،

انواع کار آفرینی | کارآفرینی به چند شکل قابل انجام است؟

انواع کارآفرینی
4.9
(14)
تب کارآفرینی در دنیای امروز داغ‌تر از هر زمانی است و بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند به جای کار در مشاغل موجود، کسب و کار شخصی و خلاقانه‌ای را‌ه‌اندازی کرده و به کسب درآمد بپردازند. این کار اشتباه نیست و در صورتی که به شکل اصولی انجام شود، علاوه بر خود فرد، به افراد دیگر نیز کمک می‌کند. اما رعایت اصول و استانداردها در انجام این کار اهمیت زیادی دارد. به عنوان اولین اصل برای ورود به حوزه کارآفرینی باید بدانید که کارآفرینی چند نوع دارد و تفاوت انواع مختلف آن چیست. در ادامه ضمن معرفی انواع کار آفرینی و تفاوت‌های هریک، به بررسی شرایط کارآفرینی و مزایای انجام این کار می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

 

کارآفرینی چند نوع دارد؟

 

کارآفرینی به چه معناست؟

خلق مشاغل جدید که نمونه‌ای از آن‌ها وجود نداشته و بر پایه یک ایده نو و خلاقانه ایجاد شده باشند، کارآفرینی نام دارد. کارآفرینی در مقیاس‌های مختلف قابل انجام است و انواع مختلفی دارد. بعضی از انواع مدل‌های کارآفرینی، مشاغل شخصی هستند که نهایتا یک یا دو نفر در آن‌ها مشغول به کار بوده و کسب درآمد دارند اما بعضی دیگر، عمومی هستند و شروع به کار در آن‌ها با چند نیرو امکان‌پذیر است و با ارتقا و پیشرفت کسب و کار، تعداد نیروهایی که از آن کسب درآمد می‌کنند، بیشتر می‌شود.
فردی که ایده راه‌اندازی کسب و کار یا شغل جدید را ارائه کرده و در واقع، کارآفرینی توسط او انجام می‌شود، کارآفرین نام دارد. کارآفرین مهارت‌ها و توانمندی‌های متعددی دارد و ایده‌های خود برای راه‌اندازی یک کسب و کار را بر پایه همین مهارت‌ها ارائه می‌کند. در کارآفرینی این امکان وجود دارد که سرمایه توسط خود کارآفرین تامین شود یا فرد یا سازمانی دیگر، مسئولیت سرمایه‌گذاری روی ایده را بر عهده گرفته و هزینه‌های راه‌اندازی کسب و کار را تامین کند.

 

 

کارآفرینی به چه معناست؟

کارآفرینی چه مشخصه‌هایی دارد؟

باوجود تعریف مشخص کارآفرینی، هنوز هم بسیاری از افراد با ویژگی‌های این عمل آشنایی نداشته و راه‌اندازی و شروع هر کاری را کارآفرینی می‌دانند. این در حالی است که همه روزه کسب و کارهای زیادی در سرتاسر دنیا شروع به کار می‌کنند که تمام آن‌ها کارآفرینی محسوب نمی‌شوند. کارآفرینی ویژگی‌ها و مشخصات به خصوصی دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

 

دارا بودن نگرش اقتصادی از مشخصه‌های انواع کار آفرینی

یکی از ویژگی‌های مهم انواع کار آفرینی و وجه تمایز آن با راه‌اندازی شغل یا کسب‌وکار جدید، دارا بودن نگرش اقتصادی است. در واقع کارآفرینی باید با این دید انجام شود که با کم‌ترین میزان سرمایه، بیشترین بهره‌برداری در کوتاه‌ترین زمان انجام شود. در واقع هدف اصلی کارآفرینی سود و پیشرفت مالی با حداقل سرمایه است. اگر کارآفرین به مسائل اقتصادی مسلط نباشد، در کسب و کار ایجاد شده با شکست مواجه می‌شود.

 

خلاقانه و دارای نوآوری

اصل بعدی در کارآفرینی، خلاقیت است. حتی اگر ایده کارآفرینی الهام گرفته از شغلی دیگر باشد، باید تغییراتی اساسی در آن ایجاد کرد. تکنولوژی، منابع و ابزار قابل استفاده برای تاسیس کسب و کارها دائما در حال تغییر هستند، در کارآفرینی باید تلاش شود که از این منابع استفاده حداکثری گردد.

 

کارآفرینی

 

سودآوری

اصل مهم دیگر در کارآفرینی، سودآوری است. کارآفرینی با هدف ایجاد فرصت‌های کسب و کار برای گروهی از افراد انجام می‌شود و در صورتی که این فرصت کسب و کار یا ایده سودی نداشته باشد، عملا برای نیروها فایده‌ای نخواهد داشت. در ارائه ایده کارآفرینی باید به مسئله سودآوری توجهی ویژه کرد.

 

دارای ریسک و احتمال شکست

کسب و کارهایی که در ادامه کار مشاغل دیگر راه‌اندازی می‌شوند، معمولا آینده‌ای مطمئن دارند. این در حالی است که کارآفرینی، همواره با احتمال شکست همراه است و هرچه ایده اولیه برای انجام آن خلاقانه‌تر باشد، احتمال شکست نیز بیشتر خواهد بود.

 

انواع کار آفرینی

هر فعالیتی که به جهت کسب درآمد انجام شده و منفعت تعدادی از افراد در آن لحاظ شود و با نوآوری و خلاقیت همراه باشد، کارآفرینی است. با این حال، تمرکز و هدف هر کدام از این فعالیت‌ها می‌تواند موضوعی متفاوت باشد. برای مثال در بعضی فعالیت‌ها در کنار کسب درآمد به تاثیر در جامعه نیز توجه می‌شود، در حالیکه بعضی دیگر صرفا با هدف کسب درآمد انجام می‌گیرند.
این تفاوت‌ها باعث خلق انواع کار آفرینی می‌شوند. فردی که سرمایه‌ای در اختیار داشته و قصد شروع فعالیت به عنوان کارآفرین را دارد، پیش از هر اقدامی باید با انواع مختلف کارآفرینی آشنایی داشته باشد. در ادامه به توضیح چند مورد از آن‌ها می‌پردازیم.

 

 

انواع کارآفرینی

 

 

 کارآفرینی کسب و کارهای کوچک، رایج‌ترین شیوه در انواع کار آفرینی

کارآفرینی کسب و کارهای کوچک یا Small Business Entrepreneurship معمولا به کسب و کارهای محلی گفته می‌شود. در این شیوه، کارآفرین تلاش می‌کند ایده‌ای سودمند برای یک منطقه خاص ارائه کند. در این مدل کارآفرینی، کارآفرینان شخصا مالک و مدیر کسب و کار هستند و حتی ممکن است کسب و کار به صورت خانوادگی نیز ارائه شود.
در این شیوه هدف اولیه، به دست آوردن سود بالا است و در بسیاری از موارد کارآفرینان بعد از رسیدن به نقطه امن خود، کسب و کار را گسترش می‌دهند. بسیاری از رستوران‌ها یا فروشگاه‌های بزرگ امروزی که ابتدا از یک کسب و کار کوچک خانگی یا محلی آغاز شده‌اند، نمونه کارآفرینی به این سبک هستند.

 

کارآفرینی کسب و کارهای بزرگ

از دیگر انواع خلق مشاغل جدید یا کارآفرینی می‌توان به کارآفرینی کسب و کارهای بزرگ اشاره کرد که نقطه مقابل مدل قبلی است. در این مدل کارآفرینی، سرمایه‌دار از ابتدا کسب و کاری بزرگ را راه‌اندازی می‌کند و علاوه بر دیدگاه سودآوری، دیدگاه‌های دیگری مانند برآوردن نیازهای افراد جامعه و… را نیز دارد. کسب و کارهای کارآفرینی از نوع بزرگ هم گاهی براساس ایده‌ای کوچک شکل می‌گیرند و حتی ممکن است نمونه کوچک و محلی آن‌ها در جایی دیگر وجود داشته باشد.

 

کارآفرینی استارتاپ از دیگر انواع کار آفرینی

یکی دیگر از انواع روش‌های انجام کارآفرینی، کارآفرینی استارتاپ است که با عنوان کارآفرینی استارتاپ مقیاس‌پذیر نیز شناخته می‌شود. در این شیوه از انواع کار آفرینی، کارآفرین ایده‌هایی دارد که هنوز در بازار شناخته شده نیستند و در واقع حتی نمونه مشابه آن نیز در بازار وجود ندارد. با این حال اطمینان دارد که ایده او پتانسیل رشد بالایی داشته و تاثیر زیادی در جامعه می‌گذارد.
این مدل از کارآفرینی نیازمند سرمایه‌ای است که از سمت سرمایه‌گذاران تامین می‌شود. این سرمایه‌گذاران را در اصطلاح سرمایه‌گذاران خطرپذیر یا فرشته می‌نامند.

 

کارآفرینی استارت آپ

کارآفرینی اجتماعی

یکی دیگر از انواع مدل‌های کارآفرینی، کارآفرینی اجتماعی است. در این مدل کارآفرینی هدف، رفع نیازهای جامعه با کمترین میزان سود است. در واقع این مدل کارآفرینی با هدف کسب درآمد بالا انجام نمی‌شود و در آن به مسائلی مانند بهبود زندگی افراد، ارائه محصولات سودمند و… توجه بیشتری می‌شود.
کسب و کارهایی که به این شیوه شروع کار می‌کنند، ممکن است از سمت دولت یا خصوصی تامین شده باشند. در این شیوه سرمایه‌گذار یا کارآفرین باید از سرمایه قابل توجهی برخوردار باشد تا توانایی پرداخت هزینه‌های انجام کار را داشته باشد.

 

کارآفرینی تقلیدی از دیگر انواع کار آفرینی

یکی دیگر از مدل‌های کارآفرینی که امروزه توجه زیادی به آن شده و بخش عمده‌ای از کارآفرینی‌های شکل گرفته براساس آن است، کارفرآینی تقلیدی نام دارد. در این شیوه از کارآفرینی فرد از ایده‌های موجود برای بهبود فعالیت‌ها و سودرسانی بیشتر به مشتریان کمک گرفته و سپس با تغییرات و خلاقیت، ایده را اجرایی می‌کند.
کارآفرینی تقلیدی یکی از کم‌ریسک‌ترین شیوه‌های کارآفرینی است؛ زیرا فرد کارآفرین قادر به بررسی تجربیات دیگر افراد خواهد بود. البته در این شیوه هم اصل نوآوری و خلاقیت وجود دارد اما به جای ارائه آن در ابتدا و شروع کار، آن را در ادامه مسیر کسب و کار، برای ارتقا و پیشی گرفتن از رقبا استفاده می‌کنند.

 

کارآفرینی شخصی

 

کارآفرینی نوآورانه

یکی دیگر از مدل‌های محبوب کارآفرینی برای افراد با انگیزه، کارآفرینی نوآورانه است. در این شیوه فرد ابتدا انواع کار آفرینی را بررسی کرده و سپس به بررسی ویژگی‌های بازار، نیاز جامعه و…. می‌پردازد. سپس براساس نیاز جامعه و توانایی‌ها خود، ایده‌هایی برای شروع کسب و کار ارائه می‌دهد که اغلب خلاقانه هستند.
در این نوع کارآفرینی احتمال ریسک و شکست بسیار زیاد است زیرا هیچ نمونه قبلی از فعالیت انجام شده وجود نداشته و کارآفرین توانایی پیش‌بینی نتیجه را نخواهد داشت. با این حال در صورتی که ایده با موفقیت مواجه شود، به دلیل نوآورانه بودن و نبود نمونه‌های مشابه با استقبال بالای مخاطبان مواجه شده و به سودی هنگفت دست پیدا می‌کند.

 

کارآفرینی پژوهشگری

ارائه ایده‌هایو و خلاقانه برای کارآفرینی به معنی عدم استفاده از تجربیات دیگران نیست و این موضوعی است که در کارآفرینی پژوهشگری به آن توجه می‌شود. در این نوع کارآفرینی شخص سرمایه‌دار یا کارآفرین، ابتدا به تحقیق و پژوهش کامل در مورد ایده‌های خود می‌پردازد و آن‌ها را براساس داده‌های علمی و عملی بررسی می‌کند.
سپس با انتخاب ایده‌ای که روی کاغذ شانس موفقیت بیشتری داشته باشد، کسب و کار را راه‌اندازی خواهد کرد. کارآفرینانی که به این شیوه خلق کسب و کار می‌کنند را در اصطلاح کارآفرینان محتاط می‌نامند. با توجه به اینکه در این نوع کارآفرینی، شرایط جامعه نیز بررسی می‌شود، ریسک در آن کاهش پیدا کرده و احتمال سودآوری از ماه‌های اولیه شروع به کار بیشتر می‌شود.

 

کارآفرینی پژوهشی

 

کارآفرینی پرتلاش از دیگر انواع کار آفرینی

در کارآفرینی پر تلاش، سرمایه اولیه چندان قابل توجه نیست و رشد و سودآوری کسب و کار براساس سخت‌کوشی کارآفرین اتفاق می‌افتد. برای موفقیت در این نوع کارآفرینی باید زمان زیادی را صرف رسیدگی به کسب و کار کرد. این شیوه مناسب افرادی است که ایده‌ای کاربردی در اختیار دارند اما سرمایه آن‌ها چندان زیاد نیست.

 

کارآفرینی خریدار

یکی دیگر از انواع کار آفرینی، کارآفرینی خریدار است که در آن، کسب و کارهای کوچک خریداری شده و با ارائه یک ایده جدید برای مدیریت و انجام کار آن‌ها، به کسب و کاری بزرگ‌تر تبدیل می‌شوند. این شیوه کارآفرینی را می‌توان شیوه‌ای دو سر برد معرفی کرد. زیرا هم شخص کارآفرین نیازی به ارائه ایده‌های خاص نخواهد داشت و هم فروشنده کسب و کار می‌تواند از این طریق سودی مناسب کسب کند. البته در این شیوه کارآفرینی هم احتمال شکست وجود دارد، به‌خصوص اگر کسب و کار پیش از این دچار ورشکستگی شده باشد.

 

انواع مختلف کارآفرینی بر اساس نحوه مدیریت

تا اینجا به بررسی کارآفرینی براساس هدف ایجاد کسب و کار و ارائه ایده پرداختیم اما کارآفرینی، انواع مختلف دیگری هم دارد و امکان تقسیم‌بندی آن به شکل‌های دیگری هم وجود دارد. یکی از روش‌های دیگر برای تقسیم کارآفرینی، تقسیم‌بندی براساس نحوه مدیریت کسب و کار است که براین اساس کارآفرینی را به انواع زیر تقسیم می‌کنند:

 

انواع مختلف کارآفرینی براساس نحوه مدیریت

 

کارآفرینی خصوصی

در این نوع کارآفرینی، امور مدیریتی کسب و کار، تامین نیازهای مالی و سرمایه کسب و کار توسط یک نفر یا گروهی مشخص از افراد انجام می‌شود و شغل ایجاد شده در بخش خصوصی قرار می‌گیرد. در این دسته از کارآفرینی، سود و درآمد تنها برای افراد حقیقی است و سازمان یا شرکت‌های دولتی سودی دریافت نمی‌کنند.

 

کارآفرینی دولتی

نوع دیگر نحوه مدیریت کارآفرینی است که تامین سرمایه در آن‌ها از سمت دولت انجام می‌شود. مشاغلی که در این دسته قرار می‌گیرند، معمولا خدماتی بوده و به نفع کل افراد جامعه هستند. در نتیجه دولت‌ها با سرمایه‌گذاری در آن‌ها، به بهبود آن شغل کمک می‌کنند.

 

 

کارآفرینی مشارکتی

از دیگر انواع کار آفرینی است که مدیریت آن توسط گروهی از افراد یا سازمان‌ها به صورت مشارکتی انجام می‌شود. در این شیوه کارآفرینی هدف بهبود کیفیت زندگی افرادی است که در آن شغل سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

 

کارآفرینی برونسپاری

در این شیوه فرد سرمایه‌ای در اختیار دارد اما شخصا آن را برای راه‌اندازی کسب و کار هزینه نکرده و در اختیار دیگر افراد یا گروه‌ها قرار می‌دهد. این شیوه تا حدودی مشابه کارآفرینی استارتاپ است اما با این تفاوت که سرمایه‌گذار خود از سود حاصل از کارآفرینی بهره می‌برد اما تنها مدیریت کسب و کار ایجاد شده را برعهده ندارد.

 

کارآفرینی اشتراکی از انواع کار آفرینی

 آخرین نوع کارآفرینی براساس مدیریت است که در آن مدیریت و تامین سرمایه مشترکا به عهده بخش خصوصی و دولتی است. در این شیوه دولت تامین کننده سرمایه و بخش خصوصی اجرای کار را به عهده دارد و در نهایت سود به هر دو بخش داده می‌شود.

 

کارآفرینی اشتراکی

 

سخن پایانی در مورد انواع کار آفرینی

کارآفرینی انواع و روش‌های مختلفی دارد که هر کدام از اهداف متفاوتی پیروی می‌کنند. برای موفقیت در کارآفرینی ابتدا باید با تفاوت‌های هر کدام آشنا بود و سپس اقدام به سرمایه‌گذاری و شروع به کار کرد.
انواع مختلف معرفی شده به عنوان شیوه‌های انجام کارآفرینی در این مطلب، رایج‌ترین تقسیم‌بندی کارآفرینی هستند اما خلق کسب و کارهای جدید یا در اصطلاح کارآفرینی را می‌توان به شکل‌های دیگر هم دسته‌بندی کرد. برای موفقیت در این زمینه و راه‌اندازی کسب و کارهایی سودمند، بهتر است قبل از هر اقدامی با متخصصان این امر مشورت کرد.

میانگین امتیاز 4.9 / 5. تعداد آرا: 14

4 دیدگاه برای “انواع کار آفرینی | کارآفرینی به چند شکل قابل انجام است؟

  1. امیرمحمد رضائی گفته:

    درود، ممنون از مقاله بسیار خوب شما.
    کتاب افسانه کارآفرینی هم بسیار مفید است.
    باتشکر

    • مدیروب گفته:

      از اینکه براتون مفید و کاربردی بوده بسیار خوشحالیم از اینکه تجربه خودتون رو با ما به اشتراک گذاشتید سپاسگزاریم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *