،

تقویم محتوا چیست | گام به گام تا ساخت تقویم محتوایی 

تقویم محتوا چیست

دسترسی سریع به محتوای این مقاله

4.3
(434)

چرا باز هم نتوانستم این ماه به اندازه کافی محتوا تولید کنم؟ چرا هیچ ایده‌ای برای تولید محتوا به ذهن من جرقه نمی‌زند؟ به چه دلیل مطالب من در گوگل بالا نمی‌آید و با استقبال مخاطبین مواجه نمی‌شود؟ آیا شما هم تاکنون این سوالات را از خود پرسیده‌اید؟ فارغ از اینکه پاسخ شما به این سوالات چیست؛ ما یک جواب قطعی و مهم برای شما داریم و آن نداشتن تقویم محتوا است.
کسب‌و‌کارهای آنلاین بسیاری وجود دارند که به خاطر کمبود زمان، مجبور هستند که محتواهای بی کیفیتی را تولید کنند. اما خبر خوش این است که شما می‌توانید با یک کار ساده، فرآیند تولید محتوا را برای خود لذت‌بخش کرده و از همه مهم‌تر محتواهای با کیفیتی را تولید نمایید. تنها چیزی که شما نیاز دارید؛ ساخت یک تقویم محتوایی است که ما در ادامه به معرفی آن خواهیم پرداخت.

 

تقویم محتوا چیست

 

تقویم محتوایی چیست ؟

تقویم محتوایی یا Content Calendar در واقع یک برنامه منظم و دقیق برای تولید و انتشار محتوا است که فرآیند تولید محتوا را شفاف و اثربخش خواهد کرد. اگر در حوزه کسب‌و‌کار آنلاین فعالیت کرده باشید؛ شاید از فعالیت بعضی از تیم‌ها تعجب کرده باشید که چگونه به طور دائم و منظم محتوا تولید می‌کنند. آن‌ها به طور حتم از یک تقویم محتوایی استفاده کرده که به کار آن‌ها دقت، نظم و کیفیت می‌بخشد.
به طور ساده تقویم محتوا یک نقشه راه برای تیم بازاریابی محتوا است. این نقشه باعث می‌شود که تولید کنندگان و استراتژیست‌های محتوا، وظایف خود را برای تولید محتوا مدیریت کنند.

 

تقویم محتوا چیست

 

مزایای ساخت تقویم محتوا

مدیریت بهینه زمان

بعضی از تولید کنندگان محتوا به دلیل نداشتن یک برنامه جامع، مجبور به تولید محتوا در دقیقه 90 می‌شوند. این کار دقیقا ما را یاد شب‌های امتحان می‌اندازد که قرار است کلی مطلب حفظ کنیم! نتیجه این کار باعث تولید محتواهای بی کیفیت شده که بدون هیچ برنامه و استراتژی خاصی تولید می‌شوند. اما تقویم تولید محتوا شما را از این نگرانی نجات خواهد داد.

 

تعامل بیشتر با مخاطبین

شما با سایتی بیشتر ارتباط می‌گیرید که به طور منظم محتواهایی با کیفیت و مرتبط تولید می‌کند یا سایتی که مطالبِ کم، آن هم به طور نامنظم منتشر می‌کند؟ اگر می‌خواهید کاربران با برند شما ارتباط موثر برقرار کنند؛ یکی از بهترین روش‌ها، تولید محتوای منظم و با کیفیت است که این کار با تقویم محتوا میسر خواهد شد.

رتبه خوب در گوگل

مگر گرفتن رتبه‌های خوب در گوگل، چیزی به غیر از سئو، تولید محتوای با کیفیت به همراه رضایت مخاطبین است؟ مطمئن باشید که با داشتن تقویم محتوا، دست‌یابی به این موارد امکان پذیر است. چون شما با برنامه پیش می‌روید و از هیچ کدام از نکات مهم را فراموش نمی‌کنید. همچنین زمانی که گوگل متوجه می‌شود که شما به طور منظم محتوا تولید کرده و رضایت مخاطبین خود را به دست آورده‌اید؛ رتبه سایت شما را بهبود خواهد بخشید.

