دسترسی سریع به محتوای این مقاله
- 1 گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) چیست؟
- 2 چرا باید از گوگل آنالیتیکس در سایت استفاده کنیم؟
- 3 کاربران گوگل آنالیتیکس چه کسانی هستند؟
- 4 کاربردهای گوگل آنالیتیکس
- 5 کاربرد و نقش گوگل آنالیتیکس در سئوی سایت
- 6 بررسی صفحات لندینگ و عنوان آنها
- 7 افزایش نرخ تبدیل
- 8 آمار مربوط به جستجوی ارگانیک کاربران
- 9 اطلاعات مربوط به باکس جستجوی داخلی سایت
- 10 آنالیز سرعت سایت
- 11 آنالیز ترافیک دریافتی توسط موبایل
- 12 آشنایی کامل با مفاهیم پایهای موجود در گوگل آنالیتیکس
- 13 ابعاد (Dimensions)
- 14 دورهها (Sessions)
- 15 بازدیدکنندگان (Visitors)
- 16 متریکها (Metrics)
- 17 بازدید صفحات (Pageviews)
- 18 کاربران (Users)
- 19 نرخ پرش (Bounce Rate)
- 20 جذب (Acquisition)
- 21 صفحات/دورهها (Pages/Sessions)
- 22 اهداف (Goals)
- 23 تبدیلها (Conversions)
- 24 کمپینها (Campaigns)
- 25 رفتار (Behavior)
- 26 بخش Insights
- 27 گزینه Users
- 28 گزینه Sessions
- 29 بخش Bounce Rate
- 30 گزینه Session Duration
- 31 گزینه Active Users Right Now
- 32 گزینه Top Active Pages
- 33 گزینه RealTime
- 34 گزینه Audience
- 35 گزینه Acquisition
- 36 گزینه Behavior
- 37 گزینه Conversions
- 38 گزینه Attribution
- 39 بخش Discover
- 40 گزینه Admin
- 41 بخش Customization
- 42 معرفی گوگل آنالیتیکس GA4
- 43 GA4 یا گوگل آنالیتیکس 4 چیست؟
- 44 زمان عرضه گوگل آنالیتیکس 4
- 45 دلیل بروز رسانی Universal Analytics به GA4 چه بود؟
- 46 آموزش ساخت حساب کاربری و ثبت سایت در گوگل آنالیتیکس
- 47 تعیین سطح دسترسی به اکانتها و پراپرتیها
- 48 نکات مهم برای استفاده از گوگل آنالیتیکس
- 49 معرفی بخشهای مهم از گوگل آنالیتیکس
- 50 بخش HOME یا داشبورد
- 51
- 52 بخش (All Accounts (All Website Data
- 53 کادرهای مربوط به جستجو
- 54 آموزش آنالیز کردن گزارشهای گوگل آنالیتیکس ۴
- 55 ۱ – آنایز گزارش های بخش Retention
- 56 آموزش گزارش گيري از بخش Demography
- 57 آموزش گزارش گیری از بخش Tech
- 58 اهمیت یادگیری و استفاده از گوگل آنالیتکس در سال 2025
ابزارها و روشهای مختلفی برای بهینه سازی محتوای سایت وجود دارد که یک نمونه کاربردی و رایگان آن، استفاده از گوگل آنالیتیکس است. این ابزار با ارائه یک سری گزارشات درباره کاربران سایت، به شما امکان تحلیل و آنالیز دادهها را میدهد. اگر صاحب یک وبسایت، تولیدکننده محتوا، سئوکار یا دیجیتال مارکتر هستید، باید بدانید که کار شما صرفاً با طراحی سایت و تولید محتوا به پایان نمیرسد. موفقیت واقعی زمانی اتفاق میافتد که بدانید کاربران چگونه با سایت شما تعامل میکنند، چه صفحاتی را بیشتر میبینند، کجا از مسیر خارج میشوند و چه چیزهایی باعث تبدیل یا ریزش آنها میشود.
من این مقاله را برای کسانی نوشته شده است که میخواهند فراتر از تولید محتوا و جذب ترافیک بروند.برای کسانی که میخواهند تحلیلگر رفتار کاربر باشند و تصمیمهای بازاریابی خود را مبتنی بر دادههای واقعی بگیرند.
در دنیای امروز که سئو و دیجیتال مارکتینگ با داده گره خوردهاند، داشتن درک درستی از ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس، دیگر یک مهارت اضافه نیست، بلکه یک ضرورت است. بهویژه با معرفی Google Analytics 4 که ساختار آن بر اساس رویدادها، رفتار کاربران در پلتفرمهای مختلف و حفظ حریم خصوصی طراحی شده، تحلیل دادهها وارد مرحلهای جدید شده است.
گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) چیست؟
همیشه برای بررسی عملکرد و تحلیل مفاهیم مختلف، به جامعه آماری نیاز داریم. چون در واقع این دادههای آماری هستند که به ما اجازه بررسی و حتی پیش بینی رفتارها را میدهند. ابزار آنالیتیکس شرکت گوگل، با هدف دسترسی مدیران سایت به چنین آمار و ارقامی طراحی شده است. حتی میتوان آماری بودن دادهها را از واژه آنالیتیکس در عبارت Google Analytics تشخیص داد. این ابزار در سال 2005 میلادی توسط شرکت گوگل راه اندازی شد تا وبمستران اجازه تحلیل و آنالیز سایت را داشته باشند. بعد از چهار سال از زمان معرفی، گوگل آنالیتیکس تبدیل به پرکاربردترین ابزار برای تجزیه و تحلیل وب سایت شد.
متنوع بودن ابزار و گزارشهای حرفهای ارائه شده در گوگل انالیتیکس، به شما این امکان را میدهد تا بر روی بخشهای مختلفی از سایت کار کنید. رفتار کاربران سایت را رصد کرده و به تحلیل ورودیهای سایت بپردازید. در واقع ما به یک آمارگیر حرفهای دسترسی داریم که توسط شرکت گوگل به کاربران ارائه شده و پشتیبانی میشود. گوگل آنالیتیکس GA4 آخرین نسخه از این نرم افزار با قابلیتهای جدید است.
چرا باید از گوگل آنالیتیکس در سایت استفاده کنیم؟
به عنوان یک مدیر سایت، باید برای شما مهم باشد که کدام صفحات سایت شما بیشتر از بقیه بازدید دارد. یا اینکه کاربران سایت شما از کدام یک از کانالهای ورودی وارد سایت شما شدهاند. هر کاربر چه مدت زمانی را در سایت شما سپری کرده است. آخرین صفحهای که توسط کاربران شما بازدید شده، کدام است. کاربر سایت شما از چه سیستم عامل و مرورگری برای استفاده از امکانات سایت شما استفاده کرده است. مدیر وب سایت برای دسترسی به آمار و ارقام مربوط به چنین سوالات مهمی، نیاز به فراگیری و آموزش گوگل آنالیتیکس دارد.
چون با داشتن چنین اطلاعاتی، نقاط ضعف و قوت سایت مشخص میشود و می توان از نرخ تبدیل سایت و ترافیک ورودی کاربران مطلع شد. حتی مشکلات موجود در محتوای خود را بروز داده و امکان ردگیری کمپینهای تبلیغاتی فراهم میشود. چون شاید شما برای تبلیغ سایت خود در یک سایت دیگر هزینهای پرداخت کرده باشید. اما بعد از بررسی آمارهای ارائه شده توسط گوگل آنالیتیکس، متوجه شده باشید که تعداد کاربرانی که از این کانال وارد سایت شده اند بسیار کم است. پس میتوان پروژه تبلیغی را کنسل کرده و بر روی روشی دیگر برای جذب کاربر تمرکز کنید.
برای هر مدیر وبسایت، آشنایی با گوگل آنالیتیکس و استفاده از آن برای تحلیل دادهها امری ضروری است. در اینجا برخی از دلایلی که باید به استفاده از این ابزار توجه کنید را به صورت یک لیست آوردهایم:
- بررسی بازدید صفحات: گوگل آنالیتیکس به شما کمک میکند تا بدانید کدام صفحات سایت شما بیشتر از دیگر صفحات بازدید دارند. این اطلاعات به شما کمک میکند تا روی محتوای پربازدید تمرکز کنید.
- شناخت کانالهای ورودی: با استفاده از آنالیتیکس میتوانید بفهمید که کاربران از چه کانالهای ورودی وارد سایت شما شدهاند (مثلاً از طریق جستجوی گوگل، شبکههای اجتماعی، تبلیغات، و غیره). این اطلاعات به شما کمک میکند تا استراتژیهای بازاریابی خود را بهینه کنید.
- مدت زمان حضور کاربران: میتوانید مشاهده کنید که کاربران سایت شما چقدر در هر صفحه یا در کل سایت وقت میگذرانند. این دادهها به شما نشان میدهند که کدام بخشها نیاز به بهبود دارند تا کاربران بیشتر در سایت بمانند.
- شناسایی آخرین صفحه بازدید شده: گوگل آنالیتیکس اطلاعات دقیقی از آخرین صفحهای که توسط کاربران شما بازدید شده را به شما میدهد. این میتواند به شما کمک کند تا فرآیندهای مسیر کاربر را بررسی کرده و مشکلات موجود را شناسایی کنید.
- مشخصات سیستم عامل و مرورگر کاربران: شما میتوانید بدانید که کاربران از چه سیستم عامل و مرورگری برای دسترسی به سایت شما استفاده میکنند. این اطلاعات به شما کمک میکند تا طراحی سایت و تجربه کاربری را بهینه کنید.
- ردیابی کمپینهای تبلیغاتی: اگر برای تبلیغ سایت خود هزینهای صرف کردهاید، گوگل آنالیتیکس به شما این امکان را میدهد که متوجه شوید آیا کمپین شما موفق بوده است یا نه. اگر تعداد کاربران ورودی از این کمپین کم باشد، میتوانید آن را متوقف کرده و به استراتژیهای دیگر توجه کنید.
در مجموع، با استفاده از گوگل آنالیتیکس میتوانید عملکرد سایت خود را به دقت بررسی کنید، نقاط قوت و ضعف را شناسایی کنید و تصمیمات هوشمندانهتری برای بهینهسازی سایت و افزایش تبدیلها اتخاذ کنید.
کاربران گوگل آنالیتیکس چه کسانی هستند؟
گوگل آنالیتیکس یک ابزار کاربردی و مفید برای مدیران وب سایت است. مدیران سایت همواره به دنبال جذب کاربر و شناسایی نیاز آنها هستند. آنچه که در وهله اول برای آنها اهمیت دارد، افزایش ترافیک سایت است. اما علاوه بر مدیر سایت، آمار و گزارشهای ارائه شده توسط گوگل انالیتیکس میتواند برای متخصصان سئو، وبمسترها، دیجیتال مارکترها، متخصص تجربه کاربری مفید باشد.
مثلا یک متخصص سئو که آموزش کار با گوگل آنالیتیکس را بلد باشد، یک قدم از همکاران خود جلوتر است. چون چنین شخصی میتواند اطلاعاتی ارزشمند در خصوص رفتار کاربران سایت به دست آورده و محتوای خود را بر اساس آن تولید کند. پس محتوایی که تولید خواهد شد هدفمند بوده و متناسب با نیاز یا علاقه کاربران سایت است.
به عنوان یک مدیر سایت، باید برای شما مهم باشد که کدام صفحات سایت شما بیشتر از بقیه بازدید دارد. یا اینکه کاربران سایت شما از کدام یک از کانالهای ورودی وارد سایت شما شدهاند. هر کاربر چه مدت زمانی را در سایت شما سپری کرده است. آخرین صفحهای که توسط کاربران شما بازدید شده، کدام است. کاربر سایت شما از چه سیستم عامل و مرورگری برای استفاده از امکانات سایت شما استفاده کرده است. مدیر وب سایت برای دسترسی به آمار و ارقام مربوط به چنین سوالات مهمی، نیاز به فراگیری و آموزش گوگل آنالیتیکس دارد.
چون با داشتن چنین اطلاعاتی، نقاط ضعف و قوت سایت مشخص میشود و میتوان از نرخ تبدیل سایت و ترافیک ورودی کاربران مطلع شد. حتی مشکلات موجود در محتوای خود را بروز داده و امکان ردگیری کمپینهای تبلیغاتی فراهم میشود. چون شاید شما برای تبلیغ سایت خود در یک سایت دیگر هزینهای پرداخت کرده باشید. اما بعد از بررسی آمارهای ارائه شده توسط گوگل آنالیتیکس، متوجه شده باشید که تعداد کاربرانی که از این کانال وارد سایت شدهاند بسیار کم است. پس میتوان پروژه تبلیغی را کنسل کرده و بر روی روشی دیگر برای جذب کاربر تمرکز کرد.
متخصصانی که کار با گوگل آنالیتیکس را بلد باشند، یک قدم از دیگران جلوترند. مثلاً یک متخصص سئو با تسلط بر آنالیتیکس میتواند اطلاعات ارزشمندی در خصوص رفتار کاربران بهدست آورد و بر اساس آن محتوایی هدفمند و متناسب با علاقه کاربران تولید کند.
پس با توجه به توضیحات، کاربران آنالیتیکس در گروههای زیر خلاصه میشوند:
- مدیران وبسایت که میخواهند عملکرد سایت خود را زیر ذرهبین ببرند.
- دیجیتال مارکتر هایی که میخواهند بازده کمپینهای تبلیغاتی را بسنجند.
- متخصصان سئو برای تحلیل رفتار کاربران و بهینهسازی محتوا.
- تولیدکنندگان محتوا برای ایجاد محتوای هدفمند و مطابق با علاقه کاربران.
- مدیران کسبوکار که میخواهند تصمیمات مبتنی بر داده بگیرند.
- مدرسها و مشاوران حوزه دیجیتال مارکتینگ که آموزش تحلیل دادههای سایت را ارائه میدهند.
کاربردهای گوگل آنالیتیکس
تا به اینجای کار باید با ابزار گوگل آنالیتیکس و قابلیتها فراوان این نرم افزار آشنا شده باشید. دلیل کاربردی بودن این ابزار گوگل، استفاده از دادههای آماری است. به دلیل با بررسی دادههای آماری و محاسبه فاکتورهای گوناگون، می توان به اطلاعاتی ارزشمند دست یافت. در ادامه لیستی از مهمترین کاربردهای گوگل آنالیتیکس را آوردهایم. هر کدام از این کاربردها میتواند دلیلی برای شروع و یادگیری آموزش کار با google analytics باشد.
