دسترسی سریع به محتوای این مقاله
- 1 موتور جستجو چیست؟
- 2 وظیفه موتورهای جستجو چیست؟
- 3 موتورهای جستجو چگونه بوجود آمدند؟
- 4 ساخت موتورهای جستجو با قابلیت امتیازدهی
- 5 موتورهای جستجو چگونه کار میکنند؟
- 6 موتورهای جستجو چگونه محتوا را ارزیابی میکنند؟
- 7 الگوریتم چیست و چه نقشی در نحوه عملکرد موتورهای جستجو دارد؟
- 8 شخصی سازی نتایج جستجو
- 9 بخش اول: درخواست و ثبت جستجو
- 10 اهمیت لینک ها برای موتورهای جستجو
- 11 بخش دوم: ارائه پاسخها توسط موتور جستجو
- 12 چگونه موتورهای جستجو اهمیت داشتن یک جستجو را تعیین میکنند؟
- 13 موتورهای جستجوی برتر جهان کدامند؟
- 14 موتور جستجوی گوگل
- 15 موتور جستجوی بینگ
- 16 موتور جستجو یاهو
- 17 موتور جستجوی ASK
- 18 موتور جستجوی AOL Search
- 19 موتور جستجوی WOW
- 20 موتور جستجوی Web Crawler
- 21 موتور جستجوی Baidu
- 22 موتور جستجوی info.com
- 23 موتور جستجوی DuckDuckGo
- 24 موتور جستجوی Wolframapha
- 25 موتور جستجوی Yandex
- 26 موتور جستجو Wiki.com
- 27 موتور جستجوی Lycos
- 28 موتور جستجوی Excite
- 29 موتور جستجوی Cc Search
- 30 موتور جستجوی Search encrypt
- 31 موتور جستجوی Swisscows
- 32 معرفی چند موتور جستجوی ایرانی
- 33 موتور جستجوی پارسیک
- 34 موتور جستجوی پارسی جو
- 35 جمع بندی
همه ما بدون شک بارها و بارها نام گوگل را شنیدهایم و از آن بارها استفاده کردهایم. آیا میدانید گوگل معروفترین و پرطرفدارترین موتور جستجو است؟ موتورهای جستجو گشت و گذار در اینترنت را برای کاربران سادهتر کرده و شما را زودتر به آن چه که میخواهید میرساند. به عنوان شخصی که در دنیای اینترنت فعالیت داشته و یک کسب و کار آنلاین دارد، باید بدانید که آشنایی با موتورهای جستجو و سازوکار آنها یکی از فاکتورهای کلیدی در موفقیت شما به شمار میرود. اگر در صفحات گوگل جایگاه بالایی نداشته و ترافیک سایتتان کم است، یعنی موتور جستجوی گوگل امتیاز کمی به سایت شما داده و آن را به کاربران نشان نمیدهد. در صورتی که بتوانید به خوبی کار با موتورهای جستجو را بیاموزید، میتوانید در زمان کوتاهی جایگاه خود در صدر نتایج جستجو را پیدا کرده و نتیجه دلخواهتان را بگیرید. با ما همراه شوید تا در این مطلب به طور کامل با موتورهای جستجو آشنا شویم.
موتور جستجو چیست؟
ما میدانیم گوگل یک موتور جستجو است اما موتور جستجو دقیقا چیست؟ به زبان ساده هر برنامه کامپیوتری که به شما در پیدا کردن اطلاعات مورد نظرتان کمک کند، یک موتور جستجو است. برای مثال زمانی که شما در لیست مخاطبان تلفن همراه خود نام شخصی را جستجو میکنید، شما از موتور جستجو استفاده میکنید. موتورهای جستجو در اینترنت نیز به شما کمک میکنند در میان میلیاردها اطلاعات موجود شما چیزی که دقیقا به دنبال آن هستید را پیدا کنید. البته در حال حاضر منظور اغلب افراد از موتور جستجو موتورهای جستجوی اینترنتی است. موتورهای جستجوی اینرنتی به شما کمک میکنند با توجه به کوئری یا کلید واژه ای که جستجو کردهاید، مرتبطترین و مفیدترین مطالب در قالبهای مختلف متن، عکس، فیلم یا هر فایل دیگر به شما نمایش داده شود.
موتورهای جستجو از دو بخش تشکیل شدهاند. پایگاه اطلاعات داده و الگوریتمهای مورد استفاده. اطلاعات وب سایت شما به عنوان بخشی از اطلاعات پایگاه داده در موتور جستجو قرار دارد اما این الگوریتمهای موتور جستجو است که مشخص میکند مطالب شما چقدر ارزشمند و مفید بوده تا آن را در جستجوی کاربران به آنها نمایش دهد. هر موتور جستجو الگوریتمهای خاص خود را دارد که برای مرتب سازی نتایج فاکتورهای مختلفی مانند قابلیت استفاده، دسترسی، ارتباط، سرعت صفحه، هدف کاربر، کیفیت محتوا و موارد دیگر را در نظر گرفته و براساس آن به هر سایت امتیاز میدهد. بنابراین شما به عنوان شخصی که در دنیای اینترنت باید با سئو و مفاهیم آن آشنا باشید، باید الگوریتم و سازوکار موتورهای جستجو را بدانید تا بتوانید امتیاز بالایی گرفته و در صدر نتایج قرار بگیرید.
موتورهای جستجو چرا و چگونه ایجاد شدند و هدف آنها چیست:
اسم صحیح موتور جستجوی که در فایل صوتی بالا گفتم Altavista هستش و میتونید اینجا در موردش بیشتر بخونید.
وظیفه موتورهای جستجو چیست؟
وظیفه هر موتور جستجو آن است که بهترین نتایج را به کاربران نمایش دهد. زمانی که یک کاربر عبارتی را جستجو میکند، صفحه نتایج جستجو یا SERP شامل نتایج به کاربران نمایش داده میشود. همانطور که در بخش بالا نیز اشاره شد، هر موتور جستجو با استفاده از الگوریتمهای خود در میان پایگاه داده موجود میگردد و با توجه به کلید واژه جستجو شده، بهترین نتایج را به کاربران نشان میدهد. الگوریتمهای مورد استفاده به طور دائم در حال تغییر و به روز رسانی هستند تا بتوانند تجربه کاربران را بهبود بخشیده و در کوتاهترین زمان آنها را به بهترین نتیجه ممکن برسانند. موتورهای جستجو معمولا به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار میگیرد. به این نکته توجه داشته باشید که با وجود آن که موتورهای جستجو به خصوص گوگل تحول عظیمی در گردش اطلاعات در سراسر جهان ایجاد کردهاند، اما الزاما تمامی اطلاعاتی که ما از موتورهای جستجو دریافت میکنیم، صحیح و قابل اعتماد نبوده و احتمال خطا و اشتباه در آنها نیز وجود دارد.