جلب اعتماد کاربران

مگر یک کسب‌و‌کار چه چیزی غیر از این می‌خواهد که اعتماد مخاطبین خود را به دست آورد؟ تولید محتوا نشانه قدرت و اعتبار سایت شما است. چون شما با این کار نشان می‌دهید که در کار خود جدی و مسلط هستید. بنابراین اعتماد مخاطبین به شما روز به روز افزایش یافته و با علاقه بیشتری محتوای شما را دنبال می‌کنند. این کار باعث می‌شود که آن‌ها به مرور با محصولات و خدمات شما نیز آشنا شده و شما را به کسب درآمد برسانند.

جلب اعتماد کاربران 

 

هماهنگی بین اعضای تیم، از مزایای تقویم محتوا

فرآیند بازاریابی محتوا می‌تواند هم به صورت انفرادی و هم گروهی انجام شود. اما زمانی که کسب‌و‌کار شما گسترش پیدا می‌کند؛ متوجه می‌شوید که یک نفر نمی‌تواند همه کارها را انجام دهد. بنابراین نیاز است که کارها تقسیم بندی شود و اعضای تیم تولید محتوا مشخص شوند. در آنجاست که هماهنگی بین اعضای تیم بسیار اهمیت پیدا کرده و داشتن تقویم محتوایی ، بهترین روش برای ایجاد این هماهنگی است.

 

جلوگیری از تولید محتوای بیهوده

منظور از تولید محتوای بیهوده، مطالبی است که به رشد کسب‌و‌کار شما کمکی نمی‌کند. منظورم همان محتواهایی است که کاربر به خواندن آن‌ها هیچ علاقه‌ای نشان نمی‌دهد. یا محتواهایی که فقط زمان و انرژی تیم را هدر می‌دهد. اما تقویم محتوایی از شما سوال می‌کند که هدف از تولید این محتوا چیست؟

مدیریت بودجه

همانطور که زمان شما محدود است؛ باید بودجه مشخصی را نیز برای بخش‌های مختلف؛ از جمله بازاریابی محتوا در نظر بگیرید. این بودجه باید صرف تولیدِ محتواهایی بشود که با هدف، زمان‌بندی درست و کیفیت خوبی منتشر می‌شوند. با استفاده از تقویم محتوا خواهید توانست این موارد را پیگیری و مدیریت کنید.

 

مدیریت بودجه

 

امکان نظارت و پیگیری نتیجه

در اوایل کارم خیال می‌کردم که هر سایتی باید محتوایی تولید کند تا قسمت مقالات خالی نباشد! بعدا متوجه شدم که تمامی محتواها نیاز به یک چرا یا دلیل برای انتشار دارند. تقویم محتوا قبل هر چیز، از شما می‌پرسد که چرا قصد تولید آن محتوا را دارید؟ همچنین تقویم محتوا به شما امکان این را می‌دهد که نتایج فعالیت‌های خود را بررسی کنید.

تولید محتوا با چاشنی لذت

شاید بعضی از تولید کنندگان محتوا، تمامی کارها را به صورت پیوسته و در یک روز انجام دهند. این کار باعث می‌شود که از کیفیت کار کاسته شود. تقویم محتوا برای تولید هر مطلب، یک برنامه دقیق و منظم مشخص می‌کند .در این صورت شما می‌توانید در کارهای خود تنوع داده و با لذت مطلب بنویسید.

عدم فراموش کردن تاریخ‌های مهم

سایت شما در زمینه فروش لباس‌های زنانه است و به خاطر فراموش کردن روز زن، از تولید محتوای تبلیغاتی عقب مانده‌اید. اگر دوست دارید که این اتفاق و مشابه آن برای شما رخ ندهد؛ از تقویم محتوایی استفاده کنید. شما می‌توانید تاریخ‌های مهم را یادداشت کرده و در تقویم محتوا برای آن روزها، برنامه بازاریابی و تبلیغاتی تدارک ببینید.