- تعیین ویژگی مشتریان سایت
- شناسایی موقعیت جغرافیایی کاربران
- تعیین صفحات محبوب وب سایت
- مشخص کردن نرخ تبدیل بازدیدکننده به مشتری
- افزایش سرعت وب سایت
- تعیین تعداد بازدید سایت
- شناسایی بهترین تکنیکهای بازاریابی
- تعیین زمان ماندگاری در سایت
- شناسایی محتواهای پرطرفدار
- تعیین کیفیت محتوا بر اساس رفتار کاربران
کاربرد و نقش گوگل آنالیتیکس در سئوی سایت
یکی از مهمترین کاربردهای گوگل آنالیتیکس، استفاده از دادههای آماری و تحلیلی آن در راستای بهبود سئوی سایت است. زیر یک ارتباط معناداری بین گزارشهای دریافتی و محتوای سایت وجود دارد. البته ارتباط بین سئو و گوگل آنالیتیکس به صورت مستقیم نبوده و بر اساس یک سری گزارشهای آماری انجام میشود. یعنی این گزارشها به ما کمک میکنند تا اهداف سئوی سایت را مشخص کرده و محتوای خود را با هدف بهبود رتبه سایت در نتایج گوگل تولید کنیم. این گزارشهای ارزشمند شامل موارد زیر هستند:
بررسی صفحات لندینگ و عنوان آنها
گوگل آنالیتیکس یک سری آمار ارزشمند در خصوص صفحات لندینگ ارائه میدهد. فرد سئوکار هم میتواند با استفاده از این آمار، مشخص کند که کدام بخش از سایت مورد توجه بیشتر کاربران قرار گرفته است؟ یا منبع ورودی اغلب کاربران کجا بوده و تمرکز بیشتری بر روی این صفحات و کلمات کلیدی مرتبط با آن داشته باشند. حتی جالب است بدانید که گوگل آنالیتیکس قادر به مشخص کردن رتبه سایت شما در هر کلید واژه است.
افزایش نرخ تبدیل
نرخ تبدیل همان درصدی از بازدیدکنندگان سایت است که تبدیل به یک مشتری برای خرید محصولات سایت میشوند. البته برای برخی دیگر از سایتها، نرخ تبدیل به معنای تکمیل یک فرم توسط کاربر است. بهرحال گزارش مربوط به نرخ تبدیل میتواند به مانند چراغی برای روشن شدن مسیر حرکتی سئو عمل کند. نرخ تبدیل یکی از شاخصهای کلیدی در ارزیابی عملکرد یک وبسایت است که نباید از دید مدیران سایت و متخصصان سئو پنهان بماند. بسیاری از وبسایتها با وجود داشتن ترافیک بالا، از نرخ فروش یا تعامل پایینی برخوردارند. این مسئله نشان میدهد که صرفاً جذب بازدیدکننده کافی نیست، بلکه باید این بازدیدکنندگان را به مشتری یا کاربر فعال تبدیل کرد. در چنین شرایطی، نرخ تبدیل بهعنوان یک معیار حیاتی، نقاط ضعف در مسیر کاربر یا محتوای ارائهشده را آشکار میسازد. بنابراین، یک متخصص سئو باید همواره گزارشهای مربوط به نرخ تبدیل را در کنار ترافیک سایت بررسی کرده و بر اساس آن، اهداف و استراتژیهای سئوی خود را تدوین نماید. چرا که موفقیت واقعی در سئو، تنها با جذب مخاطب آغاز شده و با تبدیل او به مشتری معنا پیدا میکند.
آمار مربوط به جستجوی ارگانیک کاربران
برای تکمیل بخش محتوایی سایت، مقالات متعددی نوشته شده و از کلید واژههای متفاوتی استفاده میشود. اما تأثیرگذاری تمامی این واژگان کلیدی به یک اندازه نبوده و تعدادی از آنها، نقش بیشتری در بهبود رتبه سایت دارند. گوگل آنالیتیکس یک آمار دقیق در خصوص جستجوی طبیعی کاربران ارائه میدهد. این آمار مشخش میکند که کدام کلمه کلیدی بیشترین ترافیک را وارد سایت کرده است. پس فرد سئوکار از این گزارش برای شناسایی کلید واژههای مهم استفاده کرده و تمرکز بیشتری بر روی آنها دارد. نتیجه نهایی چنین کاری، بهینهسازی محتوا و بهبود رتبه سایت است.
اطلاعات مربوط به باکس جستجوی داخلی سایت
برای سایتهای بزرگی که محتوای زیادی دارند، استفاده از باکس جستجوی داخلی لازم است. اما آنچه برای گوگل آنالیتیکس مهم است، آنالیز مربوط به این بخش است. به دلیل اینکه این ابزار مشخص خواهد کرد که کاربران سایت چه کلید واژهای را در گوگل سرچ کرده ولی صفحه مربوط به آن در سایت شما موجود نبوده است. این اطلاعات به فرد سئوکار کمک میکند تا محتوای جدید خود را متناسب با نیاز کاربر تولید کند.
آنالیز سرعت سایت
یکی از مهمترین فاکتورهای مؤثر در رتبهبندی سایت، سرعت بارگذاری صفحات است. کاربران اینترنتی معمولاً صبر زیادی ندارند؛ اگر بارگذاری یک صفحه بیش از چند ثانیه طول بکشد، احتمال ترک سایت توسط آنها بالا میرود. هرچند گوگل آنالیتیکس به شکل مستقیم و تخصصی مانند ابزارهایی نظیر Google PageSpeed Insights یا Lighthouse اطلاعات فنی دقیقی درباره سرعت صفحات ارائه نمیدهد، اما از طریق گزارشهای رفتاری و تعامل کاربران میتوان به شکل غیرمستقیم به مشکلات مربوط به سرعت پی برد.
به عنوان مثال، نرخ پرش (Bounce Rate) بالا یا میانگین زمان کم حضور کاربران در صفحات خاص میتواند هشداری باشد مبنی بر اینکه کاربر بهدلیل کندی سایت، علاقهای به ادامه تعامل نداشته است. همچنین از طریق بخش «Site Speed» در گوگل آنالیتیکس (در نسخه Universal)، برخی دادههای محدود درباره زمان بارگذاری صفحات نمایش داده میشود که میتواند نقطه شروعی برای بررسی عمیقتر باشد.
بنابراین، یک متخصص سئو میتواند با ترکیب این دادهها و بررسی رفتار کاربران، صفحات مشکلدار را شناسایی کرده و با استفاده از ابزارهای تکمیلی مانند PageSpeed Insights، اقدامات اصلاحی برای بهبود سرعت آنها انجام دهد. به این ترتیب، تجربه کاربری بهبود یافته و در نتیجه، نرخ تبدیل و رتبه سایت نیز ارتقاء خواهد یافت.
آنالیز ترافیک دریافتی توسط موبایل
اهداف فرد سئوکار باید در راستای بهینهسازی محتوای سایت برای کاربران باشد. اغلب مخاطبان سایت هم از موبایل برای بازدید و گردش در اینترنت استفاده میکنند. برای مشخص کردن درصد مخاطبان موبایلی سایت، میتوان از گوگل آنالیتیکس استفاده کرد. چنین آماری به شما کمک خواهد کرد تا محتوایی تولیدی شما، متناسب با ابزار کاربردی مخاطبان باشد.
آشنایی کامل با مفاهیم پایهای موجود در گوگل آنالیتیکس
برای استفاده بهتر از هر ابزاری، لازم است تا با اصطلاحات و مفاهیم پایهای آن آشنا باشیم. گوگل آنالیتیکس هم از این قاعده مستثنی نبوده و یک سری اصطلاحات و مفاهیم پایهای مربوط به خود را دارد. آشنایی با این مفاهیم پایهای به شما کمک خواهد کرد تا آموزش google analytics را سریعتر یاد بگیرید. تعدادی از مهمترین مفاهیم پایهای در آنالیتیکس گوگل را در ادامه آورده و هر کدام را به اختصار توضیح می دهیم.
ابعاد (Dimensions)
اصطلاح بعد در گوگل آنالیتیکس، برای اشاره به خصوصیات و ویژگیهای بارز وب سایت استفاده میشود. صفحه خروج کاربر، زمان حضور کاربر، نوع مرورگر و زمان حضور کاربر چند نمونه از ابعاد مهم در ابزار آنالیتیکس گوگل هستند که میتواند مقادیر مختلفی را بپذیرد.
