دسترسی سریع به محتوای این مقاله
- 1 سرچ کنسول چه اطلاعاتی را در اختیار شما قرار میدهد؟
- 2 تفاوت گوگل سرچ کنسول وگوگل آنالیتیکس چیست؟
- 3 چه افرادی باید از گوگل سرچ کنسول استفاده کنند؟
- 4 کاربردهای سرچ کنسول چیست؟
- 5 ثبت وب سایت در سرچ کنسول
- 6 بررسی معیارهای سئو
- 7 بهینه سازی سرعت سایت
- 8 بررسی گزارشهای خزش رباتهای گوگل
- 9 بررسی سایت از نظر وجود بدافزارها
- 10 مزایای اصلی استفاده از Google Search Console چیست؟
- 11 سرچ کنسول را چند وقت یک بار بررسی کنیم؟
- 12 آشنایی با بخش های مختلف گوگل سرچ کنسول و اطلاعات هر بخش
- 13 بخش OVERVIEW در سرچ کنسول:
- 14 بخش performance در سرچ کنسول:
- 15 تعداد کلیک Total Clicks
- 16 تعداد ایمپرشن Total Impressions
- 17 میانگین جایگاه کلمات Average Position
- 18 نرخ کلیک CTR
- 19 بخش URL INSPECTION در سرچ کنسول:
- 20 بخش گزارش ایندکس مطالب (Index Coverage Report)
- 21 Coverage در سرچ کنسول
- 22 Sitemaps در سرچ کنسول
- 23 Removals در سرچ کنسول
- 24 بخش Experience در سرچ کنسول:
- 25 معرفی بخش Core Web Vitals
- 26 بخش HTTPS در سرچ کنسول
- 27 بخش Enhancements در سرچ کنسول:
- 28 بخش Security & Manual Actions در سرچ کنسول:
- 29 فیلتر کردن آمار در کنسول جستجوی گوگل
- 30 فیلتر بر اساس نوع جستجو یا Search type
- 31 فیلتر بازه زمانی (Data range)
- 32 فیلتر بر اساس کوئری، برگه، کشور، دستگاه مورداستفاده، نحوه نمایش جستجو
- 33 تجربه(Experience)
- 34 بهبود و ارتقا(Enhancement)
- 35 گزارش امنیت و اقدامات دستی(Security and Manual action)
- 36 اقدامات دستی Manual action
- 37 مشکلات امنیتی
- 38 نتیجه گیری
گوگل سرچ کنسول چیست؟ احتمالاً بهعنوان کسی که دستی بر آتش اداره وبسایت دارد این سؤال برای شما هم پیشآمده که آیا واقعاً راهی وجود دارد که به کمک آن بتوانید متوجه بشوید که مردم چقدر، از کجا و چگونه وارد وبسایت شما میشوند. خبر خوب اینکه به لطف دوستان خوب گوگلیمان، ابزار رایگانی با نام سرچ کنسول گوگل (Google Search Console) یا گوگل وبمستر تولز (Google Webmaster Tools) فراهمشده که دقیقاً همین کار (و حتی بیشتر از آن) را برای شما انجام میدهد.
کنسول جستجوی گوگل (Google Search Console) که آن را با نام اختصاری GSC نیز میشناسند قبلاً با نام گوگل وبمستر تولز (Google Webmaster Tools) شناخته میشد. این سرویس درواقع مجموعهای از ابزارها و خدماتی است که به کمک آن وبمسترها و صاحبین سایتهای اینترنتی میتوانند عملکرد وبسایت خود در زمینه جستجو در موتور جستجوی گوگل را آنالیز و بررسی کنند. اگرچه که ابزارهای متعدد دیگری هم در این زمینه برای وبمسترها وجود دارند اما Google Search Console بهترین، حرفهای ترین، دقیقترین و تکامل یافتهترین آنهاست.
پیگیری کردن و مانیتورینگ دقیق و لحظهای یک وبسایت یکی از مهمترین فاکتورهای موفقیت محسوب میشود. مسلماً چنین کاری به صورت دستی ممکن نیست و هیچ انسانی نمیتواند این حجم بالا از اطلاعات که به صورت لحظهای بروز میشوند را رصد کرده و آنالیز کند. سرویس Google Search Console میتواند این وظایف مهم را به بهترین شکل ممکن برای شما انجام دهد. این سرویس میتواند به طور کاربردی و دقیق به بررسی و تحلیل شرایط یک وبسایت و المانهای اساسی که در پیشرفت یا شکست آن وبسایت نقش دارند بپردازد. بعد از بررسی و آنالیزهای متعدد در قسمتهای گوناگون، راهکارهای مفید برای برطرف کردن مشکلات، بهینهسازی عملکرد سایت، استفاده از روشها و متدهای پربازده و موارد مشابه به شما اطلاعرسانی میشود.
استفاده از کنسول سرچ گوگل میتواند پیچیده و به ظاهر بیش از حد تخصصی به نظر برسد. اگرچه که این ابزار به نوبه خود یک سیستم جامع حرفهای و تخصصی برای افراد متخصص در این زمینه است اما یادگیری اصول کلی آن برای هر وبمستری ضروری خواهد بود. کمپانی گوگل بر این عقیده است که هرکسی با هر تخصصی که صاحب یک وبسایت تجاری است میتواند از ابزار GSC بهرهمند شود.
برای موفقیت در دنیای سئو و دیجیتال مارکتینگ باید بدانید که سایت شما چند بار دیده شده است؟ برای کلمات کلیدی چه رتبهای کسب کرده است؟ اوضاع آن در صفحه جست و جوی گوگل چگونه است و اطلاعات دیگری که برای تغییرات در سایت خود و ارتقا آن، به آنها نیاز دارید. این اطلاعات را چگونه میتوان به دست آورد؟ سرچ کنسول گوگل یکی از ابزارهای بسیار مهم و کاربردی است که به کمک آن میتوانید عملکرد سایت خود را رصد کرده و بهترین نتیجه را از سئو و بازاریابی بگیرید. بنابراین اگر شما نیز وارد دنیای دیجیتال مارکتینگ شدهاید، تسلط بر سرچ کنسول یکی از فاکتورهای مهم برای شما خواهد بود. با ما همراه شوید تا به طور کامل با این ابزار کاربردی آشنا شویم.
آمارها نشان میدهد که 92.2 درصد از بازار موتورهای جست و جو در دست گوگل و بقیه در دست دیگر موتورهای جست وجو است. از این رو منطقی است که برای کسب رتبه و ارتقا جایگاه سایت خود، بخواهید سایت را براساس الگوریتمهای گوگل بهینه سازی کنید. سرچ کنسول به شما کمک میکند که بتوانید سایت خود را از نگاه گوگل ببینید. گوگل سرچ کنسول مجموعهای از ابزارها و گزارشهایی دارد که به شما کمک میکند بتوانید نقاط قوت و ضعف سایت خود را پیدا کرده و راهکارهای لازم جهت بهینه کردن آن را پیدا کنید. برای مثال با استفاده از سرچ کنسول میتوانید قبل از جریمه شدن توسط گوگل، متوجه شوید سایت شما چه ایرادهایی داشته و آن را رفع کنید.
سرچ کنسول چه اطلاعاتی را در اختیار شما قرار میدهد؟
سرچ کنسول را میتوان دست راست و همه کاره متخصصان سئو دانست. البته برای کسانی که به هر نحوی با سایتهای مختلف کار میکنند، سرچ کنسول میتواند یک ابزار بسیار کاربردی و مناسب باشد. سرچ کنسول میتواند اطلاعات زیر را در اختیار شما قرار دهد.
- بررسی سایت مپ یا نقشه سایت
- نمایش مشکلات ایجاد شده در وب سایت
- نمایش صفحات پربازدید در سایت به عنوان صفحات محبوب
- اطلاع از وجود هرزنامه
- نمایش تعداد بازدیدهای سایت توسط دستگاههای مختلف موبایل، دسکتاپ، تبلت و لپ تاپ
- لیست بک لینکها(سایت هایی که به سایت شما لینک دادهاند)
- تعداد کلیکهایی که بر روی عنوان محتوا شده است
- میزان بازدید از وب سایت از روشهای مختلف. (برای مثال شما متوجه خواهید شد که چه تعداد کاربر از طریق شبکههای مجازی، چه تعداد از طریق لینک صفحه و چه تعداد از طریق جست و جوی کلمات کلیدی وارد سایت شما شدهاند.)
- ارائه اطلاعات کاملی راجع به لینکهای داخلی و خارجی سایت
- نمایش مشکلات AMP سایت (هدف از AMP افزایش سرعت ارائه محتوا با استفاده از کدهای HTML است.)
- امکان درخواست ایندکس شدن صفحه و محتوای جدید یا محتواهای به روز رسانی شده
- نمایش پیام ها و اخطارهای گوگل قبل از جریمه شدن
- گزارش کاملی از عباراتی که کاربران جست و جو کردهاند تا به سایت شما برسند
- بررسی مشکلات فنی سایت و اطلاع رسانی آن ها
- بررسی وضعیت ایندکس شدن صفحات مختلف
- ارائه اطلاعات مفید و کاربردی مانند ایمپرشن، نرخ کلیک و رتبه صفحات مختلف سایت در صفحه نتایج جست و جو
- امکان مدیریت داده های ساخت یافته در محتوای سایت
- ایجاد محتوای جدید و یا حذف محتوایی که نمیخواهید در نتایج جست و جو نمایش داده شود.
- کمک به پیدا کردن کاربران هدف
تفاوت گوگل سرچ کنسول وگوگل آنالیتیکس چیست؟
گوگل سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس هر دو ابزارهای بسیار مهم و کاربردی هستند که اطلاعات ارزشمندی درباره سایت در اختیار شما قرار خواهند داد. تفاوت این دو ابزار نوع نگاه آنها به دادهها است. درگوگل سرچ کنسول شما میتوانید متوجه شوید قبل از ورود کاربران، چه فرآیندهایی در سایت اتفاق افتاده است، اما گوگل آنالیتیکس به بررسی اتفاقات بعد از ورود کاربر به سایت میپردازد. به بیان دیگر با استفاده از سرچ کنسول میتوانید بررسی کنید موتورهای جست و جو چگونه سایت شما را مشاهده و ارزیابی میکنند و با استفاده از گوگل آنالیتیکس میتوانید متوجه چگونگی تعامل کاربران با سایت خود شوید.
چه افرادی باید از گوگل سرچ کنسول استفاده کنند؟
استفاده از گوگل سرچ کنسول مناسب همه کسانی است که حوزه کاری آنها مرتبط با یک سایت و یا دنیای دیجیتال است. به طور کلی افراد زیر باید به استفاده از گوگل سرچ کنسول مسلط باشند:
- برنامه نویسان با استفاده از این ابزار میتوانند خطاها و مشکلات مربوط به کدنویسی را مشاهده و برطرف کنند.
- ادمینهای وب سایت یا مدیران سایت میتوانند با استفاده از سرچ کنسول بر نحوه کار وب سایت، مشاهده خطاهای مربوط به سرور، خطاهای امنیتی و غیره نظارت کرده و اقدامات لازم را انجام دهند.
- متخصصان سئو با استفاده از این ابزار میتوانند فاکتورهای موثر بر بهینه سازی سایت را بررسی کرده و راهکارهای لازم جهت بالا بردن رتبه سایت را ارائه کنند.
کاربردهای سرچ کنسول چیست؟
بعد از آن که از مزایای استفاده از این ابزار کاربردی مطلع شدیم، میخواهیم به طور تخصصیتر با کاربردهای گوگل سرچ کنسول نیز آشنا شویم. از جمله کاربردهای این ابزار میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
ثبت وب سایت در سرچ کنسول
یکی از کاربردهای اصلی سرچ کنسول، ثبت سایت در موتور جست و جوی گوگل است. شما با استفاده از ثبت دامنه و آدرس اینترنتی سایت خود در این ابزار، به گوگل حضور خود را اطلاع خواهید داد. در نتیجه خزندهها و رباتهای گوگل از حضور سایت شما مطلع شده و برای بررسی محتوا به آن خزش میکنند.یکی از اولین اقداماتی که برای شروع کار با سرچ کنسول گوگل نیاز است انجام دهید، ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل است.
برای ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل ابتدا به آدرس زیر بروید یا در گوگل، عبارات سرچ کنسول گوگل را جستجو کنید، در این مرحله نیاز است حتما یک حساب کاربری در گوگل (یا همان جیمیل) داشته باشید.
https://search.google.com/search-console
پس از ورود مطابق تصویر زیر روی دکمه Start now کلیک کنید تا وارد محیط وبمستر تولز گوگل شوید:
پس از ورود به این قسمت در منوی search property میتوانید لیست وب سایتهایی که به اکانت جیمیل شما متصل هستند را ببینید. اگر برای اولین بار به محیط سرچ کنسول گوگل وارد میشوید، احتمالاً بعد از کلیک روی دکمه Start now با خطای No properties detect رو به رو میشوید که به معنای آن است برای حساب کاربری شما در گوگل، هیچ سایتی به سرچ کنسول اضافه نشده است.
در این شرایط برای ثبت سایت در سرچ کنسول 2 راه اصلی وجود دارد:
- ثبت سایت از طریق اضافه کردن یک رکورد TXT به DNS ZONE سی پنل یا دایرکت ادمین.
- ثبت سایت در سرچ کنسول گوگل از طریق آپلود فایل html در هاست.
راهنمای کامل ثبت سایت در سرچ کنسول، در محتوای دیگری به شکل کامل توضیح داده خواهد شد.
پس از ثبت سایت در سرچ کنسول کنسول گوگل، اگر تا به حال از سایت اطلاعاتی در گوگل ثبت نشده باشد، احتمالا با پیغام زیر روبرو خواهیم شد :
Processing data, please check again in a day or so
که ترجمه آن این است: گوگل در حال پردازش داده های سایت شماست. در چند روز آینده برای بررسی مجدد به سرچ کنسول مراجعه کنید.
بررسی معیارهای سئو
سئو یکی از مهمترین فاکتورهای موفقیت یک سایت و کسب رتبه توسط گوگل است. زمانی که شما راهکارهای مختلف سئو را برای بهبود رتبه سایت خود انجام میدهید، باید بتوانید با استفاده از ابزارهایی میزان موفقیت خود در معیارهای سئو را بررسی کنید. سرچ کنسول ابزاری است که شما این امکان را میدهد که معیارهای مورد نظر سئو سایت خود را مورد بررسی قرار دهید.
بهینه سازی سرعت سایت
کاربرد دیگر سرچ کنسول بهینه سازی سرعت سایت است. آمارها نشان میدهد که سرعت بارگذاری هر سایت باید کمتر از 2 ثانیه باشد، در غیر این صورت سایت به عنوان یک سایت کند شناخته خواهد شد. این مساله هم خارج از حوصله کاربران بوده و هم میتواند تاثیر منفی بر رتبه سایت از نگاه گوگل داشته باشد. سرچ کنسول به شما این امکان را میدهد که بتوانید سرعت سایت خود را بررسی کنید، خطاهای موجود موثر بر سرعت سایت را شناسایی کنید. همچنین راهکارهایی برای افزایش سرعت در اختیار شما قرار خواهد داد.
بررسی گزارشهای خزش رباتهای گوگل
رباتهای گوگل مانند بازرسان یک شرکت، به طور مداوم سایت شما را بررسی کرده و گزارشهای لازم را به گوگل ارسال میکنند. بهترین اقدامی که میتوانید برای بهبود سایت خود انجام دهید آن است که بدانید چه محتوایی در این گزارشها موجود است تا بتوانید راهکارهای لازم جهت رفع مشکلات گزارش شده را انجام دهید. از جمله کاربردهای سرچ کنسول آن است که شما را در جریان گزارش رباتهای گوگل بعد از خزش خواهد گذاشت.
بررسی سایت از نظر وجود بدافزارها
یکی دیگر از کاربردهای مهم گوگل سرچ کنسول، بررسی سایت از نظر وجود بدافزارها، فایلهای دانلود مخرب، صفحات فیشینگ و غیره است. این ابزار در صورت مشاهده این مشکلات بلافاصله به شما اطلاع داده و تا زمانی که بد افزار یا ویروس را شناسایی نکرده و آن را رفع نکنید، باقی خواهد ماند.
مزایای اصلی استفاده از Google Search Console چیست؟
اگر بخواهیم به طور کلی بگوئیم که کاربرد اصلی و مزیت کنسول سرچ گوگل چیست باید بگوئیم که این ابزار به شما کمک میکند تا متوجه شوید وبسایت شما از نظر گوگل (بزرگترین موتور جستجوی جهان) چه جایگاه و رتبهای دارد. Search Console این امکان را به شما میدهد تا اطلاعات مهمی از وبسایت خودتان به دست بیاورید و به دنبال آن از این اطلاعات به بهترین شکل برای پیشرفت کسبوکارتان استفاده کنید. در ادامه مهمترین کاربردها و ابزارهای Google Search Console را معرفی میکنیم:
- ردیابی و بررسی اطلاعات مهم: با کمک سرچ کنسول میتوانید عملکرد وبسایت خود در صفحات نتایج جستجوهای گوگل را ارزیابی کنید و متوجه شوید که کدام صفحات سایت شما در کدام جایگاههای نتایج دیده میشوند و کدامیک عملکرد بهتری دارند.
- بهینهسازی محتوا: با کمک این ابزار میتوانید مشکلات مربوط به صفحات و محتوای منتشر شده در سایت را پیدا کنید و خیلی سریع آنها را ویرایش و تصحیح کنید. بعد از انجام این کار میتوانید از طریق بخش Re-index content محتوای ویرایش شده را مجدداً ایندکس کنید تا این بار آن محتوا و آن صفحه از سایت شما با رتبه بهتری در نتایج جستجو نمایش داده شود.
- اطلاع رسانی مشکلات: با کمک سیستم قوی و هوشمند اطلاعرسانی مشکلات سایت توسط سرچ کنسول، شما میتوانید در سریعترین زمان ایرادها، ارورها، حفرههای امنیتی و مشکلات مختلفی که ممکن است هر سایتی با آنها روبهرو شود را متوجه شوید و با برطرف کردن آن مشکلات، جلوی هرگونه پسرفت و آسیبهای بعدی را بگیرید.
- تقویت و بهبود عملکرد سایت: کنسول سرچ گوگل به خوبی به شما نشان میدهد که چه ابزارهایی به پیشرفت سایت شما کمک میکنند. درواقع وبمسترهای حرفهای با کمک پیشنهادات و راهکارهای Search Console میتوانند وبسایت خودشان را با سرعت و کیفیت خیلی بیشتری توسعه دهند.
سرچ کنسول را چند وقت یک بار بررسی کنیم؟
بررسی آمار و دادههای سرچ کنسول میتواند نقش کلیدی در موفقیت شما داشته باشد. بررسی دورهای سرچ کنسول و زمان آن تا حد زیادی بستگی به سایت شما، نوع ومیزان محتوا، جایگاه شما در گوگل و فاکتورهای دیگر دارد. به طور میانگین شما حداقل نیاز دارید ماهی یک بار گوگل سرچ کنسول را بررسی کنید، در بسیاری از موارد نیز سرچ کنسول باید به صورت هفتگی و یا حتی روزانه مورد بررسی قرار گیرد.
آشنایی با بخش های مختلف گوگل سرچ کنسول و اطلاعات هر بخش
برای آشنایی بیشتر با سرچ کنسول بهتر است بدانیم این ابزار از چه بخشهایی تشکیل شده و هر بخش چه اطلاعاتی را در اختیار ما قرار خواهد داد؟ لازم به ذکر است که اگر سایت خود را به تازگی راه اندازی کردهاید، ممکن است در چند هفته اول یا حتی چند ماه اول اطلاعات و گزارشهای مفیدی از سرچ کنسول به دست نیاورید، باید صبوری کنید تا گوگل به شما اعتماد کرده و محتواهای شما را ایندکس کند. قبل از بررسی دادههای هر بخش از سرچ کنسول لازم است با بخشهای مختلف آن آشنا شوید. بخش های اصلی سرچ کنسول عبارتند از :
- بخش نمای کلی (Overview)
- بخش گزارش عملکرد (Performance)
- بخش وضعیت ایندکس (Indexing)
- وضعیت تجربه کاربری (Experience)
- بخش بهبود و ارتقای سایت (Enhancement)
- بخش گزارش امنیت (Security and Manual action)
- بخش بررسی لینکهای سایت (Links)
بخش OVERVIEW در سرچ کنسول:
اولین صفحه ای که با باز کردن سرچ کنسول با آن رو به رو میشوید، صفحه اصلی یا همان بخش Overview است. بخش Overview به شما این را امکان میدهد که یک نمای کلی از وضعیت وب سایتتان در نتایج گوگل داشته باشید. این بخش شامل اطلاعاتی درباره عملکرد صفحات مختلف سایت، مجموع تعداد کلیکهای سایت در بازههای زمانی مختلف، وضعیت تعداد صفحات ایندکس شده و اطلاعاتی درباره تجربه کاربری سایت از نگاه گوگل و اطلاعات تخصصیتری مانند دادههای ساختاریافته است.
بخش OVERVIEW به شما این امکان را میدهد که از وضعیت سایت خود در یک نگاه مطلع شوید.
بخش performance در سرچ کنسول:
بخش Performance در گوگل سرچ کنسول به شما این امکان را میدهد که وضعیت سئو صفحات سایت خود را در نتایج جستجوی گوگل بهصورت دقیقتری تحلیل کنید. این بخش شامل دادههایی مانند تعداد کلیکها (Click)، تعداد نمایشها (Impressions)، نرخ کلیک (CTR) و میانگین جایگاه کلمات سایت شما (Average Position) است که هرکدام به تحلیل روند ترافیک و بهینهسازی سایت کمک میکند.
علاوه بر این، میتوانید دادهها را بر اساس فیلترهایی مانند کلمات کلیدی، صفحات، کشورها، دستگاهها و تاریخ فیلتر کنید. این قابلیت سرچ کنسول گوگل به شما کمک میکند عملکرد سایت را در کشورهای خاص یا دستگاههای مختلف (موبایل، تبلت یا PC) مقایسه کرده و تصمیمات بهتری برای روند سئو سایت خود بگیرید. یکی از ویژگیهای مهم این بخش، قابلیت مقایسه دادهها در بازههای زمانی مختلف است که تغییرات را بهوضوح نشان میدهد. اطلاعات این بخش نهتنها برای شناسایی فرصتهای جدید در جذب ترافیک بلکه برای تشخیص نقاط ضعف و رفع آنها بسیار مهم است.
برخی از مهمترین اطلاعاتی که میتوان از این بحش سرچ کنسول دریافت کرد عبارتند از :
تعداد کلیک Total Clicks
این آمار نشان دهنده تعداد کلیکهایی است که کاربران پس از جست و جو در موتورهای جست و جو بر روی سایت شما(چه عکس، چه ویدئو و چه لینک)کلیک کردهاند.
تعداد ایمپرشن Total Impressions
تعداد ایمپرشن، تعداد دفعاتی است که سایت شما در صفحه نتایج جست و جو به کاربران نمایش داده میشود، چه کاربران سایت شما را باز کنند، چه نکنند. برای مثال اگر کاربری عبارت کراتین مو را وارد کرده و سایت شما در نتیجه هشتم صفحه اول به کاربر نشان داده شود، جز نرخ ایمپرشن به حساب خواهد آمد، حتی اگر کاربر وارد سایت شما نشود.
میانگین جایگاه کلمات Average Position
این فاکتور میانگین رتبه و جایگاه سایت شما را با توجه به تمامی کیوردها و صفحات سایت بررسی میکند. برای مثال اگر شما برای یک کیورد جایگاه اول و برای کیورد دیگر جایگاه پنجم را داشته باشید، متوسط رتبه میانگین این دو فاکتور خواهد بود.
نرخ کلیک CTR
این فاکتور بر اساس فرمول تعداد کل کلیکها تقسیم بر نرخ ایمپرشن ضرب در صد به دست خواهد آمد.
بخش URL INSPECTION در سرچ کنسول:
بخش URL Inspection در گوگل سرچ کنسول یکی از ابزارهای فوقالعاده مهم برای مدیران وبسایت است که به آنها این امکان را میدهد وضعیت هر URL از سایت را بهصورت دقیق و جداگانه بررسی کنند. این ابزار نشان میدهد که آیا صفحه مورد نظر ایندکس شده است یا خیر و اگر ایندکس نشده، دلیل آن چیست؟
یکی از امکانات ویژه این بخش، تست یا نمایش یک نسخه زنده یا در لحظه از سایت است که به شما اجازه میدهد وضعیت صفحه را همان لحظه از دید گوگل بررسی کنید. همچنین اگر تغییراتی در صفحه دادهاید، میتوانید درخواست ایندکس مجدد ارسال کنید تا گوگل سریعتر تغییرات را شناسایی کند.
این ابزار به شما کمک میکند تا مطمئن شوید همه چیز در سایتتان درست کار میکند و صفحات شما با سرعت بیشتری در نتایج جستجو نمایش داده میشوند. برای یک مدیر وب سایت استفاده از این بخش از سرچ کنسول بسیار مهم و ضروری است. تجربه کار به عنوان متخصص سئو و مدیر سایت به مرور اهمیت این بخش از سرچ کنسول را برای شما روشنتر می کند. اگر بعد از سرچ URL سایت خود تصویر زیر به شما نمایش داده شود، یعنی همه چیز خوب است و خزندههای گوگل سایت شما را ایندکس کردهاند.
اما اگر بعد از جست و جوی آدرس اینترنتی با پیغام زیر مواجه شدید، یعنی خزنده های گوگل هنوز این صفحه را شناسایی نکرده و یا خطایی را در آن تشخیص دادهاند. در این صورت با استفاده از گزینه Request Indexing میتوانید از گوگل بخواهید خطای موجود را بررسی کند.
بخش گزارش ایندکس مطالب (Index Coverage Report)
بخش Indexing در گوگل سرچ کنسول یکی از مهمترین بخشها برای مدیریت وضعیت ایندکس صفحات سایت است.
ایندکس شدن صفحات یک سایت در گوگل به زبان ساده به این معنی است که گوگل صفحات سایت شما را پیدا کند، آنها را بررسی کند و در پایگاه اطلاعاتی خود ذخیره کند. این پایگاه اطلاعاتی شبیه یک کتابخانه بزرگ است که گوگل از آن برای نشان دادن نتایج جستجو به کاربران استفاده میکند.
این بخش از سرچ کنسول به شما این امکان را میدهد که مشاهده کنید کدام صفحات سایت در نتایج جستجوی گوگل نمایش داده میشوند و چرا برخی صفحات ممکن است ایندکس نشده باشند. بهعنوان یک سئوکار با تجربه یا حتی یک سئوکار مبتدی این بخش به شما کمک میکند تا مطمئن شوید محتواهای سایت به درستی در گوگل نمایش داده میشوند و در صورتی که گوگل به هر دلیلی قادر به ایندکس کردن صفحاتی از سایت شما نیست، از آن مطلع شوید. در ادامه با قسمتهای مختلف این بخش از سرچ کنسول آشنا میشویم.
Coverage در سرچ کنسول
این بخش نشان میدهد چه تعداد از صفحات سایت ایندکس شدهاند و چه تعدادی از صفحات یا url های سایت با مشکل مواجه شدهاند. .
در قسمت Why pages aren’t indexed دلیل عدم ایندکس صفحات در گوگل آورده شده است:
Sitemaps در سرچ کنسول
اینجا جایی است که میتوانید نقشه سایت (Sitemap) خود را ثبت کنید. نقشه سایت به گوگل کمک میکند ساختار صفحات را بهتر درک کند و ایندکس صفحات را سرعت ببخشد. همیشه مطمئن شوید که نقشه سایت شما بهروز و شامل تمامی URL هایی است که میخواهید در نتایج جستجو ظاهر شوند. در این قسمت اطلاعات کاملی درباره نوع سایت مپ، تاریخ ثبت سایت مپ در سرچ کنسول، آخرین بازدید رباتهای گوگل از سایت مپ، وضعیت سایت مپ ثبت شده در گوگل سرچ کنسول و همچنین تعداد صفحات یافت شده در سایت مپ دیده میشود. دقت کنید که مطابق تصویر وضعیت ثبت سایت مپ در سرچ کنسول success باشد.
Removals در سرچ کنسول
این بخش از سرچ کنسول به شما اجازه میدهد بهصورت موقت یا دائمی صفحات خاصی را از نتایج جستجو حذف کنید. این ویژگی زمانی به کار میآید که صفحهای از سایت به شکل ناخواسته ایندکس شده باشد. استفاده از این بخش بسیار حساس و تخصصی است زیرا در صورت استفاده نابجا ممکن است آسیب غیر قابل جبرانی به سئو سایت وارد شود.
بخش Experience در سرچ کنسول:
بخش Experience در سرچ کنسول گوگل ابزاری است که از ماه می سال 2021 برای بهبود تجربه کاربری بازدیدکنندگان صفحات وبسایتها معرفی شد. این ابزار به مدیران سایتها و متخصصین سئو کمک میکند تا عملکرد سایت را از دید کاربران آن ارزیابی کرده و مشکلاتی که ممکن است بر تجربه بازدیدکنندگان یا رتبه سایت در نتایج جستجوی گوگل تأثیر بگذارد، شناسایی و برطرف کنند. هدف اصلی این بخش، تمرکز بر بهینهسازی سایتها بر اساس معیارهای واقعی کاربرمحور و استانداردهای گوگل است که رابطه مستقیمی با رضایت کاربران و در نتیجه آن بهبود سئو دارد.
تجربه کاربری به کیفیت تعامل کاربران با وبسایت گفته میشود که شامل سرعت بارگذاری، دسترسی آسان به بخشهای مورد نظر کاربر، طراحی مناسب، امنیت بالا و سازگاری با دستگاههای نمایش مختلف است.
معرفی بخش Core Web Vitals
بخش Core Web Vitals در کنسول جستجوی گوگل ابزاری است که به وبمستران امکان میدهد عملکرد وبسایت خود را از نظر تجربه کاربری (بازدید و تعامل با سایت) ارزیابی کنند. این بخش سه شاخص کلیدی را مورد بررسی قرار میدهد:
- شاخص LCP یا Largest Contentful Paint که عبارت است از زمان لازم برای بارگذاری بزرگترین (سنگینترین) المان بصری یک صفحه.
- شاخص INP یا Interaction to Next Paint که عبارت است از زمان کلی پاسخگویی یک صفحه از وب به درخواستهای کاربر.
- شاخص CLS یا Cumalative Layout Shift که عبارت است از تغییر چیدمان بصری یک صفحه در زمان بارگذاری آن (پَرِش المانهای بصری صفحه)
این گزارش با ارائه دادههای واقعی از تجربه بازدید کاربران از سایت به شناسایی و بهبود مشکلاتی که ممکن است بر تجربه کاربری آنها تأثیر منفی بگذارد، کمک میکند. بهینهسازی این شاخصها میتواند منجر به بهبود رتبهبندی سایت در نتایج جستجوی گوگل شود،زیرا تجربه کاربری به عنوان یکی از عوامل مهم در الگوریتمهای رتبهبندی در نظر گرفته میشود.
بخش HTTPS در سرچ کنسول
بخش HTTPS در سرچ کنسول به شما این امکان را میدهد تا وضعیت امنیتی وبسایت خود را از نظر استفاده از پروتکل HTTPS بررسی کنید. این بخش نشان میدهد که چه تعداد از صفحات وبسایت شما با استفاده از SSL کدگذاری میشوند و کدام صفحات هنوز از این امکان امنیتی استفاده نمیکنند. استفاده از SSL معتبر برای امنیت اطلاعات کاربران و بهبود رتبهبندی سایت در نتایج جستجوی گوگل اهمیت دارد.
درباره علت اهمیت SSL برای گوگل میتوان به این نکته اشاره کرد که از نظر گوگل سایتهایی که از SSL استفاده میکنند، امنیت بیشتری را برای تبادل دادهها فراهم میکنند و در نتیجه، این سایتها را امنتر و قابل اعتمادتر میداند. از سوی دیگر، گوگل از سال ۲۰۱۴ استفاده از SSL را بهعنوان یک عامل رتبهبندی در نتایج جستجو معرفی کرده است؛ به این معنا که سایتهایی که از https استفاده میکنند، شانس بیشتری برای بهبود رتبه در نتایج جستجو دارند. علاوه بر این، سایتهای امن باعث ایجاد اعتماد در کاربران میشوند و این مسئله میتواند به بهبود نرخ کلیک، کاهش نرخ انصراف و در نهایت افزایش ترافیک سایت کمک کند.
بخش Enhancements در سرچ کنسول:
بخش Enhancements در گوگل سرچ کنسول به متخصصین سئو کمک میکند قابلیتها و ویژگیهای پیشرفته وبسایت خود را در استفاده از دادههای ساختاریافته (structured data) مشاهده و بهینه سازی کنند.
دادههای ساختاریافته (Structured Data) نوعی فرمت استاندارد برای ارائه اطلاعات درباره محتوای صفحات وب به موتورهای جستجو است. این دادهها از طریق کدهایی مانند JSON-LD، Microdata یا RDFa به صفحات اضافه میشوند و به موتورهای جستجو کمک میکنند تا بهتر محتوای یک صفحه را درک کنند.
بهعنوان مثال، با استفاده از دادههای ساختاریافته میتوانید اطلاعاتی مثل عنوان، قیمت و موجودی یک محصول یا زمان انتشار یک مقاله یا حتی امتیازدهی کاربران به یک محتوا را به گوگل و سایر موتورهای جستجو اطلاع دهید. این دادهها به عنوان سنگ بنایی برای ایجاد Rich Results (نتایج غنی) در صفحه نتایج جستجو مانند نمایش ستارههای امتیاز، زمان پخت در دستورهای آشپزی یا بخش پرسش و پاسخ در صفحات هستند. دادههای ساختاریافته تجربه کاربران را بهبود میبخشد و شانس دیده شدن سایت در نتایج جستجوی گوگل و به دنبال آن نرخ CTR را افزایش میدهند. از مهمترین دادههای ساختار یافته برای یک صفحه که گوگل قادر به خوانش و ترجمه آنهاست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داده ساختار یافته Breadcrumbs که نشان میدهد یک صفحه در کجای ساختار یک سایت قرار دارد، مانند “خانه > مقالات > آموزش سئو”.
- داده ساختار یافته FAQ که سؤالات متداول و پرسش و پاسخهای مرتبط را در نتایج SERP نشان میدهد و اینگونه به موتورهای جستجو کمک میکند تا این اطلاعات را بهصورت مستقیم در نتایج جستجو نمایش دهند.
- داده ساختار یافته Review Snippets که قسمتی از نتایج صفحه SERP را به نتایج رتبه بندی کاربران درباره یک مقاله یا نظرات کاربران درباره یک محصول اختصاص میدهد.
- داده ساختار یافته Markup Videos که به موتورهای جستجو اطلاعاتی درباره محتوای ویدئوها مانند مدتزمان، تاریخ انتشار و توضیحات آنها ارائه میدهد تا آنها را در نتایج جستجو بهتر نمایش دهند.
ابزارهای Enhancement با ارائه جزئیات دقیق مانند هشدارها، خطاها و پیشنهادهای بهینهسازی شما را در رفع مشکلات و بهبود نحوه نمایش محتوای سایت در نتایج جستجو راهنمایی میکند. بهینهسازی موارد موجود در بخش Enhancements میتواند تجربه کاربری را بهبود دهد و شانس ظاهر شدن در نتایج غنی (Rich Snippets) را افزایش دهد که مستقیماً بر نرخ کلیک و تعامل کاربران تأثیر مثبت میگذارد.بخش Security & Manual Actions در سرچ کنسول:
بخش Security & Manual Actions در گوگل سرچ کنسول یکی از قسمتهای مهم برای حفظ سلامت و امنیت وبسایت و شناسایی تخلفاتی است که میتواند به رتبهبندی سایت آسیب برساند. منظور از حفظ سلامت و امنیت وبسایت اطمینان از این است که سایت شما از تهدیدات سایبری مانند بدافزارها، حملات فیشینگ یا نفوذ هکرها در امان باشد. این اقدامات برای جلوگیری از آسیب به دادههای کاربران و به دنبال آن کاهش اعتماد بازدیدکنندگان و جلوگیری از افت رتبه در موتورهای جستجو انجام میشود. امنیت وبسایت نهتنها به حفاظت از اطلاعات حساس کمک میکند بلکه از مسدود شدن سایت توسط گوگل یا سایر مرورگرها نیز جلوگیری میکند.
تخلف در این context به معنای عدم رعایت قوانین و استانداردهای گوگل است. این موضوع شامل استفاده از تکنیکهای غیرقانونی سئو (مانند سئو کلاه سیاه) و ارائه تجربه کاربری ضعیف یا رفتارهای مخرب مانند انتشار محتواهای حساس یا فریب کاربران میشود. چنین مواردی میتواند منجر به جریمههای گوگل، افت رتبه در نتایج جستجو یا حتی حذف سایت از ایندکس گوگل شود. بخش Security & Manual Actions به شما کمک میکند از چنین مشکلاتی آگاه شوید و برای رفع آنها اقدام کنید. این بخش از دو قسمت تشکیل شده است.
- بخش Security Issues : در این بخش گوگل به شما اطلاع میدهد که وبسایتتان به چه نوع مشکل امنیتی دچار شده است. این بخش اطلاعات دقیقی درباره نوع تهدید ارائه میدهد و راهنمایی میکند که چگونه مشکل را برطرف کنید تا از آسیب بیشتر به کاربران و سایت جلوگیری شود.
- بخش Manual Actions : این بخش زمانی زمانی فعال میشود که وبسایت شما به دلیل نقض قوانین گوگل، مانند لینکسازی غیرطبیعی، انتشار محتوای اسپم یا اقدامات مخرب بهصورت دستی و توسط اپراتور جریمه شده باشد. این بخش شامل توضیحاتی درباره دلیل جریمه و راهنمایی برای رفع آن است. پس از اصلاح مشکلات، میتوانید درخواست بازبینی ارسال کنید تا گوگل وضعیت سایت را بررسی و جریمه را لغو کند. استفاده از این بخش به شما کمک میکند تا وبسایتتان را ایمن بهدور از مشکلات امنیتی و مطابق با استانداردهای گوگل نگه دارید.
در نظر داشته باشید در بیشتر مواقعی که از سرچ کنسول استفاده میکنید، در این بخشها پیغام NO issues detected دریافت میکنید که به معنای آن است که گوگل مشکل امنیتی را برای سایت شما شناسایی نکرده است. نکته مهم در استفاده از این بخش این است که نباید به تنهایی از این بخش برای بررسی وضعیت امنیت سایت خود استفاده کنید، زیرا ممکن است حتی در زمان هک شدن وب سایت نیز پیامی را در این بخش مشاهده نکنید. توضیح اینکه از چه روشهایی و چه ابزارهایی میتوان برای بررسی امنیت سایت استفاده کرد از موضوع این محتوا خارج است و به دلیل گستردگی بحث، در محتوای دیگری توضیحات کاملی درباره ابزارها و روشهایی که با آنها میتوان امنیت سایت را بررسی کرد توضیح داده خواهد شد.
فیلتر کردن آمار در کنسول جستجوی گوگل
کنسول جستجوی جدید گوگل امکان مشاهده آمار موجود را به تفکیک و بر اساس شاخصهای مختلف فراهم میکند.
فیلتر بر اساس نوع جستجو یا Search type
در اینجا امکان انتخاب از میان سه نوع جستجو وجود دارد: وب، تصاویر و ویدیو. مثلاً برای وبسایت ما که محتوای ویدیویی هم دارد، هم آمار وب و هم آمار ویدیویی اهمیت خواهد داشت.
ضمناً امکان مقایسه دو نوع مختلف ترافیک نیز وجود دارد. کافی است که روی زبانه Compare کلیک کنید، انواع موردنظر را انتخاب کرده و دکمه Apply را بزنید.
فیلتر بازه زمانی (Data range)
کنسول جستجو امکان مشاهده آمار بر مبنای بازه زمانی را نیز فراهم میکند:
در اینجا نیز با استفاده از زبانه Compare میتوانید دو بازه زمانی مختلف را باهم مقایسه کنید.
فیلتر بر اساس کوئری، برگه، کشور، دستگاه مورداستفاده، نحوه نمایش جستجو
با کلیک بر روی دکمه New در کنار Date filter میتوانید تا پنج فیلتر دیگر را هم اضافه کنید: کوئری، صفحه موردنظر از سایت (Page)، کشور (Country)، دستگاه مورداستفاده کاربر (Device)، و ظاهر جستجو ((Search appearance که آمار کاربران Web Light را نمایش میدهد. به گفته گوگل، منظور از Web Light مواقعی است که گوگل صفحات وب را به نسخهای تبدیل میکند که برای کاربران اینترنت کمسرعت مناسبتر است، لذا این صفحات با مصرف کمتر حجم اینترنت سریعتر بارگذاری میشوند.)
این فیلترها را میتوان بهصورت لایهای و بهعبارتدیگر، همزمان اعمال کرد. بهعنوان نمونه، اگر به دنبال آن دسته از کوئریهای مرتبط با سئو باشیم که در جستجوی موبایل ظاهرشدهاند، یک فیلتر برای کوئریهای «SEO» روی دستگاههای موبایل ایجاد میکنیم.
تجربه(Experience)
هرچه شما بتوانید تعامل بهتری با کاربران خود داشته و تجربه لذت بخش تری برای او خلق کنید، گوگل اعتبار و رتبه بهتری برای شما در نظر خواهد گرفت. این گزارشها در بخش UX یا تجربه کاربری سرچ کنسول قابل مشاهده خواهد بود. با استفاده از این بخش میتوانید اطلاعات مفیدی مانند نحوه رتبه بندی گوگل، سرعت بارگذاری سایت در دستگاههای دیجیتال مختلف و در کل سرعت و عملکرد سایت از نگاه کاربران را به دست آورید. توجه داشته باشید که شما پیش از هر چیز به دنبال کسب رضایت کاربران خود هستید، از این رو با بررسی اطلاعات این بخش و رفع ایرادهای موجود هم میتوانید رضایت کاربران خود را به دست آورده و هم رتبه بهتری از نظر گوگل کسب کنید.
بهبود و ارتقا(Enhancement)
در این بخش از سرچ کنسول شما میتوانید ایرادهایی که مانع از بهبود و ارتقا سایت شما میشوند را پیدا کرده و آنها را رفع کنید. برای آن که بتوانید دادههای بیشتری جهت ارتقا سایت در دسترس داشته باشید، میتوانید از طریق کدهای اسکیما اطلاعات بیشتری راجع به محتوای سایت خود مانند ویدئوها، محصولات، سوالات، نقد و بررسی و غیره در اختیار گوگل قرار دهید تا گزارشهای مربوط به آنها فعال شود. در این صورت شما میتوانید به صورت گسترده و همه جانبهای سایت خود را مورد ارزیابی قرار دهید.
گزارش امنیت و اقدامات دستی(Security and Manual action)
در این بخش شما با دو دسته از گزارشها مواجه هستید که هرگونه تهدید امنیتی و اقدامات دستی گوگل برای حذف وب سایت و صفحات سایت را به شما نشان خواهد داد.
اقدامات دستی Manual action
زمانی که دستورالعملهای گوگل را نقض کرده و یا عمدی یا سهوا در سایت شما خطایی رخ دهد(برای مثال از محتوا یا بک لینکهای اسپم استفاده کرده باشید)، گوگل گزارش کاملی از آن خطا را تهیه کرده و در اختیار شما قرار خواهد داد. چرا به این بررسی اقدامات دستی گفته میشود؟ زیرا با وجود آن که الگوریتمهای گوگل میتوانند بسیاری از مسائل مربوط به سئو کلاه سیاه را تشخیص دهند، باز هم برخی از موارد توسط کارشناسان گوگل و توسط شخص بررسی میشود، به این موارد اقدامات دستی گفته میشود. از جمله اقداماتی که میتواند منجر به دریافت این خطا از طرف گوگل شود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ریدایرکتهای فریب دهنده
- اسپم خالص مانند محتواهای کپی یا محتواهایی که به صورت خودکار تولید میشوند.
- استفاده از اطلاعات بی ارزش و زیاد
- محتواهای مخفی یا کیورد استافینگ
- بک لینکهای غیر طبیعی و خلاف دستورالعملهای گوگل
اگر گزارشی در این باره دریافت کنید، حتما برای رفع آن در کوتاهترین زمان اقدام کرده و آن را پشت گوش نیاندازید.
مشکلات امنیتی
اگر مشکلات امنیتی مانند هک شدن سایت شما را تهدید کند، سرچ کنسول در بخش Security Issuses آن را به شما نمایش خواهد داد. همچنین ممکن است قبل از ورود کاربران به آنها، هشدار عدم ورود بدهد. در این صورت نیز باید در کوتاه ترین زمان نسبت به رفع مشکل اقدام کنید.
نتیجه گیری
گوگل سرچ کنسول یکی از ابزارهای مهم در دنیای دیجیتال است که استفاده از دادهها و گزارشهای آن به شما کمک میکند بتوانید ایرادهای سایت خود را پیدا کرده، آنها را رفع کنید. سرچ کنسول برای برنامه نویسان، توسعه دهندگان وب، مدیران وب سایت یک ابزار بسیار کاربردی است که به شما نشان خواهد داد گوگل سایت شما را چگونه میبیند.
میانگین امتیاز 4.8 / 5. تعداد آرا: 433