 

مزایای تقویم محتوا

 

تولید محتوا را پشت گوش نمی‌اندازید

شما در تقویم محتوا برای خود زمان تعیین کرده و باید به آن پایبند باشید. در ضمن کارهای خود را نیز به گونه‌ای تقسیم بندی کرده‌اید که کارهایتان با سرعت مناسب و فشار کمتری انجام خواهد شد. تمامی این عوامل به شما کمک می‌کند که به کار خود تعهد داشته باشید.

بخش‌های مهم تقویم تولید محتوا

فکر می‌کنم تا به اینجا متوجه شده باشید که چرا نیاز به تقویم محتوایی دارید. شاید در حال حاضر در ذهن شما این سوال باشد که : یک تقویم محتوا شامل چه بخش‌هایی است؟ با من همراه باشید تا در ادامه جواب این سوال را مطرح کنم.

تاریخ انتشار محتوا

این بخش به شما کمک می‌کند که زمان خود را برای تولید محتوا مدیریت کنید. می‌توانید برای هر بخش از تولید محتوا یک تاریخ در نظر بگیرید. یعنی تعیین تاریخ برای بررسی منابع و کسب اطلاعات، نوشتن، ویرایش و بارگذاری محتوا و غیره.

تعیین افراد مسئول

همانطور که اشاره شد؛ تولید محتوا در مجموعه‌های بزرگ به صورت گروهی انجام می‌شود. بنابراین باید مشخص کنید که کارهای نوشتن، طراحی و ویرایش بر عهده چه فرد یا افرادی است.

دسته بندی مطالب

بهتر است در تقویم محتوا مشخص کنید که در مورد کدام موضوعات محتوا تولید کرده و درباره چه مباحثی هنوز صحبت نشده است. این کار از تولید محتواهای تکراری نیز جلوگیری خواهد کرد.

 

دسته بندی مطالب

 

اولویت بندی مطالب

با توجه به موضوع سایت و استراتژی محتوا ، بعضی از مطالب و موضوعات برای شما اهمیت بیشتری دارند. باید این موارد را مشخص کرده و در اولویت قرار دهید.

مشخص کردن کلمات کلیدی و هشتگ‌ها

پیدا کردن کلمات کلیدی برای مقالات سایت و هشتگ برای محتوای اینستاگرام و استفاده از آن‌ها به دیده شدن محتوای شما کمک زیادی خواهد کرد. بنابراین این کلمات را پیدا کرده و در قسمت مربوطه برای هر محتوا قرار دهید و از همه آن‌ها استفاده کنید.

نوع محتوا

محتوا دارای انواع مختلفی بوده و باید نوع آن را در تقویم محتوایی مشخص کنید. مثلا محتوای شما قرار است به صورت یک مقاله در سایت بارگذاری شود، یا اینکه به صورت یک پست جذاب در اینستاگرام. حتی می‌توانید محتوا را به صورت پادکست تولید کرده و در کانال تلگرامی قرار دهید یا اینکه ویدئوهای تبلیغاتی را در کانال یوتیوب آپلود کنید. تمامی این موارد باید به صورت شفاف در تقویم محتوا مشخص شوند.

موضوعات ترند

اگر دقت کرده باشید؛ در هر زمانی بعضی از موضوعات به شدت ترند می‌شوند. به عنوان نمونه در حال حاضر بحث کرونا به شدت ترند شده است. باید این موضوعات را مشخص کرده و یک فیلد به خصوص برای آن در نظر بگیرید. در مرحله بعد مشخص کنید که آیا می‌توانید یک محتوا در مورد آن موضوع تهیه کرده و به نوعی به کسب‌و‌کار خود ربط دهید؟

موضوعات ترند

نام پلتفرم

شما ممکن است در سایت، اینستاگرام، یوتیوب و توییتر اقدام به تولید محتوا کنید. در این قسمت مشخص می‌کنید که محتوای تولید شده در کدام پلتفرم باید منتشر شوند.

تیتر محتوا

تیتر یا عنوان محتوا نقش بسیار تعین کننده‌ای در جذب مخاطب دارد. بنابراین باید یک قسمت جداگانه برای آن مشخص کرده و عنوان‌‌های جذابی که انتخاب کرده‌اید را در آن وارد کنید.

 

بازبینی محتوا

به طور متوسط هر محتوایی که منتشر شده، بعد از سه ماه، نیاز به بازبینی دارد. پس در این قسمت مشخص می‌کنید که چه زمانی باید دوباره به محتوای خود مراجعه کرده و آن را بهبود بخشید.

 

بازبینی محتوا

 

بررسی نتیجه کار

آیا محتوای شما نتیجه خوبی را در گوگل کسب کرده است؟آیا توانسته است که ترافیک خوبی به سایت شما بیاورد؟آیا سفر مشتری با این محتوا به خوبی انجام شده است؟در این قسمت مشخص می‌کنید که آیا این محتوا توانسته است که اهداف و انتظارات شما را برآورده کند؟ در نهایت مشخص می‌کنید که نقطه ضعف و قوت این مطلب چه بوده است.

 

مراحل ساخت تقویم محتوایی

برای ساخت نمونه تقویم محتوا باید با مراحل ساخت آن آشنایی داشته باشید. همراه من باشید تا گام به گام تا ساخت تقویم محتوایی پیش برویم.

شناخت مخاطب

محتوا برای چه شخصی نوشته شده است یا به عبارت بهتر مخاطب شما کیست؟ قرار است متن شما را چه افرادی بخوانند؟ با چه لحنی بهتر است با آن‌ها سخن بگویید؟ آن‌ها چه ویژگی‌ها و دغدغه‌هایی دارند؟ تمامی این موارد در مرحله ساخت پرسونا مشخص می‌شود.

 

تعیین هدف

برای خود مشخص کنید که این محتوا قرار است چه کمکی به شما کند؟ آیا هدف اصلی آن افزایش ترافیک است یا فروش یک محصول خاص؟ به نظرتون این محتوا قابلیت جذاب چند مخاطب را دارد؟ حتی می‌توانید انتظارات خود را با اعداد و ارقام (البته به صورت واقع گرایانه) مشخص کنید.

 

تعیین هدف

 

تقسیم وظایف

در این مرحله باید کارها را به خوبی تقسیم بندی کنید. چه کسی قرار است مطالب وبلاگ را بنویسد؟ کدام فرد باید آن را ویرایش کند؟ مسئول تولید محتوای شبکه‌های اجتماعی کدام فرد است؟ اگر نیرو کم دارید؛ بهتر است که افراد جدیدی را به تیم خود اضافه کنید.

انواع فیلد های تقویم را مشخص کنید

در بخش قبلی به انواع بخش‌های مهم تقویم محتوا اشاره شد. شما می‌توانید با توجه به سلیقه و اهداف خود، فیلد‌های بیشتری را نیز به آن اضافه کنید.

کدام محتوا برای کدام پلتفرم؟

هر پلتفرمی ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد. سایت معمولا مطالب طولانی را می‌طلبد و اینستاگرام محتواهای تصویری و کوتاه. در این بخش باید محتوای خود را با توجه به پلتفرم مورد نظرتان سفارشی سازی کنید.

تقویم خود را بسازید

بعد از این همه صغری و کبری چیدن که البته گفتن آن‌ها ضرورت داشت؛ به مرحله آخر می‌رسیم؛ یعنی ساخت تقویم محتوا. در واقع قصد داریم به این سوال جواب دهیم که این اطلاعات را در کجا باید قرار دهیم؟ می‌توانید برای ساخت یک Content Calendar از ابزارهای ساخت تقویم محتوایی استفاده کنید.