دورهها (Sessions)
به مدت زمان مشخصی که کاربر با وب سایت در ارتباط است، دوره میگویند. در این دوره تمامی تعاملات کاربر همچون رویدادها، تعداد صفحات بازدیدی و میزان خرید کاربر بررسی میشود. اگر مدت زمان عدم تعامل کاربر با وب سایت بیشتر از 30 دقیقه باشد، دوره بسته خواهد شد و در هنگام بازگشت مجدد یک دوره جدید باز میشود.
بازدیدکنندگان (Visitors)
هر کسی که به سایت شما سر بزند، یک بازدیدکننده محسوب خواهد شد. بازدیدکنندگان نیز به دو دسته جدید (New Visitor) و تکراری (Returning Visitors) تقسیم میشوند. هر کاربری که قبلا یک دوره در وب سایت شما گذرانده باشد، بازدیدکننده تکراری به حساب میآید.
متریکها (Metrics)
متریکها در اصل خصوصیات درونی یک بعد یا دایمنشن هستند که میتوان آنها را به صورت مجموع یا نرخ اندازه گیری کرد. میانگین زمانی که کاربر در سایت گذرانده و تعداد بازدید از یک صفحه، دو نمونه از متریکهای رایج هستند.
بازدید صفحات (Pageviews)
عبارت Pageviews برای تعداد کل دفعاتی است که یک صفحه مشاهده میشود. جالب است بدانید که حتی بازدیدهای مکرر توسط یک کاربر تکراری هم در این مقدار حساب خواهد شد.
کاربران (Users)
هر فردی که حداقل برای یک دوره (Session) در وب سایت یا اپلیکیشن شما حضور یابد، جزو کاربران شما محسوب میشود.
نرخ پرش (Bounce Rate)
نرخ پرش یک معیار برای بررسی میزان موفقیت سایت شما در حفظ کاربر است. زیرا نرخ پرش نشان دهنده درصد افرادی است که صرفا یک صفحه از وب سایت را مشاهده کردهاند. یعنی کاربر وارد سایت شده و بدون داشتن هیچگونه تعاملی با سایت شما، صفحه را بسته است. پایین بودن نرخ پرش برای یک سایت ،نشان دهنده موفقیت سایت در حفظ کاربران اینترنتی است.
جذب (Acquisition)
به روشی که شما برای به دست آوردن کاربران بکار میگیرید، جذب میگویند. مثلا برخی از کاربران سایت شما از طریق موتور جستجو گوگل جذب شدهاند. اما در این بین افرادی هم پیدا میشود که شاید آدرس سایت را مستقیما در مرورگر وارد کرده و وارد آن شدهاند.
صفحات/دورهها (Pages/Sessions)
به میانگین تعداد صفحاتی که در طی یک دوره دیده میشود، صفحات در یک دوره میگویند. در محاسبه این معیار، حتی بازدیدهای تکراری از یک صفحه هم حساب میشود.
اهداف (Goals)
یکی از جالبترین قابلیتهایی که گوگل آنالیتیکس دارد، تعیین اهداف است. یعنی شما میتوانید یک سری اهداف را برای خود تعیین کرده و میزان موفقیت سایت در تحقق رسیدن به آنها را اندازه گیری کنید. مثلا بررسی کنید که چه تعداد یا درصد از کاربران سایت، فرآیند مشخص مد نظر شما را انجام میدهند.
تبدیلها (Conversions)
اصطلاح تبدیل برای زمانی است که کاربر اهداف شما را عملی کرده و تبدیل به یک مشتری یا کاربر ثابت برای سایت میشود. ثبت نام کاربر در سایت و یا انجام دادن خرید، نمونههایی از تبدیل کاربر و عملی شدن اهداف مدیران سایت است.
کمپینها (Campaigns)
با استفاده از کمپینها، میتوان پارامترهای شخصی برای یک صفحه مشخص از سایت تعریف کرده و اطلاعات بیشتری در خصوص آن کسب کنید. این ویژگی برای بررسی کارایی صفحات جدید و خاص، بسیار مهم و کاربردی است.
رفتار (Behavior)
این معیار برای بررسی رفتار کاربران و همگام سازی محتوای سایت مطابق با نیازهای آنها است. یعنی با بررسی رفتار کاربران، نیازهای آنها را شناسایی کرده و محتوای سایت را بهینه کنید.
بخش Insights
انتخاب بخش Insights باعث میشود تا گوگل آنالیتیکس با بهره گیری از هوش مصنوعی، دیتای ما را پردازش کرده و چشم اندازهایی را برای ما به نمایش بگذارد. این چشم اندازها حاوی اطلاعاتی در خصوص عملکرد سایت است
گزینه Users
با استفاده از این گزینه، شما میتوانید آمار مربوط به تعداد کاربرانی که در یک بازه مشخص و انتخابی وارد سایت شما شدهاند را بفهمید. یعنی مشخص میشود که در آن بازه زمانی مشخص، چه تعداد افرادی وارد سایت شده و از امکانات آن استفاده کردهاند. حتی اگر کاربری در طول یک روز چندین بار وارد سایت شما شود، فقط یک عدد برای آن لحاظ خواهد شد؛ مگر اینکه با یک آی پی متفاوت وارد سایت شود.
گزینه Sessions
به محض ورود به محیط گوگل انالیتیکس و باز کردن آن، با عددی تحت عنوان Sessions روبرو خواهید شد. این عدد در اصل نشان دهنده تعداد جلسات کاربران است. اما چه فرقی بین عدد جلسه و کاربر (User) وجود دارد؟ در بخش قبلی گفتیم که کاربر نشان دهنده تعداد افرادی است که در بازه مشخص وارد سایت شده اند. اما جلسه مشخص کننده هر بار ورود کاربر به سایت است.
یعنی اگر کاربری وارد سایت شده و تا سی دقیقه هیچ کاری انجام ندهد، Session قبلی او خاتمه مییابد. اما به محض ورود و فعالیت مجدد همان کاربر، جلسه ای جدید برای او ایجاد میشود. پس منطقی است که همیشه تعداد جلسات (Session) از تعداد کاربر (User) بیشتر باشد.
بخش Bounce Rate
یکی از مهمترین مباحث در مقالات مربوط به آموزش استفاده از گوگل آنالیتیکس، اصطلاح نرخ پرش یا Bounce Rate است. نرخ پرش همان درصد کاربرانی است که به محض ورود به سایت، به دلایل مختلف از آن صفحه خارج میشوند. هر چقدر درصد نرخ پرش یک سایت کمتر باشد، یعنی سایت مورد نظر در جذب و نگهداری کاربران خود موفق بوده است. گوگل آنالیتیکس زمانی برای یک کاربر Bounce Rate ایجاد میکند که فقط یک Interaction داشته باشد. Interaction های مدنظر این ابزار شامل سه نوع فعالیت زیر هستند:
بازدید صفحات (Pageviews): بازدیدهای غیر تکراری کاربران از صفحات سایت
رخداد (Event): انجام رفتارهای تعریف شده از جانب مدیر سایت که توسط کاربر انجام میشود
داد و ستد یا همان تبادل (Transaction): نوعی بازدید سایت در صفحات خرید محصول که منجر به پرداخت الکترونیکی شود. (این عمل باعث کاهش نرخ پرش خواهد شد.)
گزینه Session Duration
در قسمتهای قبلی جلسه (Session) را توضیح دادیم. اما این گزینه برای محاسبه میانگین زمان دوره و تقسیم آن بر مجموع دورهها است.
گزینه Active Users Right Now
این گزینه نشان دهنده تعداد کاربرانی است که به صورت برخط و در همین لحظه در سایت ما حضور داشته و مشغول بازدید از صفحات مختلف هستند.
گزینه Top Active Pages
این قسمت برای معرفی صفحاتی از سایت است که در همان لحظه، بیشترین کاربر در آن مشغول به فعالیت هستند.
گزینه RealTime
عبارت RealTime، یک اصطلاح رایج در آموزش گوگل آنالیتیکس است که گزارش در لحظه را معنی میدهد. یعنی با مراجعه به این بخش، میتوانید وضعیت سایت خود را در لحظه بررسی کنید. گزارشهای مختلفی را میتوان از این منو گوگل آنالیتیکس گرفت که به چند مورد از آنها در زیر اشاره کردهایم:
- نمای کلی از وضعیت فعلی سایت
- موقعیت جغرافیایی کاربران فعال و حاضر در سایت
- گزارش مربوط به منبع یا کانال ورودی کاربران (آدرس مستقیم یا جستجو در گوگل) و ….
گزینه Audience
شاید دوست داشته باشید تا مدت زمان حضور کاربر در سایت خود را ببینید. یا بررسی کنید که چه تعداد از کاربران پس از یکبار بازدید از سایت، دوباره به آن سر زدهاند؟ کاربران سایت به چه موضوعی علاقه مند هستند و تعداد فعال آنها چند نفر است؟ پاسخ این سوالات و یک سری گزارش های ارزشمند دیگر، در بخش Audience وجود دارد. این اطلاعات به شما کمک میکند تا رفتارشناسی بهتری از کاربران خود داشته باشید.
گزینه Acquisition
تمرکز این گزینه بر روی نحوه جذب کاربران قرار دارد. یعنی به طور اختصاصی بررسی میکند که کاربران از چه طریقی وارد سایت شدهاند. آمار دقیق مربوط به کاران ورودی از طریق Landing Page، از این بخش قابل استخراج است. یا اینکه چند نفر از کاربران از طریق کمپینهای تبلیغاتی جذب سایت شده و تبدیل به مشتری شدهاند.
گزینه Behavior
تمامی تلاش گوگل برای معرفی سایتها، ایجاد یک تجربه کاربری مناسب است. بعد از شناخت مخاطبان در بخش قبلی، نوبت به بررسی رفتار کاربران میرسد. گزینه Behavior دقیقا همین کار را انجام میدهد. یعنی اطلاعاتی درباره صفحات بازدید شده توسط کاربر، نرخ پرش و میزان تعامل آنها با صفحات سایت را مشخص میکند.
گزارشهای این بخش حاوی نمودارهایی است که مسیر رفتاری کاربران را مشخص میکند. شناسایی صفحات پربازدید، مدت زمان حضور کاربران در آن صفحه و حتی سرعت لود شدن صفحات نیز از طریق این منو قابل بررسی است.
گزینه Conversions
مهمترین کارایی گوگل آنالیتیکس برای فروشگاههای اینترنتی، تحلیل تبدیلها است. گزینه Conversions در منوی این ابزار، گزارشهایی در خصوص تبدیل بازدید کننده به کاربر و یا کاربر به مشتری را ارائه میدهد. این گزارش نقش موثری در تحلیل عملکرد سایتهای کسب و کاری دارد.
گزینه Attribution
آیتم Attribution جزو منوهای جدید در گوگل آنالیتیکس محسوب میشود. این گزینه برای توزیع بهتر تبلیغات و دستیابی به دید مناسب نسبت به مشتریها و عملکرد کمپین های دیجیتال مارکتینگ است. اطلاعات کاملی از نحوه گزارش گیری و استفاده از این منو در سایتهای فروش آموزش گوگل آنالیتیکس وجود دارد.
بخش Discover
برای افرادی که تسلط کافی بر زبان انگلیسی دارند، یادگیری آموزشهای گوگل انالیتیکس راحت تر است. چون منوی Discover این ابزار، حاوی یک راهنمای کامل برای یادگیری گوگل آنالیتیکس به زبان انگلیسی است.
گزینه Admin
شاید به عنوان مدیر یک سایت، مشغلههای زیادی داشته باشید و لازم باشد تا کارهای مربوط به مدیریت حساب گوگل آنالیتیکس را به شخص دیگری واگذار کنید. در بخش Admin، امکان انجام کارهای مربوط به مدیریت حساب گوگل آنالیتیکس وجود دارد. این کارها شامل ایجاد حساب آنالیتیکس جدید و دسترسی دادن به دیگران است.
بخش Customization
در این بخش از ابزار گوگل آنالیتیکس، به شما اجازه سفارشی سازی داده میشود. این گزینه به طور کلی شامل چهار بخش زیر است:
- قسمت Dashboards: ساختن میز کار شخصی سازی شده
- بخش Custom Reports: ساختن گزارشهای شخصی با متریک و معیارهای مشخص
- قسمت Saved Reports: دسترسی به گزارشهای از قبل ذخیره شده
- بخش Custom Alerts: تعریف هشدارهای شخصی و تنظیم ارسال ایمیل برای آنها
معرفی گوگل آنالیتیکس GA4
نسخه جهانی یا عمومی از گوگل آنالیتیکس (Universal Analytics) علی رغم تمامی کاربردیهایی که داشت، اما به لحاظ حفظ حریم خصوصی ضعیف بود. این موضوع باعث شد تا شرکت گوگل به فکر ارائه نسخه جدیدی از این ابزار تحت عنوان گوگل آنالیتیکس 4 (GA4) بیفتد. حتی گوگل برای نسخه قبلی از این ابزار، تاریخ غیرفعال سازی تعیین کرده و هیچ راهی جز استفاده از ورژن 4 این ابزار نداریم.
GA4 یا گوگل آنالیتیکس 4 چیست؟
به زبانی ساده، GA4 همان نسل بعدی از ابزار گوگل آنالیتیکس است که در ابتدای این مقاله آن را معرفی کردیم. با این تفاوت که گوگل در این ورژن جدید، وابستگی خود به کوکیها را کاهش داده است. کوکیها فایلهای کوچکی هستند که توسط مرورگر ذخیره میشوند و اطلاعاتی مثل رفتار کاربر در سایت را ثبت میکنند. در نتیجه از رویکردی متمرکز برای ردیابی کاربران در وب سایت و نرم افزارها استفاده میکند. گوگل برای دستیابی به این ارتقا، از مدل سازی جهت پر کردن شکافها و بحثهای یادگیری ماشین بهره گرفته است. یعنی حتی اگر کاربری تصمیم به عدم پذیرش کوکی سایت بگیرد، گوگل آنالیتیکس بتواند به تعامل خود با کاربر ادامه دهد. البته این کار در عین محرمانه ماندن دادههای آنها انجام میشود.
زمان عرضه گوگل آنالیتیکس 4
در حال حاضر، تنها نسخه در دسترس از گوگل آنالیتیکس، گوگل آنالیتیکس 4 (GA4) است و نسخههای قبلی آن از جولای 2019 به بعد دیگر پشتیبانی نمیشوند. گرچه این نسخه جدید هنوز به طور کامل توسط همه بازاریابان و مدیران سایتها بهطور گسترده مورد استفاده قرار نگرفته، اما با توجه به غیرفعال شدن نسخههای قدیمی و اهمیت کاربردی آنالیتیکس 4، استفاده از آموزشهای مربوط به این نسخه جدید اجتنابناپذیر است.
دلیل بروز رسانی Universal Analytics به GA4 چه بود؟
وابستگی کسب و کار به گوگل آنالیتیکس و استفاده از دادههای آماری آن بر کسی پوشیده نیست. چون مدیران وب سایت برای بررسی عملکرد آنلاین خود، به آمارهای این ابزار نیاز دارند. البته نسخه 4 از گوگل انالیتیکس هم قادر به ارائه چنین آمار مشابهی است؛ اما گوگل یک بازنگری کلی در مدل دادهای که یونیورسال آنالیتیکس بر اساس آن ساخته شده بود انجام داده است.
پس عملا امکان انتقال داده از Universal Analytics به GA4 وجود ندارد و این خود یک مشکل بزرگ برای مدیران سایت است. چون برخی از مدیران برای چندین سال دادههای آماری را جمع آوری کرده و برخی از ترندهای فصلی را دنبال میکنند. پس برای این افراد به صرفه و منطقی نیست که از صفر شروع کنند. البته دلیل این تغییرات، معرفی مقررات حفاظت از دادههای عمومی (GDPR) در سال 2018 بود. این قانون کسب و کارها را ملزم به جدی گرفتن حریم خصوصی کاربران و تغییر در نحوه مدیریت دادههای آن کرد. به همین خاطر گوگل با معرفی آنالیتیکس 4، پاسخی منطقی برای این سوالات پیدا کرد. یعنی هم قوانین GDPR را رعایت کرده و هم با استفاده از هوش مصنوعی، مشکل ردیابی کاربرانی که راضی به ردیابی و پذیرش کوکی نیستند را رفع کرد.
آموزش ساخت حساب کاربری و ثبت سایت در گوگل آنالیتیکس
در اغلب آموزشهای صفر تا صد گوگل آنالیتیکس، توضیحاتی در خصوص نحوه ساخت اکانت و ثبت سایت وجود دارد. چون این آموزشها جزو ابتداییترین مراحل برای استفاده از این ابزار کاربردی هستند. ما هم به نوبه خود در این مقاله، توضیحاتی در خصوص نحوه ایجاد یک حساب کاربری در گوگل آنالیتیکس ارائه خواهیم داد؛ که شامل مراحل زیر است:
قبل از راهاندازی گوگل آنالیتیکس برای سایت، لازم است با مفاهیم پایهای این ابزار آشنا شوید تا بتوانید بهطور مؤثر از آن استفاده کنید. این مفاهیم شامل موارد زیر هستند:
- اکانت در گوگل آنالیتیکس (Account): اکانت در گوگل آنالیتیکس سطح بالاترین ساختار است که شما در آن تمام دادههای مربوط به وبسایت یا اپلیکیشن خود را ذخیره و مدیریت میکنید. هر اکانت میتواند چندین پراپرتی (property) داشته باشد.
- پراپرتی در گوگل آنالیتیکس (Property): پراپرتی نمایانگر یک وبسایت یا اپلیکیشن خاص است که شما میخواهید دادههای آن را تحت نظر داشته باشید. به ازای هر وبسایت یا اپلیکیشن جدید، باید یک پراپرتی جدید ایجاد کنید.
- دیتا استریم در گوگل آنالیتیکس (Data Stream): دیتا استریم نمایانگر جریان دادهها از وبسایت یا اپلیکیشن به گوگل آنالیتیکس است. در GA4، شما میتوانید دیتا استریمهای مختلف برای وبسایت، اپلیکیشن iOS یا Android ایجاد کنید تا دادههای مربوط به هر پلتفرم بهطور مجزا جمعآوری شوند.
آشنایی با این مفاهیم قبل از راهاندازی گوگل آنالیتیکس، کمک میکند تا بتوانید تنظیمات بهینهتری انجام دهید و دادهها را بهطور دقیقتری در سیستم ثبت و مدیریت کنید.
1 – برای ایجاد اکانت در Google Analytics، به حساب Google یا Gmail نیاز دارید. پس در اولین گام، وارد اکانت گوگل خود شوید.
2 – فیلترشکن خود را روشن کرده و وارد صفحه اصلی گوگل آنالیتیکس شوید.
3 – گزینه sign in to analytics را انتخاب کرده و در صفحه ظاهر شده، بر روی گزینه start measuring کلیک کنید. (مطابق شکل زیر)
4 – در مرحله جدید وارد صفحهای مطابق شکل زیر خواهید شد. در این مرحله از شما خواسته میشود تا یک نام برای اکانت خود در گوگل آنالیتیکس انتخاب کنید. نامی که انتخاب میکنید باید اسم خود شما، یک نام تجاری و یا هر فرد دیگری باشد. بهتر است بدانید که با هر اکانت در این ابزار، میتوان چندین سایت یا اپلیکیشن مختلف را رصد کرد.
در این صفحه با گزینههایی مواجه خواهید شد که تعیین کننده میزان دسترسی گوگل به سایت شما است. پیشنهاد میشود تا تیک هیچ کدام از این گزینهها را برندارید تا اطلاعاتی که از گوگل در خصوص سایت خود دریافت میکنید کامل باشد. در نهایت گزینه next را بزنید.
5 – در این مرحله باید یک نام دلخواه برای بخش Property خود انتخاب کنید. بهتر است که نام انتخابی شما متناسب با اسم تجاری باشد تا در مراجعات بعدی برای تحلیل دادههای چندین سایت، دچار سردرگمی نشوید. امکان داشتن چند Property Name برای یک اکانت گوگل آنالیتیکس وجود دارد.
در آیتم بعدی لازم است تا منطقه زمانی خود را انتخاب کنید. پس از منوی کشویی موجود، کشور ایران را انتخاب کرده و Next را بزنید. از بابت اشتباهات احتمالی نگران نباشید، چون بعدا میتوانید این جزئیات را در قسمت Admin ویرایش کنید.
6 – در صفحه جدید باید اطلاعاتی در خصوص بیزنس خود وارد کنید. پس ابتدا منوی کشویی Industry category را باز کرده و از میان دسته بندیهای موجود، حوزه فعالیت وب سایت خود را مشخص کنید. قسمت business size مربوط به تعداد کارکنان بیزنس شما است. در قسمت سوم هم باید مشخص کنید که چگونگی استفاده از گوگل آنالیتیکس را مشخص کنید. البته خود سرویس این ابزار هم به شما پیشنهاد میکند تا تمامی گزینهها را انتخاب کنید. این کار باعث دسترسی شما به کامل ترین اطلاعات ممکن میشود. در نهایت گزینه create را بزنید.
7 – در صفحه نهایی از مراحل ساخت اکانت گوگل آنالیتیکس، قوانین و مقررات برای شما نمایش مییابد. چک باکس مربوط به این قوانین را تیک زده و بر روی گزینه I Accept کلیک کنید.
حساب گوگل آنالیتیکس شما ساخته شده و تنها باید کد آمارگیری را از آنالیتیکس گرفته و آن را در هدر سایت خود قرار دهید.
تعیین سطح دسترسی به اکانتها و پراپرتیها
در گوگل آنالیتیکس، برای مدیریت بهتر و کنترل دسترسی افراد مختلف به دادههای سایت، میتوانید سطوح دسترسی مختلفی را تعیین کنید. این سطوح دسترسی به شما این امکان را میدهند که مشخص کنید هر فرد یا تیم به چه اندازه و در چه حدی قادر به مشاهده و تغییر دادهها باشند. سطوح دسترسی در گوگل آنالیتیکس شامل موارد زیر است:
- ادمین (Admin): ادمینها بالاترین سطح دسترسی را دارند و قادر به انجام تمام تنظیمات و تغییرات در اکانت و پراپرتیها هستند. این شامل اضافه یا حذف کردن کاربران، تغییر تنظیمات، و مدیریت دسترسیها میشود.
- ادیتور (Editor): ادیتورها میتوانند تغییرات در تنظیمات و دادهها ایجاد کنند، اما نمیتوانند کاربران را اضافه یا حذف کنند. آنها میتوانند گزارشها و فیلترهای مختلف را تنظیم و ویرایش کنند.
- مستر (Marketer): افراد با دسترسی مستر معمولاً میتوانند گزارشها را مشاهده و دادهها را تحلیل کنند، اما قادر به ایجاد تغییرات در تنظیمات یا دادهها نیستند. این دسترسی بیشتر برای کسانی است که در زمینه بازاریابی آنلاین کار میکنند.
- آنالیزر (Analyst): آنالیزرها میتوانند بهطور کامل دادهها را مشاهده و تحلیل کنند، اما اجازه دسترسی به تنظیمات سیستم یا تغییر در دادهها را ندارند. این سطح بیشتر برای کسانی است که به تجزیه و تحلیل دادهها مشغول هستند.
- مشاهدهگر (Viewer): مشاهدهگران تنها بهطور خواندنی قادر به مشاهده گزارشها هستند. این سطح دسترسی برای کسانی که نیاز به مشاهده اطلاعات دارند، بدون نیاز به تغییرات در دادهها یا تنظیمات است.
با تعیین این سطوح دسترسی، میتوانید مدیریت بهتری روی دادهها و افراد مختلف داشته باشید و از بروز اشتباهات یا دسترسیهای غیرمجاز جلوگیری کنید.
نکات مهم برای استفاده از گوگل آنالیتیکس
- متاسفانه گوگل آنالیتیکس در داخل ایران غیرفعال است و باید از تغییر IP برای دسترسی و ساخت حساب کاربری استفاده کرد. پس از همان ابتدای کار، فیلترشکن خود را روشن کنید.
- برای استفاده از گوگل آنالیتیکس، باید شیوه درست استفاده از UTM ها را بلد بود. UTM در اصل پارامترهایی هستند که به گوگل آنالیتیکس کمک میکند تا منبع ترافیک کاربر شناسایی شود. کارایی این بخش برای زمانی مشخص خواهد شد که قصد بهینه سازی تبلیغ خود را داشته باشید.
- تمامی قسمتهای گوگل آنالیتیکس به زبان انگلیسی است و مدیر سایت برای استفاده از قسمتهای مختلف آن، باید تسلط کافی بر زبان انگلیسی داشته باشد.
گوگل آنالیتیکس در تشخیص منبع ترافیک مربوط به برخی از مشتریهای فروشگاه اینترنتی، مشکل دارد. این مشکل مربوط به سایتهایی است که درگاه پرداخت داشته و کاربر باید برای خرید محصول پرداختی انجام دهد.
معرفی بخشهای مهم از گوگل آنالیتیکس
با داشتن یک حساب گوگل آنالیتیکس و یا اجازه دسترسی به اکانت شخص دیگر، میتوان وارد محیط کاربردی گوگل آنالیتیکس شد. این صفحه شامل منو و بخشهای مختلفی است که در آنالیز کردن رفتار مشتریان به آنها نیاز خواهید داشت. در این بخش مهمترین بخشهای گوگل آنالیتیکس را معرفی خواهیم کرد.
بخش HOME یا داشبورد
در گوگل آنالیتیکس، بخش HOME یا داشبورد اولین صفحهای است که بعد از ورود به حساب کاربری خود مشاهده میکنید. این بخش اطلاعات کلی و مهمی را در یک نگاه به شما ارائه میدهد تا بتوانید عملکرد سایت خود را ارزیابی کنید. در اینجا، اطلاعات پیشفرضی که برای آنالیز رفتار کاربران و عملکرد سایت ضروری هستند نمایش داده میشوند. این بخش به شما کمک میکند تا به سرعت متوجه شوید که سایت شما در چه وضعیتی قرار دارد و نیاز به توجه چه بخشهایی دارد.
در این بخش، اطلاعات بهصورت خلاصه و در قالب چندین بلوک نمایشی آمده است که در ادامه توضیحات آنها آورده شده است:
- REPORTS SNAPSHOT: این بخش نمای کلی از گزارشهای اخیر و مهم را به نمایش میگذارد. این اطلاعات شامل مواردی مانند ترافیک سایت، نرخ تبدیل و سایر شاخصهای کلیدی است که برای تحلیل عملکرد سایت ضروری هستند.
- ACTIVE USER IN LAST 30 MINUTES: در این قسمت، تعداد کاربران فعال در ۳۰ دقیقه گذشته نمایش داده میشود. این اطلاعات به شما کمک میکند تا بدانید در لحظهای خاص چند نفر از سایت شما بازدید کردهاند.
- RECOMMENDATIONS: در این بخش، گوگل آنالیتیکس به شما پیشنهاداتی برای بهبود عملکرد سایت ارائه میدهد. این پیشنهادات معمولاً مبتنی بر دادههای اخیر و الگوهای رفتاری کاربران هستند.
- RECENTLY ACCESSED: در این بخش، صفحات و گزارشهای اخیراً مشاهده شده توسط شما یا دیگر کاربران نشان داده میشود. این اطلاعات کمک میکند تا به راحتی به آخرین گزارشها و دادهها دسترسی پیدا کنید.
- SUGGESTION: این بخش شامل اطلاعاتی مانند صفحات پر بازدید، سورسهای ورودی کاربر و کشورهایی که کاربران از آنها وارد سایت شما شدهاند است. این دادهها به شما کمک میکند تا بفهمید کاربران از کجا به سایت شما دسترسی پیدا میکنند و کدام صفحات جذابترین هستند.
- INSIGHT AND RECOMMENDATIONS: در این قسمت، بینشهایی از دادههای بهدست آمده و پیشنهادات برای بهبود تجربه کاربری و افزایش تعاملات کاربران ارائه میشود. این اطلاعات به شما کمک میکند تا از دادههای واقعی برای تصمیمگیریهای استراتژیک استفاده کنید.
بخش (All Accounts (All Website Data
این بخش مربوط به تمامی حسابهایی است که شما در گوگل آنالیتیکس داشته و یا فردی دیگر به شما دسترسی داده است. چون شاید تخصص اصلی شما کار با این ابزار و بررسی رفتار مشتریان یا کاربران چندین سایت مختلف باشد. پس لازم است تا در مرحله اول، حساب مربوط به آن سایت را انتخاب کرده و گزینه All Website Data را بزنید. بدین ترتیب وارد صفحه اختصاصی گوگل آنالیتیکس سایت مورد نظر خواهید شد.
کادرهای مربوط به جستجو
برای شروع آنالیز اطلاعات و دسترسی به بخشهای مختلف ابزار گوگل آنالیتیکس، دو مسیر وجود دارد. یا اینکه از منوهای موجود در سمت چپ صفحه استفاده کنید، و یا از طریق بخش جستجو موجود در بالای داشبورد وارد صفحه مورد نظر شوید.
در بخشهای قبلی با گوگل آنالیتیکس ۴ و نقش آن در تجزیه و تحلیل رفتار کاربران سایت آشا شدیم. متوجه شدیم که این ابزار میتواند یک سری گزارش و اطلاعات مفید در اختیار مدیران سایت قرار دهد. این گزارشات به مدیران یا سئوکاران این امکان را میدهد تا با بررسی رفتار کاربران خود، اهداف بعدی سایت را مشخص کنند. مثلاً اینکه کدام بخش از سایت بیشتر مورد توجه کاربران بوده یا حتی این کاربران از کدام منطقه زمانی و ابزاری برای دیدن محتوای سایت استفاده میکنند. البته برای درک گزارشهای گوگل آنالیتیکس ۴، باید با یک سری اصطلاحات و مفاهیم آشنا بود. پس در این بخش به توضیحی مختصر در خصوص نحوه خواندن گزارش در ga۴ و بخشهای مختلف آن میپردازیم.
آموزش آنالیز کردن گزارشهای گوگل آنالیتیکس ۴
کمی پس از وصل کردن سایت خود به گوگل آنالیتیکس ۴، این نرمافزار یک سری گزارش کاربردی را در اختیار شما قرار میدهد. پس وارد گوگل آنالیتیکس ۴ شده و سایت مورد نظر خود را انتخاب کنید. سپس در منوی سمت چپ برنامه، گزینه Reports را کلیک کنید. بدین ترتیب یک Overview یا نمای کلی از گزارشات متعدد مربوط به بخشهای مختلف سایت نمایش مییابد. هر کدام از این بخشها، حاوی اطلاعات جامع و کاملی در خصوص رفتار کاربران هستند. چند مورد از اطلاعات موجود در این بخشها را با هم مرور میکنیم.
۱ – آنایز گزارش های بخش Retention
بخش Retention یک سری گزارش در خصوص تعداد کل کاربرانی که وارد سایت شده، از سایت خارج شده و دوباره بازگشتهاند را نشان میدهد. مثلاً در نمودار ابتدایی شاهد آمار مربوط به کل کاربران سایت و تعداد افراد بازگشتی آن هستیم. در نمودار کناری آن، گزارشات مربوط به cohort قابل مشاهده هستند. یعنی با کلیک بر روی هر قسمت از نمودار و دادههای آن، اطلاعاتی کامل در خصوص تاریخ و ساعت ورود کاربر به سایت و زمان ورود مجدد آن به سایت را ببینید.
نمایش درصدی تعداد کاربرانی که مجدداً وارد سایت شده به همراه زمان ورود و خروج، از دیگر گزارشهای موجود در این بخش است. حتی با اسکرول کردن صفحه، میتوان از میزان تعامل (Engagement) کاربران بازگشتی مطلع شده و با کلیک بر روی زمان و بخشی از نمودار آن را به صورت دقیق آنالیز کنید.
آموزش گزارش گيري از بخش Demography
یکی دیگر از گزارشات مهمی که در بخش Reports وجود دارد، Demography یا اطلاعات شخصی کاربران از جمله کشور، جنسیت، سن و غیره آنها است. این گزارشات بیشتر برای زمانی اهمیت مییابد که یک صفحه فرود (Landing page) و یا کمپین تبلیغاتی برگزار کرده و میخواهید از عملکرد و رفتار کاربران با بازههای سنی و مشخصات مختلف آنها آشنا شوید. چون تدوین برنامههای کاربردی آتی سایت، بر اساس همین گزارشات استراتژیک انجام میشود.
برای دسترسی به گزارشات کاملتری بر روی نمودار، باید گزینه Demography Detail را کلیک کنید. مثلاً نمودار مربوط به کاربران مربوط به کشورهای مختلف، با رنگهای متفاوتی مشخص شده است. با کلیک بر روی هر کدام از این رنگها، این اطلاعات مربوط به کشورها با جزئیات بیشتری نمایش مییابد. البته در بخش Demography Detail، دستهبندیهای بیشتری وجود دارد که با اسکرول کردن صفحه قابل مشاهده هستند. این دستهبندیها شامل موارد زیر هستند:
- Country (کشور)
- City (شهر)
- Gender (جنسیت)
- Region (مذهب)
- Age (سن)
- Income (درآمد )
- Language (زبان)
برای دسترسی به هر کدام از این اطلاعات در خصوص کاربران سایت، باید بر روی آنها کلیک کرد. حتی میتوان یک بازه زمانی مشخصی را در نظر گرفته و چنین اطلاعاتی را برای همان بازه بخواهید. کاربرد چنین اطلاعات و گزارشات برای زمانی است که مثلاً قصد برگزاری یک کمپین تبلیغاتی هدفمند را دارید. یا مثلاً با مشخص کردن گروهی از کاربران که درآمد بیشتری برای سایت داشتهاند، تمرکز و سرمایهگذاری خود را بر روی آنها قرار دهید. یا اینکه از ترفندهای بازاریابی برای ترغیب کاربران نزدیک خود به خرید و استفاده از امکانات سایت استفاده کرد.
آموزش گزارش گیری از بخش Tech
گزینه Tech یا همان Technology، برای ارائه گزارشاتی مربوط به نوع مرورگر (Browser) و دستگاهی است که کاربر برای وارد شدن به سایت از آن استفاده کرده است. مثلاً مشخص میکند که چه تعداد از کاربران با سیستم شخصی، تبلت، موبایل و یا لب تاب وارد سایت شدهاند. گزارشات کاملتری از این قبیل اطلاعات، در بخش Detail آن وجود دارد. این اطلاعات در اصل نوعی Dimension هستند که برای آنالیز راحتتر، به صورت نموداری نمایش مییابند. البته همین اطلاعات نموداری را هم میتوان در در جدولهایی جداگانه و در قالب دستهبندیهای مشخص مشاهده کرد. در گزارشهای موجود در این بخش، تمامی اطلاعات مربوط به موارد زیر را میتوان به صورت کامل یا درصدی جمعآوری کرد:
- Browser (نوع مرورگر)
- Engagement Rate (نرخ تعامل)
- New Users (کاربران جدید)
- Total Revenue
- Users (تعداد کل کاربران)
- Engage Session (تعداد تعاملات در هر سشن)
- Event Count
اما این تمامی امکانات گوگل آنالیتیکس ۴ نبوده و میتوان اطلاعات بیشتری در تاریخ و بازه زمانی مورد نظر به دست آورد. مثلاً با کلیک بر روی گزینه Browser و انتخاب گزینه Device Category، میتوان نوع دستگاهی که کاربر برای وارد شدن به سایت از آن استفاده کرده را مشخص کرد. این اطلاعات مشخصکننده تجربه کاربری سایت برای کاربران موبایلی یا سیستمی است. البته با تغییر دادن دستهبندی گزارشات، اطلاعات مربوط به کاربران مجدداً تغییر خواهد کرد.
اهمیت یادگیری و استفاده از گوگل آنالیتکس در سال 2025
در سال 2025، سئو دیگر تنها به معنی بهینهسازی سایت برای گوگل نیست. نگاه گوگل به شدت تغییر کرده و اکنون بیشتر شبیه به نگاه کاربران است. به عبارت دیگر، اگر میخواهیم رتبه خوبی در نتایج جستجو داشته باشیم، باید سایت خود را به گونهای بهینه کنیم که تجربه کاربری فوقالعادهای ارائه دهد. برای بهینهسازی سایت برای کاربران، نیاز داریم که رفتار، ترجیحات، نیازها و سلیقههای آنها را بشناسیم و این تنها با تحلیل دقیق دادهها امکانپذیر است. اینجاست که ابزارهایی مانند گوگل آنالیتیکس و سرچ کنسول اهمیت پیدا میکنند. گوگل آنالیتیکس با ارائه گزارشهای دقیق درباره رفتار کاربران، مدت زمان ماندگاری، صفحات پربازدید، نرخ تبدیل و منابع ترافیک، به ما این امکان را میدهد که سایت خود را دقیقاً مطابق با نیازهای کاربران تنظیم کنیم. علاوه بر این، با بررسی گزارشهای سرچ کنسول میتوانیم کلمات کلیدی و عملکرد صفحات خود را ارزیابی کرده و بهبود بخشیم. در واقع، با استفاده از این ابزارها میتوانیم به درک بهتری از کاربران دست یابیم و سایت را به گونهای طراحی کنیم که نه تنها برای گوگل، بلکه برای کاربران نیز بهینه باشد.
میانگین امتیاز 4.4 / 5. تعداد آرا: 69