موتورهای جستجو چگونه بوجود آمدند؟
هر اختراعی ابتدا از یک ایده شروع میشود. ایده فهرست کردن اطلاعات برای اولین بار در سال 1945 در ماهنامه آتلانتیک در مقالهای به نام “همانطور که ممکن است فکر کنیم” مطرح شد. نویسنده مقاله به نام Vannevar Bush به اهمیت اطلاعات در آینده اشاره کرد و از دانشمندان خواست راهی برای یکپارچه کردن اطلاعات و ایجاد بانک اطلاعاتی پیدا کنند. شبکه جهانی وب در سال 1989 توسط دانشمند انگلیسی به نام Tim Berners اختراع شد که از تکنولوژی Hypertext Transfer Protocol یا HTTP استفاده میکرد. همچنین او تمامی ابزارهای لازم برای راه اندازی یک وب سایت مانند زبان HTML و URL را خلق کرد.
یک سال بعد اولین موتور جستجو به نام آرچی به وجود آمد. این موتور جستجو کارایی موتورهای جستجوی کنونی را نداشت و تنها میتوانست عناوین را به کاربران نشان داده و توانایی نمایش محتوای وب را نداشت. در واقع آرچی شامل دیتابیسی از نام فایلهای قابل دانلود بود که از سایتهای FTP جمع آوری شده بود. کاربران برای استفاده از این موتور جستجو باید نام دقیق فایل مورد نظرشان را میدانستند تا بتوانند آن را دانلود کرده و از آن استفاده کنند. به دنبال موفقیت این موتور جستجو، دو موتور جستجوی دیگر با نامهای ورونیکا و جاگ هد با هدف ایندکس کردن محتوای متنی ساده طراحی و ساخته شدند.
در سال 1993 اولین ربات به نام World Wide Web Web Wanderer که به آن ربات عنکبوت نیز میگفتند، ساخته شد. هدف اصلی این ربات ارزیابی میزان رشد و پیشرفت وب بود. این ربات توانست در مدت کوتاهی URLهای فعال را جمع آوری کرده و آنها را در یک دیتابیس به نام وندکس ذخیره کند. به مرور این ربات منجر به بروز مشکلاتی برای سایتها شد. ایندکس کردن مداوم سایتها توسط ربات باعث میشد که سایتها مرتبا مختل شده و دسترسی به آنها غیر ممکن شود. در اواسط همان سال موتور جستجوی W3Catalog به عنوان اولین موتور جستجوی تاریخ به وجود آمد. این موتور جستجو سعی کرد علاوه بر استفاده از رباتها، فهرستی مناسب از وب سایتهای موجود را تهیه کند. این موتور جستجو نیز با مشکل اختلال سایتها مواجه بود.
دومین موتور جستجو با نام آلی وب در سال به وجود آمد تا مشکل اختلال سایتها را رفع کند. این موتور جستجو به صاحبان سایت این امکان را میداد که خودشان سایت را دستی ایندکس کنند که البته کاری زمانبر برای صاحبان سایتها بود. در سال 1993 اولین موتور جستجویی که هر سه ویژگی کرال، جستجو و ایندکس را داشته باشد، با نام Jumpstation عرضه شد. از جمله مهمترین مشکل این موتور جستجو محدودیت منابع، جستجو و ایندکس فقط در هدینگها و عناوین صفحات بود. در نهایت اولین موتور جستجو با بالاترین کارایی و کمترین مشکل در سال 1994 با نام WebCrawler با قابلیت ایندکس تمامی بخشهای سایت بدون مشکل دسترسی و اختلال طراحی و ساخته شد. بعد از آن موتورهای جستجوی مختلفی مانند Lycos، Yahoo، infoseek و دهها موتور جستجوی دیگر توسط دانشمندان و متخصصان مختلف عرضه شد.
ساخت موتورهای جستجو با قابلیت امتیازدهی
موتورهای جستجوی ساخته شده در ابتدا هیچ الگوریتمی برای چگونگی نمایش و امتیازدهی به سایتهای مختلف نداشتند. در سال 1996 رابین لی الگوریتمی به نام RankDex عرضه کرد تا بتواند با استفاده از آن سایتها را امتیازدهی کرده و به هرکدام در نتایج جستجو رتبهای اختصاص دهد. موتور جستجوی گوگل برای اولین بار در سال 1998 عرضه شد که توانست در فرصت کوتاهی جایگاه قابل توجه و مناسبی را در میان موتورهای جستجوی موجود به دست آورد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید کلمه گوگل حاصل یک اشتباه تایپی هنگام ثبت دامنه آن بوده است. طراحی اصلی دامنه این موتور جستجو در واقع googol بوده که به عدد یک با صد صفر جلوی آن گفته میشود. پس از آن موتورهای جستجوی دیگر نیز با قابلیت امتیازدهی به سایتها به منظور ارائه بهترین نتایج به کاربران عرضه شد اما گوگل همچنان محبوبترین موتور جستجو باقی ماند.
موتورهای جستجو چگونه کار میکنند؟
همانطور که در بخشهای بالاتر نیز اشاره شد، در حال حاضر وظیفه موتورهای جستجو تنها گردآوری اطلاعات و ارائه آن به کاربران نیست. بلکه موتورهای جستجو به دنبال آن هستند که در میان میلیونها سایت درباره یک موضوع یا یک کلید واژه بهترین نتایج را به کاربران نشان دهند. در واقع موتورهای جستجو به طور مداوم در کنار استفاده از مطالب موجود، محتواهای تازه منتشر شده را کشف کرده، آن را در دیتابیس خود ذخیره کرده و تمامی محتواهای موجود را بررسی میکنند. برای این کار موتورهای جستجو سه مرحله کاری دارند:
• کرال کردن Crawling
• ایندکس کردن Indexing
• رتبه بندی کردن Ranking
با استفاده از این اقدامات، موتورهای جستجو محتواهای تازه منتشر شده را کشف میکنند، آنها را در پایگاه داده خود ذخیره میکنند و در نهایت برای استفاده کاربران طبقهبندی میکنند. حال، اجازه دهید تا باهم به بررسی هر یک از این اقدامات بپردازیم:
- کرال کردن Crawling چیست؟
کرال کردن به فرآیندی گفته میشود که در آن تیمی از رباتها که به آنها پایشگر یا اسپایدر گفته میشود، به اینترنت وصل شده و محتواهای جدید منتشر شده یا به روزرسانی شده را را کشف میکنند. این محتوا میتواند هر فرمتی مانند عکس، متن، فیلم یا فایل صوتی داشته باشد. خزندهها ابتدا وب سرورهای میزبان وب سایتها را پیدا کرده و سپس آنها را بررسی میکنند. رباتها صفحات را به دقت بررسی میکنند تا متوجه شوند هر صفحه در چه زمینهای به وجود آمده و چه موضوعی دارد؟ سپس در هر صفحه لینکهای موجود دیگر را بررسی کرده تا صفحات دیگر را نیز کرال کنند. دنبال کردن لینکهای یک صفحه به این مساله بستگی دارد که موتور جستجو چه حجم اطلاعاتی از سایت را میتواند یا میخواهد در دیتا بیس خود ذخیره کند. همچنین ممکن است امکان خزش در برخی از لینکهای سایت داده نشده باشد.
اسپایدرها یا عنکبوتها هنگام بررسی وب سرور شما از خود ردپایی به جا میگذارند. در صورتی که اجازه دسترسی به آمار وب سایت را داشته باشید، میتوانید متوجه شوید که کدام صفحات سایت شما به تازگی توسط خزندهها مورد بررسی و بازدید قرار گرفته است. اسپایدرها وظایف دیگری نیز مانند بررسی فعال بودن لینکهای سایت یا بررسی آدرس ایمیل و کارهای دیگر را نیز انجام میدهند.
- ایندکس کردن Indexing چیست؟
در بخش ایندکس یا شاخص گذاری اطلاعات ذخیره شده و کشف شده توسط رباتها سازماندهی، اعتبارسنجی، مرتب و ذخیره شده تا بعدا توسط الگوریتمهای مختلف بررسی و رتبه بندی شوند. در واقع ایندکس کردن به فرآیند و نحوه ذخیره صفحات کرال شده در دیتابیس موتور جستجو گفته میشود. در این مرحله فقط اطلاعاتی ذخیره میشوند که برای ارزیابی گوگل یا موتور جستجوی دیگر ضروری هستند. در واقع ایندکس پایگاه داده موتور جستجو است که مانند یک کتابخانه بزرگ تمامی وب سایتها را در خود جای داده است. بنابراین هر سایتی برای قرار گرفتن در نتایج جستجو باید ایندکس شده و در این کتابخانه قرار بگیرد. اگر بخواهید صفحات ایندکس شده سایت خود را بررسی کنید، ابزار گوگل سرچ کنسول یا site:domain.com این صفحات را در اختیار شما قرار میدهند.
- رتبه بندی کردن یا Ranking چیست؟
وقتی کاربری کلیدواژهای را در موتور جستجو سرچ میکند، موتور به سراغ دیتابیس عظیم خود را رفته تا محتوای مرتبط و مناسب را در اختیار کاربر قرار دهد. ایا در میان هزاران یا میلیونها صفحه موجود آنها را تصادفا در اختیار کاربران قرار میدهد؟ بدون شک خیر! هر موتور جستجو چندین الگوریتم مختلف برای رتبه بندی سایتها دارد تا هر صفحه سایت در هر موضوعی را رتبه بندی کرده و بعد از جستجوی کاربران بهترین نتیجه را به آنها نمایش دهد. حتی اگر یک موتور جستجو کاملترین دیتابیس موجود را داشته باشد اما نتواند بهترین پاسخهای مرتبط را در اختیار کاربران قرار دهد، یک موتور جستجوی ضعیف خواهد بود. در واقع سیستم رتبه بندی قلب تپنده هر موتور جستجو است که کیفیت و کارایی آن را تعیین میکند.
موتورهای جستجو چگونه محتوا را ارزیابی میکنند؟
عنکبوتها برای ارزیابی محتوای صفحات، همه چیز را مورد بررسی قرار میدهند. آنها براساس کلمات به کار رفته شده در عنوان، زیرعنوانها و متن صفحه، به دنبال الگوهای مشخصی میگردند. آیا کلمه یا عبارتی خاص مرتبا تکرار شده است؟ مثلا اگر کلمه “شیر” تکرار قابل توجهی در محتوای صفحه دارد، پس احتمالا محتوا درباره سلطان جنگل است. اما اگر علاوه بر این، از کلسیم و استحکام استخوانها نیز صحبت شده باشد، پس محتوا درباره شیر پاستوریزه است.
اگر میخواهید کاربران صفحه “شیر پاستوریزه” شما را پیدا کنند، تنها بسنده کردن به این موضوع کافی نیست. اینکه موتورهای جستجو متوجه موضوع صفحه شما شوند، تنها بخشی از فرآیند لازم است. موتورهای جستجو حالا باید تعیین کنند که از بین تمام صفحات مربوط به شیر پاستوریزه، کدامها ارتباط بیشتری با کوئری کاربران دارند و کدامها را باید اول ارائه دهند.
نتایج جستجو به واسطه اعتبار و محبوبیت صفحات فهرست میشوند. فاکتورهای رتبهبندی بسیار پیچیده و دائما درحال تغییر هستند. اما چیزی که ثابت است، این است که همگی آنها رضایت کاربر را هدف قرار میدهند. فرض کنید شما کسی هستید که به دنبال اطلاعاتی درباره شیر پاستوریزه میگردید. بدون شک، بالاترین کیفیت، بیشترین دقت و کاملترین توضیحات را میخواهید. پس هرچه محتوای شما برای کاربران کاربردیتر باشد، به منزله این است که شما فاکتورهای بیشتری را رعایت کردهاید.
الگوریتم چیست و چه نقشی در نحوه عملکرد موتورهای جستجو دارد؟
همانطور که در بخشهای بالاتر اشاره شد، هر موتور جستجو از مجموعهای از فاکتورها برای امتیازدهی به سایت استفاده میکند. این فاکتورها بر اساس اهمیت و ارزششان در یک الگوریتم تعریف خواهند شد. در واقع الگوریتم فرمول یا فرآیندی است که اطلاعات ذخیره شده در دیتابیس به روش معناداری رتبه بندی خواهند شد. الگوریتمها همواره در حال تغییر و به روزرسانی هستند تا بتوانند بهترین نتایج را در اختیار کاربران قرار دهند. الگوریتمها فاکتورهای موجود را در دو بخش داخلی و خارجی بررسی میکنند. بخش خارجی همانطور که از نام آن پیدا است، مربوط به فاکتورهای خارج از سایت شما خواهد بود مانند بک لینکهای خارجی و سوشال سینگالها. فاکتورهای داخلی مربوط به مواردی است که شما در سایت خود به آنها دسترسی دارید. فاکتورهایی مانند لینکهای داخلی، کیفیت تصاویر، کلمات کلیدی، هدینگها و غیره از جمله مواردی هستند که الگوریتمها به عنوان فاکتورهای داخلی به آنها توجه خواهند کرد.
بطور کلی، نحوه عملکرد الگوریتمها اینگونه است:
گام نخست: تجزیه و تحلیل کوئری کاربران
قبل از نمایش محتوا موتور جستجو باید دقیقا متوجه شود که کاربران دنبال چه چیزی هستند تا بتواند محتوای مرتبط را به آنها نشان دهد. موتور جستجو با توجه به کلمه کلیدی کاربران تشخیص میدهد او دقیقا دنبال چه چیزی است؟ برای مثال خرید تلفن همراه، مزایای شیر، نحوه کاشت مو و موارد دیگر کلمات کلیدی هستند که در هر متن گوگل آنها را شناسایی کرده تا بتواند نیاز دقیق کاربران را تشخیص دهد. در چند سال اخیر گوگل با استفاده از هوش مصنوعی توانسته از الگوریتمهای پیشرفتهتری نیز استفاده کرده تا کلمات هم معنی را نیز تشخیص داده و آنها را در نتایج به کاربران نشان دهد. برای مثال گوگل میتواند تشخیص دهد خرید موبایل، خرید تلفن همراه یا خرید گوشی همگی در یک دسته بوده و با توجه به مفهوم کلمات هم معنی نتایج را به کاربران نشان میدهد.
گام دوم: پیدا کردن صفحات مطابق
بعد از پیدا کردن صفحات مرتبط نوبت به آن میرسد که گوگل نتایج را رتبه بندی کرده و به ترتیب به کاربران در صفحات نتایج نمایش دهد. در این مرحله موفقیت هرکار به هنر دست سئوکاران بستگی دارد تا بتوانند با رعایت فاکتورهای مهم رتبه بالایی از نظر الگوریتمهای گوگل به دست آورند. همانطور که اشاره شد هر الگوریتم از فاکتورهای مختلفی استفاده کرده که به طور مداوم در حال به روزرسانی هستند، اما به طور کلی فاکتورهای زیر از جمله موارد مهم و تاثیرگذار در رتبه بندی سایتها به شمار میروند.
ارتباط بین صفحات:در سئو تکنیکال ارتباط بین صفحاتی که به صفحات دیگر لینک داده میشوند، فاکتور بسیار مهمی است که باید به آن توجه کنید. در واقع هر لینک به معنای یک رای برای هر صفحه به شمار میرود. بنابراین حتما محتواهایی را به یکدیگر لینک کنید که موضوع و محتوای غالب و کلی آنها با یکدیگر ارتباط دارد.
تعداد بک لینک:شما برای هر صفحه سایت خود میتوانید از بک لینکهای داخلی و خارجی استفاده کنید. بک لینک داخلی یعنی شما بین صفحات سایت خود لینک برقرار کرده و بک لینک خارجی به معنای ایجاد ارتباط میان شما و سایتهای دیگر است. هرچه تعداد کاربران بیشتری از طریق لینک محتوا در سایت یا صفحه دیگر به صفحه شما وارد شوند، گوگل سایت شما را معتبرتر تشخیص داده و به آن امتیاز بالایی میدهد. لینکها در واقع به موتورهای جستجو این امکان را میدهد که درک بهتری از ساختار و موضوع صفحه شما پیدا کرده و آن را راحتتر دسته بندی کند.
مرتبط بودن عنوان و محتوا:یکی از مواردی که برخی سئوکاران برای سئو کلاه سیاه از آن استفاده میکردند، استفاده از عناوین به روز و ترند اما غیر مرتبط با محتوا بود. در واقع با این کار کاربران به کلیک بر روی عنوان جذب شده اما بعد از ورود به سایت متوجه خواهند شد محتوا چیزی که دنبال آن هستند، نیست. این موضوع در حال حاضر توسط الگوریتمهای گوگل مورد بررسی قرار میگیرد. بنابراین حتما باید عنوان و محتوای شما مرتبط باشند.
نوع محتوا:الگوریتمهای گوگل با توجه به عبارات جستجو شده کاربران محتواهای مختلفی شامل عکس، فیلم، پادکست یا موارد دیگر در اختیار آنها قرار میدهند. بنابراین در هر حوزه کاری دقت کنید که کاربران بیشتر چه نوع محتوایی نیاز خواهند داشت تا در آن زمینه تولید محتوا کنید.
مفید بودن محتوا:گوگل بیش از هر چیز به دنبال پیدا کردن محتواهایی با کیفیت و مفید برای کاربران است. بنابراین فارغ از هر تکنیک سئو به دنبال آن باشید که کامل ترین و بهترین اطلاعات را در اختیار کاربران خود قرار دهید.
کیفیت و سرعت وب سایت:علاوه بر محتوا، سئو به فاکتورهای مربوط به خود سایت مانند نقشه سایت، سرعت بارگذاری، ریسپانسیو بودن و فاکتورهای دیگر توجه میکند. بنابراین حتما بر روی سایت خود نیز به خوبی کار کنید.
تاریخ انتشار:تاریخ انتشار محتوا به خصوص درباره محتواهای مربوط به اخبار و مسائل روز فاکتور دیگری است که الگوریتم گوگل بسیار به آن توجه میکند. اگر در زمینه مواردی مانند نرخ ارز یا هواشناسی تولید محتوا میکنید، تاریخ انتشار برای وب سایتتان حیاتی است.
موقعیت جغرافیایی:یکی دیگر از فاکتورهایی که الگوریتمهای موتورهای جستجو به آن توجه میکنند، موقعیت جغرافیایی است. در واقع گوگل نتایجی را به کاربران نمایش میدهد که به موقعیت مکانی آنها نزدیکتر باشد.
سئو تولید محتوا:در تولید محتوا باید فاکتورهای مختلفی مورد بررسی قرار بگیرد. تعداد کلمات کلیدی، استفاده مناسب از هدینگها، استفاده از کلمات کلیدی مرتبط، طول مناسب پاراگرافها، زبان محتوا و فاکتورهای دیگر از جمله مواردی است که موتور جستجو در رتبه بندی سایت به آنها توجه ویژه نشان میدهد.
شخصی سازی نتایج جستجو
شاید برایتان جالب باشد که بدانید نتایج جستجوی یک کلید واژه یکسان برای شما و اشخاص دیگر میتواند با یکدیگر متفاوت باشد. در واقع موتور جستجو این توانایی را دارد که با توجه به اطلاعات مختلفی که از کاربر دریافت میکند، نتایج جستجو را شخصی سازی کرده و بهترینها را به کاربر نمایش دهد. موتور جستجو فاکتورهای زیر را برای شخصی سازی نتایج جستجو در نظر خواهد گرفت.
تاریخچه جستجو: موتورهای جستجو اطلاعات کاملی از تاریخچه جستجوی هر کاربر در اختیار دارند. توجه به این تاریخچه به شخصی سازی نتایج به منظور دستیابی به بهترین پاسخها کمک خواهد کرد.
اطلاعات مکانی:اطلاعات مکانی فاکتور مهم دیگری است که موتورهای جستجو برای شخصی سازی نتایج جستجو از آن استفاده میکنند. برای مثال اگر شما در گوگل عبارت رستوران یا سالن زیبایی را جستجو کنید، با توجه به موقعیت مکانی در هر شهر نتایج جستجو متفاوت خواهد بود. در صورتی که کسب و کار شما به اطلاعات مکانی وابسته است، حتما باید بر روی سئوی محلی سایت خود کار کنید.
اطلاعات شخصی کاربر:شما در طول سالیان مختلف استفاده از اینترنت بدون شک پرسشنامههای مختلفی را پر کرده یا در سایتهای مختلفی ثبت نام کردهاید. برای انجام این کار شما اطلاعاتی مانند جنسیت، سن یا مدرک تحصیلی را وارد دنیای اینترنت کردهاید. گوگل از این اطلاعات برای شخصی سازی نتایج جستجو و ارائه بهترین پاسخها استفاده خواهد کرد.
شناسایی دستگاه:گوگل و دیگر موتورهای جستجو قابلیت تشخیص اطلاعات مهمی مانند نوع مروگر، وضوح صفحه نمایش، سرعت پردازشگر، حافظه دستگاه و موارد دیگر را دارند. این موارد نیز فاکتور دیگر برای شخصی سازی نتایج جستجو به شمار میرود.
بخش اول: درخواست و ثبت جستجو
موتورهای جستجو دارای دو اصل کلی در نحوهٔ عملکرد میباشند. دریافت درخواست و پاسخدهی به آن. در این دو اصل ابتدا کاربران موردی که میخواهند را در موتورهای جستجو ثبت کرده، سپس پاسخ مربوط با محاسبات موتورهای جستجو در نتایج بازخورد داده میشود.
تصور کنید که شبکه جهانی اینترنت (World Wide Web) یک سیستم مترو از یک شهر بزرگ است.
در این سیستم تعداد زیادی توقف و شروع دوباره وجود دارد. فرض کنید هر توقف یک سند از یک جستجوی منحصر به فرد است. موتورهای جستجو باید راهی برای حرکت و توقف به موقع در این سیستم داشته باشند. پس آنها از بهترین راه موجود برای سرعت بخشیدن به دستیابی به اطلاعات مورد نظر استفاده میکنند یعنی لینکها!
اهمیت لینک ها برای موتورهای جستجو
ساختار لینکها در شبکهٔ وب برای اتصال تمام صفحات وب به یکدیگر در یک شبکهٔ واحد است.
با کمک لینکها، روباتهای هوشمند و خودکار موتورهای جستجو که با نامهای “خزندگان (Crawlers)” یا “عنکبوتها (Spiders)” شناخته میشوند، میتوانند به میلیونها اسناد مرتبط و پیوسته دست پیدا کنند.
درست در زمانی که موتورهای جستجو این صفحات جستجو شده را پیدا میکنند، آنها را کدیابی کرده و اطلاعات انتخاب شده را در هارد درایوهای عظیم و گسترده ذخیره میکنند، تا در صورت نیاز آنها را در جستجوهای بعدی در کمترین زمان ممکن نمایش دهند.
برای انجام این کار مهم یعنی ذخیره و نگهداری از میلیاردها صفحه که میتوان در کسری از ثانیه آنها را دید، موتورهای جستجو در تمام دنیا مراکز اطلاعاتی (دیتا سنتر) تأسیس کردهاند.
این تجهیزات غول آسای ذخیره سازی دارای هزاران دستگاه پردازشی از مقادیر زیادی اطلاعات هستند. با این همه، وقتی یک فرد در هر یک از موتورهای جستجوی اصلی یک جستجو انجام میدهد، خواهان رؤیت نتیجه در همان لحظه میباشد. حتی یک یا دو ثانیه تأخیر میتواند باعث نارضایتی باشد؛ بنابراین موتورهای جستجو سخت در حال کوشش هستند تا پاسخهای کاربران را در اسرع وقت ارائه بدهند.
بخش دوم: ارائه پاسخها توسط موتور جستجو
موتورهای جستجو در واقع ماشینهای پاسخ گویی هستند. وقتی شخصی به صورت آنلاین به دنبال چیزی است، لازم است تا موتورهای جستجو نتیجهٔ درخواست آن شخص را در بین مجموعه ای از میلیاردها اسناد مختلف بررسی و جستجو کنند و برای دستیابی نتیجه و ارائهٔ پاسخ میبایست دو کار انجام دهند:
اول، تنها نتایج و پاسخهایی که مرتبط با جستجو بوده و برای متن جستجوی کاربر مفید هستند را نمایش دهد و دوم، نتایجی که بیشترین امتیاز و بیشترین درصد جستجو و مفید بودن را داشتهاند انتخاب کنند. این مورد دوم یعنی همان “مرتبط بودن” و “مهم بودن” در نتایج نمایش داده شده معنی اصلی نحوهٔ عملکرد سئو میباشند.
برای یک موتور جستجو، مرتبط بودن، معنی مهمتری نسبت به جستجو و یافتن آسوده یک صفحه با کلمات دقیق را دارد. به عبارت دیگر مرتبط بودن نتایج پیدا شده با کلمهٔ جستجو شدهٔ کاربر از اهمیت بیشتری نسبت به جستجوی یک طرفه برخوردار است.
در زمانهای ابتدایی پیدایش شبکه وب، موتورهای جستجو از همین روش ساده بیشتر جلو نمیرفتند و کلمات جستجو شده را به صورت مستقیم مورد بررسی قرار میدادند و نتایج آنها به عنوان یک نتیجهٔ کلی ثبت میشد. اما بعدها به خاطر اتفاقات و سو استفاده هایی که از موتورهای جستجو صورت گرفت، موتورهای جستجو هوشمند تر شده و راههای بهتری برای پیدا کردن نتایج با ارزش برای جستجوگرها (کاربران) فراهم کردند تا با این کار کاربران در زمان کمتر به بهترین نتیجهٔ ممکن برسند و از آن لذت ببرند.
چگونه موتورهای جستجو اهمیت داشتن یک جستجو را تعیین میکنند؟
در حال حاضر، به طور معمول یک موتور جستجوی درجه و مقدار اهمیت یک مورد را بر اساس محبوبیت آن مورد تعیین میکند. با توجه به این فرمول، هر چقدر یک سایت یا صفحه بیشتر محبوب و پر بازدید باشد، باید از اهمیت و ارزش بالاتری در بخش اطلاعات درون خود نیز برخوردار باشد.
این فرضیه به صورت تقریبی در نتایج و آمار آزمایشات ثابت شده است. موتورهای جستجو به افزایش رضایت مندی کاربرانشان با استفاده از این معیار یعنی اولویت قرار دادن جستجوهای محبوب ادامه میدهند.
محبوبیت یا مرتبط بودن یک جستجو به صورت دستی تعیین نمیشوند. این مقادیر توسط هوش مصنوعی موتورهای جستجو، محاسبات دقیق ریاضی و الگوریتمها معین میشوند. این الگوریتمها معمولاً شامل هزاران بخش مختلف هستند.
برای اینکه بتوان عوامل مهم در رتبه بندی را رعایت کرد و به رتبه های بالایی در نتایج گوگل دست یافت، باید با موضوع به نام سئو آشنایی داشت.
بهینه سازی سایت یا سئو در واقع متد هایی هستند که با انجام و رعایت آنها وب سایت شما برای موتورهای جستجو بهینه سازی شده و شما را به همان عوامل محبوبیت که اشاره شد می رساند.
به عنوان مثال وقتی کلمهٔ Universities (دانشگاه) کلمهٔ مورد جستجوی ما باشد، موتورهای جستجو ایالت Ohio را نسبت به Harvard در اولویت قرار میدهند. چون ایالت اوهایو هم با کلمه مورد جستجو به صورت کلی مرتبط است و هم عمومیت و محبوبیت بیشتری دارد.
موتورهای جستجوی برتر جهان کدامند؟
گوگل شاید شناخته شدهترین موتور جستجو در دنیا باشد اما تنها موتور جستجو نیست. موتورهای جستجوی مختلفی در حال حاضر وجود دارند که کاربران در سراسر دنیا میتوانند از آنها برای دستیابی به اطلاعات مورد نیازشان استفاده کنند. در ادامه با تعدادی از بهترین موتورهای جستجو آشنا خواهیم شد.
موتور جستجوی گوگل
بدون شک شناخته شده ترین موتور جستجو در جهان گوگل است که بیش 72.48 درصد کاربران اینترنت از آن برای جستجو سایتها و اطلاعات مورد نیاز خود استفاده میکنند. گوگل دارای رتبه الکسا 1 است و به طور میانگین ماهیانه 1.6 میلیارد کاربر از آن استفاده میکنند. گوگل از الگوریتمهای مختلفی استفاده میکند تا کاربران بتوانند در زمان کوتاهی به نتایج مورد نظر خود برسند.
گوگل معنای کلمات کلیدی، املای آنها و ارتباط معنای میان کلمات مختلف را بررسی میکند تا از صحت و کیفیت موضوع مطلع شود. رضایت کاربران قبلی را از مدت زمانی که در سایت باقی ماندهاند بررسی میکند. به میزان به روز رسانی مطالب توجه میکند. موقعیتهای جغرافیایی را در نمایش اطلاعات به کاربران در نظر میگیرد و دادههای بسیار دیگری را بررسی کرده تا بتواند به ترتیب اولویت نتایج بهتری را به کاربران خود نمایش دهد.
موتور جستجوی بینگ
دومین موتور جستجوی پرطرفدار در بسیاری از کشورهای جهان به خصوص کشورهای اروپایی موتور جستجو Bing است. این موتور توسط مایکروسافت طراحی شده و الگوریتمهای آن ساده هستند. در حال حاضر موتور جستجو بینگ دارای بیش از 1.3 میلیارد جستجو در هر ماه توسط کاربران است.
الگوریتمهای این موتور جستجو بر اساس ارزش محتوایی سایتها بررسی میشوند. بینگ تیم هایی حرفهای دارد که وظیفه بهینه سازی نتایج را بر اساس نتایج کاربری برعهده دارند. این گروهها صفحات مختلف را از جهات گوناگونی مانند باکسهای تصویری، گرافهای دانش، ویدئوها، کلمات کلیدی و غیره بررسی میکنند تا بتوانند بهترین نتایج را در اختیار کاربران خود قرار دهند.
موتور جستجوی بینگ به صورت پیش فرض در موتورهای جستجوی اکسپلورر قرار داده شده است. از آن جایی که هنوز حدود 16 درصد از کاربران از اکسپلورر استفاده میکنند احتمال استفاده از این موتور جستجو توسط آنها زیاد است.
موتور جستجو یاهو
یکی از قدیمیترین و شناخته شدهترین موتورهای جستجو که برای اولین بار در سال 1995 راه اندازی شده است، موتور جستجوی یاهو است. بدون شک بخش ایمیل یاهو پر کاربردترین این موتور جستجو است و افراد زیادی از آن استفاده میکنند. در حال حاضر تعداد کاربرانی که به طور ماهیانه از یاهو استفاده میکنند، بیش از 300 میلیون نفر تخمین زده شده است. جستجوی پیشرفته، نمایش آب و هوای جهانی، اخبار یاهو، خرید آنلاین از یاهو و غیره از دیگر ویژگیهای این موتور جستجو است که آن را به یکی از پرطرفدارترینها تبدیل کرده است.
اخیرا یاهو به قیمت 4.8 میلیارد دلار توسط Verizon خریداری شده است و گفتهها حاکی از آن است که یاهو قصد ادغام شدن با موتور جستجوی AOL را دارد. با این اتفاق تمامی اخبار و پلت فرمهای یاهو به AOL نیز منتقل خواهد شد.
موتور جستجوی ASK
نام دیگری که در لیست موتورهای جستجو قرار میگیرد، موتور جستجوی اسک است که در سال 1996 با نام Ask jeeves تاسیس شده و در سال 2005 به Ask.com تغییر پیدا کرد. در سال 2007 این موتور جستجو دوباره طراحی شده و تغیییراتی در آن شکل گرفت.
علاوه بر جستجو کلمات کلیدی در این موتور جستجو میتوانید از جستجو در قالب گفت و گو، ریاضیات و یا فرهنگ لغت نیز بهره مند شوید. این موتور جستجو پاسخهای هوشمندانه را در صفحه اصلی قرار میدهد تا کاربران بتوانند اطلاعات مورد نیاز خود را با سرعت مناسب پیدا کنند. اسک به طور تقریبی ماهیانه 245 میلیون کاربر داشته و رتبه الکسای آن 31 است.
موتور جستجوی AOL Search
موتور جستجوی دیگری که ماهیانه بیش از 125 میلیون نفر از آن استفاده میکنند، موتور جستجوی AOL است که همان طور که در بالا نیز به آن اشاره شد، به تازگی به دنبال ادغام شدن با یاهو میباشد. در کنار جستجوی سایتهای مورد نیاز کاربران، AOL خدمات دیگری مانند ایمیل، تبلیغات و پلت فرمهای مختلف نیز به کاربران خود ارائه میدهد. با استفاده از این موتور جستجو میتوانید تصاویر، صفحات وب، نقشه و ویدئو را نیز جستجو کرده و ببینید.
موتور جستجوی WOW
نام دیگری که در لیست موتورهای جستجو قرار می گیرد، موتور جستجوی WOW است. این موتور به طور میانگین ماهانه حدود 100 میلیون کاربر فعال در سراسر جهان دارد. این موتور جستجو بیش از هر موضوع دیگری بر اخبار جهان تمرکز دارد و به شما کمک میکند جدیدترین اخبار را در حوزههای مختلف بخوانید. رتبه الکسای این سایت حدود 767 است.
موتور جستجوی Web Crawler
این موتور جستجو دارای رتبه الکسای 674 بوده و ماهانه حدود 65 میلیون کاربر فعال دارد. یکی از ویژگیهای این موتور جستجو قدرت آن در پیدا کردن سایتهایی با محتوای ضعیف است. در واقع سایتهایی که با سئو سیاه به دنبال ارتقا جایگاه هستند توسط این موتور جستجو به خوبی شناسایی میشود. از این رو نتایج در این موتور جستجو میتواند در زمان کوتاهتری شما را به نتیجه دلخواه برساند.
موتور جستجوی Baidu
موتور جستجوی بایدو یکی از جدیدترین و قوی ترین موتورهای جستجوی جهان بوده که در سال 2000 راه اندازی شده است. این موتور جستجو محبوبترین موتور جستجو در میان کاربران چینی است که در بخش کوئری آن میلیاردها سوال پرسیده میشود. در این موتور جستجو میتوانید فایلهای صوتی، تصویری و وب سایتها را جستجو کرده و از خدمات دیگری مانند اخبار، نقشهها، ذخیره سازی ابری و غیره نیز بهره مند شوید. رتبه الکسا این سایت در حال حاضر 4 است که نشان دهنده قدرت و محبوبیت بالای آن است.
موتور جستجوی info.com
نام دیگری که در لیست موتورهای جستجو قرار میگیرد، موتور اینفو است. ماهانه حدود 14میلیون نفر از این سایت برای جستجوی اطلاعات مورد نیاز خود استفاده میکنند. ویژگی بارز این موتور جستجو علاقه مندی زیاد به موضوعات روز است. این موتور جستجو در میان میلیاردها اخبار موجود به دنبال پرطرفدارترینها، به روزترینها و جذابترینها میگردد تا بتواند در نتایج جستجو رضایت کاربران را از به دست آوردن اطلاعات مفید و به روز به دست آورد.
موتور جستجوی DuckDuckGo
این موتور جستجو نیز یکی از جدیدترین موتورهای جستجو است که با وجود سابقه فعالیت کمتر نسبت به موتورهای دیگر توانسته ماهیانه بیش از 13 میلیون کاربر فعال داشته باشد. این سایت اطلاعات کاربران خود را ذخیره نمیکند و در حال حاضر یازدهمین موتور جستجوی محبوب در آمریکا به شمار میرود.
این موتور جستجو دارای رابط کاربری بسیار ساده ای است و آگهیهای تبلیغاتی در آن نمایش داده نمیشود. این سایت میتواند تا چند سال آینده به یکی از قدرتمندترین موتورهای جستجو در جهان تبدیل شود.
موتور جستجوی Wolframapha
این موتور جستجو نیز به طور تخصصی و به عنوان یک موتور محاسباتی عمل میکند. در واقع در این موتور جستجو میتوانید سوالات محاسباتی خود در زمینههای مختلف زبان شناسی، ریاضیات، جبر یا موضوعات دیگر جستجو کنید. هدف این موتور ارائه اطلاعات دسته بندی شده در زمینههای مختلف تکنولوژی، ریاضیات، هنر، فرهنگ و جامعه شناسی است. جالب است بدانید در همین موتور جستجو در کنار دریافت اطلاعات تخصصی ابزارهای در نظر گرفته شده تا تحلیلهای آماری نیز انجام دهید. این موتور جستجو نیز دادههای کاربران را ذخیره نکرده و به حریم شخصی آنها احترام میگذارد. البته این موتور از زبان فارسی پشتیبانی نکرده و برای جستجو در آن باید از زبان انگلیسی استفاده کنید.
موتور جستجوی Yandex
از دیگر موتورهای جستجوی محبوب در جهان میتوان به موتور جستجوی یاندکس اشاره کرد. بیش از 60 درصد کاربران روسیه از این موتور جستجو در وب گردیهای خود استفاده میکنند. استفاده از این موتور جستجو در مقایسه با موتورهای دیگر ساده بوده و ابزارهای جالبی را در اختیار شما قرار میدهد. برای مثال اگر سرویس ذخیره سازی ابری اطلاعات شما یاندکس باشد، میتوانید به طور مستقیم از نوار جستجو فایلهای شخصی خود را مدیریت کنید.
موتور جستجو Wiki.com
در این موتور جستجو تمامی اطلاعاتی که در سایتهای wiki موجود هستند، وجود دارد. از این رو این موتور جستجو میتواند برای افرادی که به دنبال اطلاعات مختلف عمومی، ورزشی، سیاسی، هنری و غیره باشند بسیار مناسب باشد.
موتور جستجوی Lycos
یکی دیگر از موتورهای جستجویی که در سال های اخیر بسیار مورد استفاده قرار گرفته، موتور جستجوی Lycos است. علاوه بر جستجوی صفحات وب، فیلم و تصویر در این موتور جستجو میتوان از خدمات دیگری مانند میزبانی وب، ایمیل، شبکههای اجتماعی، وب سایتهای متنوع سرگرمی، آموزش و غیره نام برد.
موتور جستجوی Excite
این موتور جستجو برای اولین بار در سال 1995 و توسط دانشجویان دانشگاه استنفورد راه اندازی شد و قراردادهای رسمی با مایکروسافت و اپل امضا کرد. این موتور جستجو در حال حاضر جز 10 موتور جستجوی برتر قرار دارد. در این موتور جستجو میتوانید ایمیل، اخبار، پیامهای فوری، اطلاعات آب و هوا شناسی و غیره را به روز و آنلاین مشاهده کنید.
موتور جستجوی Cc Search
این موتور جستجو به شما کمک میکند به فایلهای مورد نظرتان بدون رعایت حق نشر دسترسی داشته باشید. استفاده از این موتور جستجو برای رعایت حق انتشار در بسیاری از کشورها ممنوع است.
موتور جستجوی Search encrypt
اگر به دنبال یک موتور جستجوی امن و خصوصی هستید، این موتور جستجو میتواند بهترین انتخاب برای شما باشد. این موتور جستجو برای اطمینان از خصوصی بودن جستجوها از رمزگذاری محلی استفاده میکند. جستجوی شما بعد از پایان استفاده از موتور جستجو منقضی خواهد شد، بنابراین میتوانید با خیال آسوده از این موتور جستجو در سیستم های عمومی استفاده کنید.
موتور جستجوی Swisscows
یکی از قویترین موتورهای جستجو بر پایه هوش مصنوعی بدون شک این موتور جستجو است که به خوبی به سوالهای شما پاسخ داده و شما را به مطلوب ترین نتیجه ممکن خواهد رساند. در سمت راست این نتایج جستجو در این موتور عبارات مرتبط نیز به شما نمایش داده میشود تا در صورت نیاز بتوانید از آنها نیز استفاده کنید.
معرفی چند موتور جستجوی ایرانی
در کنار موتورهای جستجوی خارجی، جالب است بدانید در حال حاضر چند موتور جستجوی ایرانی نیز برای بهبود فرآیند دستیابی به اطلاعات به زبان فارسی طراحی و عرضه شدهاند. همچنین در صورت اجرای طرح صیانت ملی استفاده موتورهای جستجوی ایرانی بیش از هر چیز دیگر مورد توجه قرار خواهد گرفت.
موتور جستجوی پارسیک
پارسیک یکی از قدیمیترین موتورهای جستجوی ایرانی است که فعالیت خود را از سال 1381 آغاز کرده است. سیستم موتور جستجوگر پارسیک Meta Search Engine است. در این روش موتور جستجو بانک اطلاعاتی خود را از چندین مرورگر دیگر مانند گوگل و یاهو برداشته تا بتواند بهترین نتیجه را درمیان بانک های اطلاعاتی موجود به کاربران نمایش دهد.
موتور جستجوی پارسی جو
این موتور جستجو در سال 2010 به صورت آزمایشی توسط دانشگاه یزد راه اندازی شد و در سال 2015 با ثبت بیش از یک میلیارد وب سایت فارسی به صورت نسخه کامل در اختیار کاربران قرار گرفت.
جمع بندی
با افزایش تعداد صفحات در اینترنت و کاربران آن، از موتورهای جستجوی زیادی برای ارائه اطلاعات به کاربران استفاده میشود. هر کدام از این موتورهای جستجو از الگوریتمهای مختلفی برای ارائه بهترین نتیجه به کاربران خود استفاده میکنند.
اگر به این مطلب علاقمند بودید احتمالا مقالات زیر هم براتون مفید خواهد بود :
- بازاریابی موتورهای جستجو (SEM) و هرآنچه باید دربارهاش بدانید
- 11 روش برای بهبود رتبه وب سایت در موتورهای جستجو
- 28 ابزار سئو سایت برای بهینه سازی در موتورهای جستجو
- 30 ترفند سئو برای کسب رتبه بهتر در موتورهای جستجو
- چت جی پی تی چیست؟ آغاز جنگ بین موتورهای جستجو
میانگین امتیاز 4.9 / 5. تعداد آرا: 111
10 دیدگاه برای “موتور جستجو چیست و چگونه کار میکنند؟ (+الگوریتمها)”
عالی بود ولی با پیشرفتی که گوگل داشته تقریبا موتورهای جستجوی دیگه اصن کارایی ندارن البته این نظر منه
نظر شما قابل احترام هست.
بسیار مطلب خوبی بود
ممنون از اینکه نظراتتون با ما به اشتراک میزارید.
ممنون از اینکه زمان میزارید و اطلاعات رو به ما انتقال میدین
خواهش میکنم
عالی و کامل
سپاس فراوان
مطلب مفیدی بود…سپاس
خوشحالیم که براتون مفید و کاربردی بوده