ابزار 1: اکسل

Microsoft Excel یکی از ساده‌ترین ابزارها برای ساخت تقویم محتوا بوده که احتمالا یک نسخه از آن را همین الان در سیستم خود دارید. مزیت این نرم افزار این است که استفاده از آن دانش خاصی نیاز ندارد و می‌توانید یک نمونه تقویم محتوای ساده برای خود تولید کنید.

 

 اکسل

 

ابزار 2: گوگل شیت

Google Sheets دیگر ابزار ساخت تقویم محتوا است که شباهت زیادی به اکسل دارد. اما برتری آن امکان دسترسی همیشه به محتوای داخل آن بوده و همچنین قابلیت انتشار لینک آن برای دیگر افراد است. همچنین شما می‌توانید نسخه آن را برای موبایل دانلود کرده و محتوهای خود را ویرایش و تکمیل کنید.

 

گوگل شیت

 

ابزار 3: تقویم گوگل

Google Calendar از دیگر ابزارهای ساخت تقویم محتوایی بوده که محصول خود شرکت گوگل است. این برنامه ساختاری شبیه به اکسل داشته و از محبوبیت خاص نیز برخوردار است. با استفاده از این ابزار می‌توانید تقویم محتوای خود را به تاریخ شمسی تبدیل کرده و همچنین چندین روش‌ استفاده از آن به صورت‌های هفتگی، ماهانه و سالانه وجود دارد.

 

تقویم گوگل

 

ابزار 4: ترلو

Trello از دیگر ابزارهای کاربردی و محبوب برای ساخت تقویم محتوا است. این ابزار دارای کاربری آسان بوده که با کمی کار کردن به آن مسلط می‌شوید. کارهای مختلفی مانند یادداشت، برچسب گذاری و پیوست فایل را می‌توانید با این ابزار انجام دهید. اگر دارای تیم بزرگ هستید و قصد دارید کارهایتان به خوبی سازمان یافته باشد؛ از ترلو استفاده نمایید.

 

ترلو

 

ابزار 5: اسلک

اگر خواستید که یک ابزار پیشرفته برای کار خود استفاده کنید؛ Slack را از یاد نبرید. این ابزار دارای قابلیت‌های بیشتری نسبت به ترلو است؛ به همین دلیل شاید در ابتدا کار کردن با آن کمی مشکل باشد. با استفاده از اسلک می‌توانید گروه‌های مختلفی درست کرده و و با آن‌ها چت کنید و خیلی امکانات دیگر.

نتیجه گیری

محتوا پادشاه است و هیچ شکی در صحت این جمله وجود ندارد؛ لااقل در حال حاضر. بنابراین یکی از دغدغه‌های کسب‌و‌کارها باید استراتژی محتوا و توجه به تیم بازاریابی محتوا باشد. استفاه از تقویم محتوا کمک می‌کند که محتواهای با کیفیتی را برای مناسب‌ترین مخاطبان و در بهترین زمان تولید کنید. دقت داشته باشید که بعد از تکمیل و ساخت تقویم محتوایی، باید نسبت به اجرای آن تعهد داشته باشید. حتی می‌توانید سیستم‌های تشویقی یا تنبیهی برای اجرا یا عدم اجرای آن در نظر بگیرید. همچنین همیشه بر روند کار نظارت داشته باشید و مطمئن شوید که برنامه‌تان طبق تقویم محتوا پیش می‌رود.
آیا شما تاکنون از تقویم محتوا برای مدیریت و استراتژی محتوای خود استفاده کرده‌اید؟آیا واقعا استفاده از تقویم محتوایی ضرورت دارد؟آیا ابزارهای ساخت تقویم محتوایی دیگری را نیز می‌شناسید؟ لطفا نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد آرا: 434

2 دیدگاه برای “تقویم محتوا چیست | گام به گام تا ساخت تقویم محتوایی 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *