،

وب 3 چیست؟ مزایا و ویژگی های نسل سوم اینترنت

4.8
(452)

اینترنت تقریباً هر 10 سال یک بار وارد فاز جدیدی با امکانات و ویژگی های متفاوت و جذاب می شود. وب 3 یا همان اینترنت نسل 3 به عنوان جدیدترین فاز اینترنت شناخته شده که امکان هدایت و کنترل وب را برای کاربران فراهم خواهد کرد. بی شک این نسل جدید از اینترنت هم با مزایا و ویژگی های جذاب و متنوع همراه شده تا کاربران را به خود جذب کند. وب 3 یا همان نسل سوم اینترنت، انقلابی عظیم در دنیا به پا کرده که از اهداف آن می توان به ایجاد اینترنت غیر متمرکز اشاره کرد. حال سوال این است که اینترنت 3 چیست؟ نسل سوم اینترنت چه مزایا و ویژگی هایی دارد؟ ارتباط اینترنت 3 با ارزهای دیجیتال و بلاک چین ها چیست؟ شاید مفهوم وب 3 برای برخی از کاربران ناشناخته باشد؛ پس با ادامه متن همراه شوید تا با دنیای جدید و ناشناخته وب سه آشنا شوید.

 

وب 3 چیست؟
تاریخچه وب 1 و  وب 2

برای درک بهتر از وب 3 بهتر است از ابتدا تاریخچه وب های جهانی را بازبینی کنیم تا بهتر بتوانید با این مفهوم آشنا شوید. اولین نسخه اینترنت که به وب 1 معروف است، در اواخر دهه 1990 وارد شد. وب 1 شامل مجموعه ای از پیوندها و صفحات اصلی بود. در اینترنت نسل 1، وب سایت ها تعاملی نبودند. شما نمی توانستید محتوا را انتشار دهید و تعامل داشته باشید، تنها خواندن مطالب در دسترس بود. در این دوره ویژگی های جدید از جمله ایمیل و بازیابی اخبار گزینه ای خوشحال کننده برای افراد بود.
در اوایل دهه 2000 نسل بعدی اینترنت با نام وب 2 ظهور کرد. برخلاف نسل اول، وب 2 با مفهوم “خواندن و نوشتن” وارد شد. از این رو کاربران می توانستند علاوه بر مشاهده فایل ها، محتوا تولید کنند. ایجاد وبلاگ ها، انجمن های اینترنتی و … این امکان را برای افراد فراهم کردند تا بتوانند محتوا را با سایر افراد به اشتراک بگذارند. ظهور پلتفرم های رسانه های اجتماعی از جمله فیس بوک، توییتر و اینستاگرام، اشتراک گذاری محتوا را به اوج جدیدی رساند.
در اواخر دهه اول 2000، تقریبا اتصال های دیال آپ به فراموشی سپرده شد و اشتراک گذاری به ترندی جهانی بدل شد. در این دوره بازی های آنلاین امکان تعامل چند کاربر را فراهم کردند. پلتفرم هایی مانند فیس بوک نیز به ارتباط بیشتر مردم با یکدیگر کمک کرد و اینستاگرام هم امکان بارگذاری تصاویر را برای تمامی مردم فراهم کرد.
پس از مدتی عموم مردم با نحوه جمع آوری داده های شخصی توسط غول های فناوری و استفاده برای ایجاد تبلیغات و کمپین های بازاریابی مناسب آگاه شدند. اگرچه وب 2 خدمات رایگان شگفت انگیزی را برای جهان به ارمغان آورد، اما اکنون این خدمات خسته کننده شده اند و مردم می خواهند کنترل بیشتری بر داده ها و محتوای خود داشته باشند. اینجاست که وب 3 وارد می شود.

 

تاریخچه وب 1 و  وب 2

 

وب 3 چیست؟

اما سوال این است، وب 3 دقیقاً چیست؟ اینترنت 3 را می توان جدیدترین تکامل اینترنت که به نسل 3 معروف است، تعریف کرد. در این نسل جدید اینترنت، کاربران علاوه بر خواندن و نوشتن محتوا، می توانند در مدیریت و عملکرد پروتکل‌ها شرکت کنند. به زبانی ساده تر در این نسل جدید اینترنت، هدایت و کنترل وب در دستان کاربران خواهد بود. در نسل جدید اینترنت، داده‌ها تحت مالکیت سازمان‌های متمرکز قرار ندارند. این بدان معناست که افراد می توانند به شرکت کنندگان و سهامداران تبدیل شوند، نه اینکه تنها مشتری باشند. این وجه تمایز به دلیل فناوری‌های جدیدی از جمله بلاک چین بوجود می آید که عملکرد شبکه به عنوان سیستمی نظیر به نظیر (P2P) را میسر می‌سازد.
dApp یا اپلیکیشن‌ غیر متمرکز (decentralized applications) از جمله امکانات اینترنت 3 به شمار می¬رود. در وب 3 مالکین دارای سهام های توکن ها یا ارزهای رمزنگاری شده، هستند. اگر به اندازه کافی از این توکن ها را در اختیار داشته باشید، در شبکه حرفی برای گفتن دارید. نکته اصلی این است که برای آنچه در اینترنت غیر متمرکز اتفاق می‌افتد سرمایه داران تصمیم می گیرند، برخلاف وب 2 که توسط توییتر، فیس‌بوک، گوگل و تعداد کمی از شرکت‌های دیگر تصمیم‌گیری می‌شد.

 
وب 3 چیست؟
 

تفاوت وب 2 و وب 3

بی شک اینترنت نسل 3 با تفاوت های عمده ای نسبت به وب 2 ارائه خواهد شد. در ادامه با برخی از مهمترین تفاوت های این دو نسل اینترنت آشنا خواهید شد. یکی از مهم ترین تفاوت های این دو نسل اینترنت می توان به متمرکز بودن وب 2 و غیر متمرکز بودن وب 3 اشاره کرد. وب 2 بر روی یک اکوسیستم متمرکز ساخته شده است اما وب 3 بر اساس فناوری غیر متمرکز بنا شده. در اینترنت 3 استفاده از فناوری هایی از جمله بلاک چین و رمزنگاری قابل توجه است.
اینترنت نسل سوم فناوری های پیشرفته ای را برای بهبود تجربه کاربری و سفارشی سازی داده ها ارائه می دهد. از این رو در اینترنت 3 شخصی سازی متناسب با نیازهای کاربران می تواند بسیار به آنها کمک کند. در اینترنت نسل 2 پلتفرم های رسانه های اجتماعی از جمله توییتر می توانند هر حساب یا توییتی را سانسور کند، اما توییت‌های Web3 غیرقابل سانسور هستند زیرا کنترل غیر متمرکز است.
در وب 2 سرویس پرداخت ممکن است تصمیم بگیرد که پرداخت برای نوع خاصی از کاربران و مشاغل را مجاز نکند. اما برنامه های پرداخت Web3 به اطلاعات شخصی نیاز ندارند و نمی توانند از پرداخت جلوگیری کنند. در اینترنت نسل دوم ممکن است سرورهای مربوط به اپلیکیشن‌های اقتصاد گیگ (gig-economy) مختل و یا هک شوند. در این صورت تأثیرات جبران‌ناپذیری به کاربران وارد می شود که بر درآمد تأثیرگذار است. اما برخلاف وب 2، سرورهای وب 3 غیر قابل هک هستند. این سرورها  به هیچ وجه مختل یا ضعیف نمی‌شوند. این سرورها از اتریوم که یک شبکه غیر متمرکز متشکل از 1000 کامپیوتر است به عنوان پشتیبان خود استفاده می کنند.

 

تفاوت وب 2 و وب 3

 

آینده اینترنت و وب 3

با نگاهی به تاریخچه اینترنت که در بالا به آن اشاره کردیم، متوجه می شویم که اینترنت در حال حرکت به سوی جلو است و بسیار هوشمندتر شده است. در نسل اول اینترنت داده ها به صورت ایستا در دسترس کاربران قرار داشت و کاربران نمی توانستند تعامل داشته باشند. با گذشت زمان با به میان آمدن اینترنت نسل دوم کاربران توانستند با داده ها به صورت پویا در تعامل باشند.
اینترنت نسل سوم (که هنوز هم در حال تکامل است) از فناوری های همتا به همتا مانند بلاک چین، نرم افزارهای متن باز، واقعیت مجازی و اینترنت اشیا استفاده می کند. این فناوری ها موجب شده تا کاربران امکان هدایت و کنترل وب را در دست بگیرند. با توجه به اینکه نسل سوم اینترنت بسیار هوشمندتر از نسل های قبلی است، انتظار می رود تا به خوبی منظور کاربران را درک کند و آنها را در کمترین زمان ممکن، به بهترین نتیجه برساند.
حال سوال این است که چرا به وب 3 نیاز داریم؟ زمانی که کاربران متوجه شدند اطلاعات آنها در دسترس شبکه های اجتماعی و سایر سرویس های سرگرمی قرار می گیرد و آنها از این اطلاعات به سود خود استفاده می‌کنند، نیاز به اینترنت نسل سوم احساس شد.

 
آینده اینترنت و وب 3
 

اپلیکیشن‌های وب 3

از جمله اجزای اصلی اینترنت نسل سوم، می توان به اپلیکیشن های وب 3 یا به طور خلاصه dApp اشاره کرد. همان طور که اشاره کردیم، اینترنت نسل سوم غیر متمرکز است، از این رو به اپلیکیشن های غیر متمرکز نیاز دارد. اپلیکیشن‌های غیر متمرکز یا همان dAppهای وب 3 به اپلیکیشن های بلاک چین غیر متمرکز اشاره دارد که بخشی از اینترنت 3 است. از جمله بخش‌های جدانشدنی از dApp می توان به قرارداد هوشمند اشاره کرد.
کتابخانه Web3.js از دیگر مفهوم هایی است که در اینترنت وب 3 با آن سر و کار دارید. Web3.js از جمله کتابخانه‌های جاوااسکریپت است که در توسعه‌ی اپلیکیشن‌های اینترنت نسل سوم به کار می‌رود. به طور کلی می توان گفت که Web3.js واسطه‌ی بین جاوا اسکریپت و قراردادهای هوشمند در dAppهای وب 3 است.

مزایای وب 3

• در اینترنت نسل سوم امکان تحریف و یا دستکاری شدن اطلاعات وجود ندارد. در این نسل جدید اینترنت هیچ نهاد و یا سازمان دولتی یا مرکزی وجود ندارد که وظیفه آن نگه داری از اطلاعات باشد.
• از دیگر مزایای وب 3 می توان به محافظت از اطلاعات اشاره کرد. اطلاعات کاربران با استفاده از رمزنگاری محافظت می شود، از این رو تنها خود کاربر می تواند به اطلاعات دسترسی داشته باشد.
• سرعت بالای وب گردی از دیگر مزایای خوب اینترنت نسل سوم است. در نسل جدید اینترنت کاربران می توانند در سریع ترین زمان ممکن نیازهای خود را رفع کنند. این نسل از اینترنت از الگوریتم های فوق پیشرفته استفاده می کند تا بالاترین سرعت را ارائه دهد.
• از دیگر خوبی های اینترنت نسل سوم می توان به حذف محدودیت نصب اپلیکیشن ها بر روی برخی از سخت افزارها اشاره کرد. شما می توانید بدون محدودیت هر نرم افزاری را بر روی هر سخت افزاری اجرا کنید.
• همان طور که گفته شد، اینترنت نسل سوم غیر متمرکز است، از این رو امکان هک اطلاعات بسیار کم است. این مدل شبکه که به صورت غیر متمرکز است، بر پایه‌ی بلاک چین اتریوم کار می کند که مانند سیستمی با رمزنگاری غیر قابل نفوذ عمل می‌کند.
• در نسل دوم اینترنت، کاربران باید از ارزهایی که توسط دولت‌ها عرضه و کنترل می‌شود، استفاده کنند. اما در وب 3 از ارزهای دیجیتال استفاده می شود که مزایای زیادی دارد. استفاده از این ارزها برای تمامی کاربران سرعت بالا و دسترسی راحت را فراهم می کند.

 

وب 3 و ارزهای دیجیتال
ویژگی های وب 3

•ایجاد فضای سه بعدی و دنیایی مجازی از ویژگی های وب 3 است. شما در اینترنت 3 می توانید در پشت کامپیوتر در فضای سه بعدی قدم بزنید و از جاهای مختلف بازدید کنید.
• اینترنت نسل سه بسیار باهوش تر و فعال تر از نسل های قبلی است. شما می توانید با استفاده از یک فایل چندرسانه ای، فایل های مشابه را جستجو کنید.
• فراگیری بیشتر از جمله خصوصیات خوب وب 3 است. اینترنت 3 فضایی است که همه جا وجود دارد و تمام بعدهای زندگی رو احاطه می کند. از جمله در کامپیوتر شخصی، گوشی های موبایل، ساعت و … می توانید به اینترنت دسترسی داشته باشید.
• از بین بردن واسطه ها از دیگر ویژگی های اینترنت 3 است. بی شک وجود واسطه ها زمینه فساد را افزایش می دهد. در دنیای اینترنت 2 گوگل به عنوان واسطه معمولا از داده های کاربران سوء استفاده می کند. مثلا این کمپانی برای کسب درآمد اطلاعات کاربران را در اختیار شرکت های تبلیغاتی قرار می دهد.
• عدم نیاز به دریافت مجوز از دیگر ویژگی های اینترنت نسل 3 است. همه افراد می توانند در وب 3 مشارکت داشته باشند و از آن استفاده کنند.
• از دیگر مزایا و ویژگی های وب 3 می توان به هوش مصنوعی اشاره کرد. شاید برایتان اتفاق افتاده که زمانی در اینترنت سرچ می کنید، به نتایج دلخواه نرسیده اید. یکی از ویژگی¬های خوب اینترنت نسل 3 را می توان پیاده سازی هوش مصنوعی در موتورهای جستجوگر عنوان کرد.

بلاک چین و ارزهای دیجیتال در وب 3

شبکه بلاک چین برای ثبت و ذخیره اطلاعات طراحی شده است. یکی از کاربردهای این شبکه نقل و انتقالات مالی است. از بلاک چین برای ساخت و راه اندازی اینترنت نسل 3 که کاملا غیر متمرکز است، استفاده می-شود. با توجه به ویژگی های بلاک چین، این شبکه بستری مناسب برای رد و بدل کردن اطلاعات به شکل همتا به همتا است.
مفهومی دیگر که در اینترنت نسل سوم می تواند بسیار مهم باشد، ارزهای دیجیتال و رمز ارزها هستند. از ارزهای دیجیتال معمولا برای نقل و انتقالات مالی استفاده می شود. در اینترنت نسل 3 هم ارزهای دیجیتال می توانند این کاربرد را داشته باشند. در شبکه اینترنت نسل سوم، افرادی که در نگهداری و ذخیره داده ها مشارکت داشته باشند، ارزهای دیجیتال دریافت می کنند. کاربران دیگر هم برای پرداخت هزینه های مربوطه از ارزهای دیجیتال استفاده می کنند.

 
ویژگی های وب 3
 

وب گردی در وب 3

یکی از تفاوت های اینترنت وب 3 با نسل های قبلی خود، وب گردی است. در وب نسل سوم وب گردی روش های متفاوتی دارد. در این قسمت مقاله با چند روش وب گردی در اینترنت نسل سوم آشنا خواهید شد. یکی از روش‌های وب گردی در اینترنت نسل 3 می¬توان به متامسک (MetaMask) اشاره کرد. MetaMask راهکاری خوب برای وب گردی در اینترنت نسل 3 است. MetaMask افزونه ای کاربردی برای مرورگرهایی از جمله کروم و فایرفاکس است. در این افزونه کاربران می توانند به کیف پول خود متصل شوند و قابلیت های جدید را به مرورگر خود اضافه کنند.
MetaMask ساده ترین و در عین حال امن ترین راه برای اتصال به برنامه های مبتنی بر بلاک چین را ارائه می‌دهد. هنگام تعامل در وب غیر متمرکز جدید، همیشه کنترل را در دست دارید. MetaMask رمزهای عبور را برای دستگاه شما تولید می کند، بنابراین فقط شما به حساب ها و داده های خود دسترسی دارید. شما انتخاب می کنید که چه چیزی را به اشتراک بگذارید و چه چیزی را خصوصی نگه¬دارید.
استفاده از مرورگر بریو Brave از دیگر روش های وب گردی در وب 3 است.  Braveنسخه‌ای از اینترنت بدون واسطه، غیر متمرکز، قابل تعامل، سفارشی‌سازی شده، ایمن و مبتنی بر نوآوری است که قدرت را به سازندگان و کاربران باز می‌گرداند. Brave از جمله جدیدترین پروژه های برندان آیک، موسس موزیلا و فایرفاکس است. Brave یکی از سریع ترین هاست؛ به واسطه مسدود شدن تبلیغات و شناساگرها، Brave توانسته به یکی از سریع ترین ها تبدیل شود. این مرورگر با ارز دیجیتال اتنشن توکن Basic Attention Token، کار می‌کند.

 
وب گردی در وب 3
 

بهترین ارزهای web 3

همان طور که قبلاً اشاره کردیم، ارز دیجیتال یکی از موضوعات وابسته به اینترنت نسل سوم است. در ادامه برخی از مهمترین و محبوب ترین ارزهای دیجیتال را معرفی خواهیم کرد که می توانید آنها را خریداری کنید. این ارزهای دیجیتال، آینده نسل Web 3 هستند. ارزهای دیجیتال Polkadot، Filecoin، BitTorent، Kusama و  Oceanاز آن دسته از ارزهای دیجیتالی هستند که پتانسیل زیادی برای رشد دارند و برای سرمایه گذاری جزء بهترین گزینه ها هستند.

  • ارز دیجیتال پولکادات (Polkadot): یکی از ارزهای دیجیتال که در وب 3 کاربرد دارد، پولکادات است که با نماد اختصاری DOT شناخته شده است. این ارز دیجیتال با ایجاد شبکه ای از بلاک چین های هدفمند، توانسته مشکلاتی از قبیل بالا بودن هزینه کارمزدها و پایین بودن سرعت تراکنش ها را حل کند.
  • ارز دیجیتال فایل کوین (Filecoin): یکی از محبوب ترین پروژه های وب 3 فایل کوین است که با نماد اختصاری FIL شناخته می شود. فایل کوین یکی از جسورانه ترین و پیچیده ترین بلاک چین های موجود در جهان است که بسیار پرکاربرد است. در این ارز دیجیتال اطلاعات اشخاص به صورت غیر متمرکز در فضایی ذخیره می شوند، اما هیچکس به جز خود شخص به این اطلاعات دسترسی ندارد.
  • ارز دیجیتال بیت تورنت (BitTorent): بیت تورنت که با نماد اختصاری BTT شناخته شده، پلتفرم مخصوص اشتراک گذاری فایل های غیر متمرکز است. کاربران در BitTorent با استفاده از رمزارزهایی که دارند می توانند بدون نیاز به بانک یا واسطه های مالی، امکانات و قابلیت های این سرویس را بخرند و یا بفروشند.
  • ارز دیجیتال کوزاما (Kusama): کوزاما به عنوان یکی از زیر مجموعه های پروژه پولکادات ارائه شده. Kusama پلتفرمی سازگار و مقیاس پذیر است که برای توسعه دهنده ها طراحی شده. برای پیاده سازی برنامه ها و پروژه های جانبی بر روی پولکادات، لازم است ابتدا روی کوزاما تست شود. به زبانی ساده تر می توان گفت که از Kusama برای پیش تولید و بررسی سایر پروژه های زیر مجموعه دات استفاده می شود.
  • ارز دیجیتال اوشن پروتکل (OCEAN): اوشن پروتکل یکی از پلتفرم های تبادل داده های غیر متمرکز است. در این پلتفرم کاربران می توانند بازار داده غیر متمرکز خود را طراحی و ایجاد کنند. از این بازارها برای اشتراک داده ها و اطلاعات استفاده می شود. همچنین می توان گفت که Ocean ابزاری برای خرید، مبادله و فروش داده‌ها و همچنین مدیریت بودجه است.

 

وب 3

جمع بندی

تکامل اینترنت از ابتدا تا امروز راه زیادی را پیموده است و از این پس هم همچنان مسیری پر فراز و نشیب را طی خواهد کرد. بی شک اینترنت چالش های زیادی را در این مسیر تکامل تجربه خواهد کرد، اما با تحولات و فناوری های چشمگیری همراه می شود. وب 3 برخلاف چیزی که تا امروز در اختیار کاربران بوده، غیر متمرکز، منصفانه و ایمن خواهد بود. در این نسل جدید از اینترنت کاربران می توانند داده ها و اطلاعات شخصی خود را کنترل و مدیریت کنند. وب 3 تجربه ای با کیفیت تر را برای کاربران فراهم می کند. همان طور که اشاره شد، بسیاری از پروتکل های اینترنت نسل 3 به ارزهای دیجیتال و فناوری بلاک چین متکی است.

میانگین امتیاز 4.8 / 5. تعداد آرا: 452

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *