای دیگر را در صفحات تبعیدی قرار می‌دهد. این مساله از دو جنبه بر روی سایت شما تاثیر منفی می‌گذارد. اول آن که ممکن است گوگل در تشخیص محتوای ارزشمند سایت شما دچار اشتباه شده و محتوای بهتر را تبعید کند. از طرف دیگر هر محتوا و هر سایتی که گوگل امتیاز پایینی به آن داده و تبعید می‌شود، تاثیر منفی بر سئو و رتبه بندی کلی سایت شما خواهد داشت.

 

محتوای بی ارزش

 

امتیازدهی هر دو محتوا

در حالت دیگری ممکن است گوگل هر دو محتوای شما را مورد عنایت قرار داده و آن را امتیازدهی کند. شاید در نگاه اول تصور کنید که این موضوع خوب است. اما در این حالت گوگل امتیاز بالایی به دو محتوا نداده و ممکن است یکی را در جایگاه 20 و دیگری را در جایگاه 30 نمایش دهد. این در حالی است که ممکن است یکی از محتواهای شما به تنهایی قابلیت نمایش در صفحه اول را نیز داشته باشد، اما با این اشتباه شما این شانس را از خود خواهید گرفت!

 

 نوسان رتبه

تاثیر منفی دیگری که کنیبالیزشن یا هم نوع خواری می‌تواند بر سایت شما داشته باشد، نوسان رتبه آن است. گوگل ممکن است در امتیازدهی سایت شما سردرگم شده و هر روز تصمیم خود را درباره آن عوض کند. برای مثال ممکن است یک روز یکی از محتوای شما را در رتبه پنج و روز دیگر در رتبه 12 قرار دهد. ممکن است یک روز آن را کاملا حذف کرده و آن را جز صفحات هم نوع خواری تشخیص دهد. ممکن است هر دو آن ها را حذف کرده یا تصمیم بگیرد رتبه پایینی برای آن‌ها در نظر بگیرد. این نوسان رتبه نیز می‌تواند تاثیر منفی بر سئو و جایگاه سایت شما داشته باشد.

 

 

نوسان رتبه

 

کاهش قدرت محتوا

تصور کنید که شما می‌خواهید یک محتوای عالی و همه چیز تمام بنویسید. اگر هدف شما نگارش یک محتوا باشد، تمامی نکات مهم و اصلی را در محتوا ذکر خواهید کرد، اما اگر بخواهید یک موضوع یکسان را در دو محتوا بگنجانید، ناخوداگاه سعی می‌کنید بخشی از نکات مهم یا ظرافت کاری‌ها را بین دو محتوا تقسیم کنید. با این کار کیفیت هر دو محتوا کاهش پیدا می‌کند. این موضوع نه از دید گوگل و نه از دید کاربران پنهان نمی‌ماند، چرا که کاربران همواره به دنبال آن هستند که در زمانی کوتاه پرسش تمامی سوالات خود را از یک محتوا به دست آورند.

 

 

کاهش نرخ تبدیل و نرخ کلیک

نرخ تبدیل و نرخ کلیک از جمله نشانه‌های موفقیت یک سایت و میزان تعامل کاربران با آن است. بهینه سازی نرخ تبدیل معمولا یکی از اهداف اصلی اغلب کمپین‌های سئو است. نرخ تبدیل یعنی کاربرانی که در سایت شما کارهایی مانند خرید، ثبت نام یا دریافت خدمات را انجام داده‌اند. به طور معمول نرخ تبدیل و نرخ کلیک هیچ دو صفحه‌ای نمی‌تواند مشابه با یکدیگر باشد. همچنین صفحاتی که با مشکل هم نوع خواری مواجه هستند، تبدیل‌های احتمالی و سرنخ‌های ممکن را بین دو یا چند صفحه تقسیم می‌کنند. این مساله باعث می‌شود هیچ کدام از صفحات به نرخ کلیک یا نرخ تبدیل مورد نظر نرسند.

کاهش نرخ تبدیل و نرخ کلیک

 

هدر رفتن بودجه و زمان خزش

خزنده‌های گوگل برای هر سایت بودجه و زمان مشخصی به منظور ایندکس کردن آن در نظر می‌گیرند. در صورتی که شما برای یک کلمه کلیدی چندین محتوا داشته باشید، زمان ایندکس خزنده‌های گوگل ممکن است برای محتواهای کم ارزش‌تر صرف شده و گوگل اصلا زمانی برای بررسی محتواهای بهتر شما اختصاص ندهد.

 

 

کاهش قدرت بک لینک

همانطور که می‌دانید بک لینک از سایت‌های خارجی و یا صفحات مختلف یک سایت می‌تواند تاثیر مناسب و قابل توجهی بر سئو سایت داشته باشد. کنیبالیزشن کلمه کلیدی باعث می‌شود پیوندهای بالقوه‌ای که می‌تواند به یک صفحه هدایت شود، بین چند صفحه پخش شود. از این رو هیچ کدام از صفحات نمی‌توانند به هدف مورد نظر بک لینک دست پیدا کنند.

 

کاهش قدرت بک لینک

 

پیشگیری از کنیبالیزشن

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، این ضرب المثل حتی در دنیای سئو و دیجیتال مارکتینگ نیز می‌تواند از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری کند. برای آن که بتوانید از بروز Cannibalization در سایت خود پیشگیری کنید، می‌توانید دو راهکار کاربردی زیر را مورد استفاده قرار دهید.

 

تحقیق کلمات کلیدی براساس ساختار خوشه‌ای

اگر در دنیای تولید محتوا فعال باشید می‌دانید که ساختار خوشه‌ای کلمات کلیدی یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب کلمات کلیدی است که متن باید برای آن‌ها بهینه شود. می‌توانید با استفاده از ابزارهای مختلف برای یک کلمه کلیدی اصلی یک ساختار خوشه‌ای تهیه کرده و برای یک ساختار تنها یک محتوا تهیه و بهینه کنید. این مساله باعث می‌شود در یک محتوا تمام کلمات کلیدی مهم را نوشته و از نگارش دو یا چند محتوا برای یک دسته بندی جلوگیری کنید.

 

تحقیق کلمات کلیدی

 

بررسی هنگام ساخت صفحه جدید

یکی دیگر از روش‌های جلوگیری از کنیبالیزشن آن است که هنگام ایجاد صفحه جدید بررسی کنید که از قبل صفحه‌ای برای آن کلمه کلیدی تولید کرده‌اید یا خیر؟ برای انجام این کار در گوگل کوئری کلمه کلیدی خود را وارد می‌کنید تا اگر محتوایی برای آن نگارش شده باشد، آن را ببینید.

 

استفاده از یواست سئو

یواست یکی از پرکاربردترین افزونه‌های سئو سایت است که تقریبا در تمامی سایت‌های وردپرسی مورد استفاده قرار می‌گیرد. هنگام نگارش یک محتوای جدید شما در این افزونه و در قسمت مربوطه کلمه کلیدی مورد نظرتان را وارد خواهید کرد، در صورتی که از قبل برای این کلمه کلیدی محتوایی نوشته باشید، یواست به شما اخطار داده و شما را از احتمال بروز مشکل کنیبالیزشن باخبر خواهد کرد.

 

یواست سئو

 

اشتباهات رایجی که شما را به دام کنیبالیزشن می‌اندازد

ممکن است شما با خودتان فکر کنید که تا کنون هیچ دو محتوای یکسان و مشابهی تولید نکرده‌اید، بنابراین هیچ گاه سایت شما با مشکل کنیبالیزشن مواجه نخواهد شد، اما گاهی اوقات اشتباهاتی پیش می‎آید که بدون آن که بدانید بر سایت شما تاثیر منفی خواهد گذاشت.

 

دسته بندی صفحات

زمانی که شما در سایت خود از دسته بندی استفاده می‌کنید، کمی بی دقتی می‌تواند منجر به بروز مشکل همخواری شود. برای مثال اگر شما در دسته بندی صفحات از آموزش سئو استفاده کرده باشید و سپس بخواهید یک محتوا و مقاله با همین کلمه کلیدی تولید کنید، احتمال بروز هم نوع خواری در سایت بالا می‎رود.

 

دسته بندی صفحات

 

صفحات برچسب

صفحات برچسب نیز چیزی شبیه به دسته بندی صفحات هستند و آن‌ها را به بخش‌های جزئی‌تر و کوچک‌تری دسته بندی می‌کنند. برای مثال ممکن است شما صفحه آموزش سئو بالا را به دو برچسب آموزش مقدماتی سئو و آموزش حرفه‌ای تبدیل کنید. در این حالت نیز تولید محتوا با این کلمات کلیدی می‌تواند در سایت دردسرساز شود.

 

 

صفحات محصول

احتمال بروز این مشکل در سایت‌های فروشگاهی زیاد است. برای مثال ممکن است شما در سایت خود جدیدترین ترند پالتو یا هر لباس دیگری را آورده باشید و با همان عنوان مثلا پالتو خزدار مشکی آن را در صفحه محصول خود قرار دهید. سپس بخواهید یک محتوا با عنوان چطور پالتو خزدار مشکی را ست کنیم را با همان کلمه کلیدی منتشر کنید. این موضوع نیز می‌تواند در سایت منجر به بروز مشکل کنیبالیزشن شود.

 

صفحات محصول

 

محتوا

این حالت نیز زمانی است که شما دو محتوا با مضمون و کلمه کلیدی یکسان تولید می کنید که در بخش‌های بالاتر به طور کامل با آن آشنا شدیم.

 

چگونه کنیبالیزشن را تشخیص دهیم؟

ممکن است به هر دلیل نتوانید از ایجاد صفحات هم نوع خواری در سایت خود جلوگیری کنید، بنابراین به عنوان یک سئوکار باید در بازه‌های زمانی مشخص، وجود این مشکل در سایت خود را تشخیص دهید. برای انجام این کار روش‌های پیشنهادی زیر می‌تواند برای شما مفید واقع شود.

 

 

تشخیص کنیبالیزشن با استفاده از سرچ کنسول

گوگل سرچ کنسول یکی از ابزارهای قدرتمند در بررسی سئو سایت است که می‌توانید با کمک آن وجود هم نوع خواری در سایت را تشخیص دهید. برای انجام این کار از منو سمت چپ گوگل سرچ کنسول گزینه Performance را انتخاب کنید. در این حالت لیستی از مفاهیم کلیدی که سایت براساس آن کلیک و ایمپرشن دریافت کرده است را مشاهده خواهید کرد. با کلیک بر روی هر کدام از کوئری‌ها و انتخاب تب پیج، لیستی از صفحاتی که برای کلمات کلیدی رتبه گرفته‌اند، به شما نمایش داده می‌شود. در این قسمت می‌توانید آمار کلیک و ایمپرشن هر کدام از صفحات را ببینید. اگر برای یک کلمه کلیدی خاص چندین صفحه با آمار نزدیک به هم به شما نمایش داده شود، باید آن‌ها را از نظر کنیبالیزشن بررسی کنید. البته در نظر داشته باشید که در مورد کلمات کلیدی عمومی و پرتکرار نمایش چند صفحه طبیعی است و مشکلی برای سایت شما ایجاد نخواهد کرد. شما هم نوع خواری را باید برای کلمات کلیدی جزئی و خاص بررسی کنید.

 

سرچ کنسول

 

استفاده از تکنیک site

روش دوم برای تشخیص کنیبالیزشن استفاده از تکنیک ساده site است. برای استفاده از این روش کافی است در نوار جست و جوی گوگل کلمه کلیدی مورد نظرتان را به صورت تصویر زیر وارد کنید.
در این حالت به جای example باید نام سایت خودتان یا هر سایتی که می‌خواهید بررسی کنید را بنویسید. در این حالت محتواهایی با موضوع مشابه به شما نمایش داده می‌شود. البته الزاما این محتواها در رقابت با یکدیگر نیستند و باید آن‌ها را از نظر کنیبالیزشن چک کنید.

 

تکنیک سایت

 

بازبینی لینک سازی داخلی و خارجی

یکی دیگر از روش‌های تشخیص و شناسایی کنیبالیزشن بازبینی لینک سازی داخلی و خارجی است. در صورتی که هنگام لینک سازی داخلی یا خارجی از انکر تکست یکسان برای لینک دادن به صفحات استفاده کرده باشیم، احتمالا با مشکل هم نوع خواری سایت مواجه خواهیم شد. لینک دادن به صفحات مشابه با انکر تکست مشابه می‌تواند تاثیر منفی بر سئو و جایگاه سایت داشته باشد.

 

بازبینی لینک سازی داخلی و خارجی

 

روش های حل کنیبالیزشن بدون آسیب به رتبه سایت

بعد از تشخیص صفحات هم نوع خواری در سایت باید به دنبال راهکارهایی باشیم که بدون آسیب به رتبه و جایگاه سایت مشکل به وجود آمده را حل کند. به این نکته توجه داشته باشید که هیچ نسخه یکتا و مشابهی برای رفع کنیبالیزشن وجود ندارد  و ممکن است روشی که برای یک سایت موثر واقع شده برای سایت دیگر بی تاثیر باشد. راهکارهای زیر به شما در رفع این مشکل کمک خواهد کرد.

 

حذف و ریدایرکت کردن صفحات با استفاده از ریدایرکت 301

یکی از راهکارهایی که می‌توان برای رفع مشکل هم نوع خواری در سایت استفاده کرد، حذف ضعیف‌ترین صفحه با محتوای مشابه است. برای آن که بتوانید قوی‌ترین و ضعیف‌ترین صفحه را انتخاب کنید، فاکتورهایی مانند ترافیک ورودی، جایگاه سایت، لینک‌های دریافتی و فاکتورهای مختلف را بررسی کرده تا بتوانید صفحات را امتیازدهی کنید. بعد از انتخاب صفحه یا صفحات ضعیف‌تر آن‌ها را پاک کرده و با استفاده از ریدایرکت 301 آن‌ها را به صفحه هدف هدایت کنید. با این کار کاربران و ربات‌های گوگل به بهترین صفحه‌ای که انتخاب کرده‌اید، هدایت خواهند شد. هنگام استفاده از این روش فراموش نکنید که لینک‌های ورودی به آن‌ها از سایر صفحات را نیز به روزرسانی کنید تا سایت با مشکلاتی مانند ریدایرکت‌های تودرتو یا لینک‌های شکسته مواجه نشود.

ریدایرکت 301

 

ادغام و تلفیق صفحات برای ایجاد یک صفحه قوی

در این روش شما دنبال قوی‌ترین صفحه نیستید بلکه قوی‌ترین صفحه را ایجاد خواهید کرد. محتوای صفحات مختلف را بررسی کنید، قوی‌ترین محتوا را پیدا کرده و مطالب، تصاویر، نمودارها و هر چیز مهم دیگری که در محتواهای دیگر وجود دارد را به محتوای هدف خود منتقل کنید. با این کار قوی‌ترین محتوای ممکن را تولید خواهید کرد. پس از انجام این کار مراحل بالا و استفاده از ریدایرکت 301 را انجام دهید.

 

استفاده از تگ کنونیکال

یکی دیگر از راهکارهای مقابله با کنیبالیزشن استفاده از تگ کنونیکال است. گاهی اوقات نمی‌توان به راحتی صفحات موجود را رده بندی کرده و صفحات کم ارزش را حذف کرد. همچنین در موارد بسیاری به خصوص در سایت‌های فروشگاهی صفحات ممکن است از لحاظ استراتژی سئو جایگاهی نداشته باشند اما برای کاربران ارزشمند هستند. برای مثال ممکن است در یک سایت فروشگاهی برای یک محصول با رنگ‌های متفاوت دو صفحه وجود داشته باشد. احتمالا هیدینگ‌ها، زیر عنوان‌ها و مطالب دو صفحه مشابه با یکدیگر است اما کاربران نیاز دارند آن‌ها را در دو صفحه متفاوت مشاهده کنند. در این حالت به جای حذف صفحات از روش تگ کنونیکال استفاده می‌شود. با استفاده از این تگ شما به گوگل صفحه اصلی خود را معرفی می‌کنید تا آن را ایندکس و رتبه بندی کرده و صفحات دیگر را حذف نمی‌کنید.

 

 

تگ کنونیکال

 

استفاده از تگ نوایندکس

این روش نیز زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که شما نمی‎خواهید صفحات خود را حذف کنید. برای انجام این کار کافی است برای صفحاتی که نمی‌خواهید توسط گوگل ایندکس شود از تگ نوایندکس استفاده کنید. با وجود آن که دو روش ذکر شده یعنی تگ نوایندکس و تگ کنونیکال مشابه با یکدیگر هستند، اما تفاوت‌های قابل توجهی با یکدیگر دارند. اول آن که  تگ کنونیکال به ربات‌های گوگل نشان می‌دهد که کدام مطلب باید رتبه بندی شود. با انجام این کار ارزش لینک‌های داخلی و خارجی به صفحات جانبی ارجاع شده نیز به صفحه هدف منتقل می‌شود. از طرف دیگر تگ نوایندکس تنها به ربات‌ها این علامت را می‌دهد که این صفحات نباید مورد خزش قرار بگیرند و هیچ اشاره‌ای به صفحه و محتوای اصلی نمی‌کند.

تگ نوایندکس

 

جمع بندی

کنیبالیزشن یا هم نوع خواری یکی از مشکلاتی است که در اغلب سایت‌ها سئو آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این مساله زمانی رخ می‌دهد که شما در سایت دو صفحه با مضمون و کلمه کلیدی یکسان داشته باشید. در این حالت گوگل و ربات‌های خزنده آن، برای پیدا کردن صفحه اصلی سایت دچار سردرگمی خواهند شد. این مساله باعث می‌شود سایت شما برای آن کلمه کلیدی جایگاه مناسبی پیدا نکند. تشخیص و پیشگیری از بروز این مشکل و راه حل آن در این مطلب به طور کامل توضیح داده شده است.

میانگین امتیاز 4.7 / 5. تعداد آرا: 15

4 دیدگاه برای “کنیبالیزشن چیست؟ و چه تاثیری بر سئو دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *