،

باشگاه مشتریان چیست؟ چطوری باشگاه کارآمد راه اندازی کنیم؟

باشگاه مشتریان
4.1
(417)

امروزه با اشباع شدن بازارها و به میان آمدن  رقبا در کسب وکارها، صاحبان کسب وکارها به این نتیجه رسیدن که هر مشتری ارزش ویژه ای دارد. از این رو لازم است که سیاست های مشتری مداری را پیش بگیرند. با توجه به اینکه جذب مشتری جدید نیاز به هزینه زیادی دارد، از این رو شرکت ها سعی کردند به جای جذب مشتری جدید، خدمات ویژه ای را در اختیار مشتریان قدیمی قرار دهند و آنها را راضی کنند تا دوباره خرید کنند. یکی از رویکردهای مناسب در این زمینه می توان به ایجاد باشگاه مشتریان اشاره کرد. در ادامه متن بیشتر با باشگاه مشتریان و همچنین ویژگی ها و خدمات آن آشنا خواهید شد.

 

باشگاه مشتریان
باشگاه مشتریان چیست؟

به مجموعه ای از ابزارها و تکنیک ها برای برنامه وفاداری مشتریان، باشگاه مشتریان گفته می شود. این ابزارها و تکنیک ها بر اساس نوع کسب وکار شما تعیین می شوند و در قالب باشگاه مشتریان پیاده سازی و راه اندازی می شوند. شرکت ها و سازمان ها به کمک باشگاه مشتریان (Customer Club) می توانند مشتریان خود را به برندشان وفادار کنند.
اهداف و برنامه ریزی های این باشگاه باید به گونه ای باشد که افراد از عضو بودن در این باشگاه لذت ببرند و خوشحال باشند که عضو این باشگاه هستند. در این صورت است که افراد به مشتری ثابت این برند تبدیل می شوند. باشگاه مشتریان خریداران را با ارائه پیشنهادهای خاص، ترغیب می کند تا به وبسایت هایی که قبلا از آن خرید کرده اند، دوباره  سر بزنند و مجدداً خرید کنند. این پیشنهادهای خاص برای عضو باشگاه مشتریان در هر وبسایتی با توجه به نوع کسب وکار می تواند متفاوت باشد.
از جمله این پیشنهادها می توان به ارائه تخفیف های ویژه، ارائه کارت هدیه برای خریدهای بعدی، محصولات رایگان، دسترسی به محصولات جدید و … اشاره کرد. برای عضویت در باشگاه مشتریان لازم است خریداریان اطلاعات شخصی خود را در شرکت ثبت کنند و شناسه و یا کارت عضویت دریافت کنند تا در هنگام خرید از آن استفاده کنند. به صورت کلی می توان گفت که به جمع آوری مشتریان وفادار در یک مجموعه و ارائه خدمات و امتیازات ویژه به آنها، باشگاه مشتریان می گویند.

 

باشگاه مشتریان
اهمیت باشگاه مشتریان برای کسب و کار شما

همه ما می دانیم که هزینه ها برای جذب یک مشتری جدید حدوداً 6 تا 7 برابر بیشتر از هزینه فروش محصول به مشتریان قدیمی است. از سوی دیگر آمار نشان داده است که مشتریان فعلی شما 60 درصد بیشتر از یک مشتری جدید خرید می کنند. از این رو پرواضح است که سرمایه گذاری بر روی مشتریان قدیمی برای سازمان و شرکت شما بسیار سودآورتر خواهد بود. مشتریان قدیمی برای برند مورد علاقه خود بیشتر هزینه می کنند و بیشتر خرید می کنند. مشتریان وفادار برند شما با خانواده و نزدیکان و دوستان خود در مورد برند شما صحبت می کنند و برای شما تبلیغ می کنند. از این رو شما مشتریانی جدید را جذب می کنید که بعدا به مشتریان وفادار تبدیل می شوند.

 

باشگاه مشتریان

 

باشگاه مشتریان برای چه بیزینس هایی مناسب است؟

همه ما می دانیم راه اندازی باشگاه مشتریان اقدامی سودآور و مثبت است. حال سوال این است که آیا راه اندازی باشگاه مشتریان برای کسب وکار شما مفید است یا نه؟ برای اکثر شرکت های فروشگاهی و خدماتی راه اندازی باشگاه مشتریان می تواند گزینه ای مناسب و کاربردی باشد، اما ایجاد این باشگاه برای برخی از کسب وکارها موثر نیست. در شرکت ها و کسب وکارهایی که خریدهای آنها به صورت غیر مستمر انجام می شود، شاید راه اندازی این باشگاه نتیجه ای مطلوب نداشته باشد. این بیزینس ها نمی توانند مشتریان دایمی داشته باشند تا بتوانند از مزایای باشگاه بهره ببرند. برای مثال می توان به  بیزینس هایی مانند شرکت هایی که در حوزه نوسازی خانه کار می کنند و یا اینکه وکیل هستند و … اشاره کرد.

 

انواع باشگاه مشتریان

باشگاه مشتریان معمولا در دو نوع باز و بسته ایجاد می شود. باشگاه مشتریان باز طوری طراحی می شود که هر شخصی می تواند عضو آن شود و از مزایای آن استفاده کند؛ اما اعضای قدیمی در اولویت باشگاه هستند. اما در باشگاه مشتریان بسته و یا محدود، تنها افرادی می توانند عضو شوند که حتما به سطح مشخصی از فعالیت رسیده باشند. به این معنا که مشتریان پس از اینکه وفاداری خود را ثابت کردند، می توانند عضو باشگاه شوند و از مزایای آن استفاده کنند. هر شرکتی با توجه به سیاست های خود می تواند یکی از این دو نوع باشگاه را راه اندازی کند.

انواع باشگاه مشتریان

برنامه های باشگاه مشتریان

هر یک از باشگاه های مشتریانی که ایجاد می شود، برنامه های متفاوتی دارند. شما می توانید با توجه به نوع بیزینس و استراتژی های کسب وکارتان، مناسب ترین برنامه ها را انتخاب کنید.

  • برنامه باشگاه مشتریان امتیازی: در این باشگاه، هر مشتری با توجه به میزان خرید خود، امتیاز دریافت می کند. این امتیاز می تواند تخفیف و یا استفاده از امکانات ویژه باشد. این نوع برنامه معمولا بسیار رایج است.
  • برنامه باشگاه مشتریان ترتیبی: در برنامه های این نوع باشگاه ها به شکل پلکانی و تدریجی مزایا افزایش پیدا می کند. برای نمونه در اولین خرید ارسال رایگان دارد و در دومین خرید ارسال یک هدیه و در خرید سوم تخفیف 10 درصدی. از این رو در هر خرید به ترتیب به مشتریان امتیازاتی داده می شود.
  • برنامه باشگاه مشتریان پولی و عضویت VIP: عضویت در برخی از کسب وکارها با پرداخت هزینه امکان پذیر است. در این باشگاه ها مشتریان با پرداخت هزینه به صورت ماهانه و یا سالیانه، می توانند از خدمات و مزایا بهره مند شوند. هزینه باید متناسب با ارائه خدمات باشد تا مشتریان همچنان عضو باشگاه باقی بمانند.
  • برنامه بازی در باشگاه مشتریان: یکی دیگر از ایده ها برای باشگاه مشتریان استفاده از بازی ها برای کسب امتیاز است. مشتریان می توانند با انجام بازی امتیازاتی را کسب کنند تا بتوانند از این امتیازات در فروشگاه شما استفاده کنند.
  • برنامه های مبتنی بر ارزش‌های مشترک در باشگاه وفاداری مشتریان: برخی از ارزش ها در زندگی هستند که نمی توان برای آنها قیمتی قائل شد. این ارزش ها می تواند گزینه ای مناسب برای ایجاد باشگاه مشتریان باشد. برای مثال یک فروشنده لوازم آرایشی که در تولید محصولات ارگانیک خود از حیوانات استفاده نمی کند، به مشتریان خود این امکان را بدهد که با خرید میزان مشخصی از محصولات، در بهبود شرایط زندگی حیوان های آسیب‌دیده یا بیمار سهیم باشند.
  • برنامه باشگاه مشتریان ترکیبی: برخی از کسب وکارها هم تمایل دارند از دو یا چند نوع از برنامه ها به صورت ترکیبی استفاده کنند. از این رو می توانند با توجه به نوع بیزینس خود ترکیبی از برنامه های بالا در باشگاه مشتریان را انتخاب کنند.

باشگاه مشتریان

ویژگی های باشگاه مشتریان کارآمد

باید شرکت ها به این موضوع توجه کنند تنها ایجاد یک باشگاه کافی نیست؛ باید باشگاهی را راه اندازی کنید که کارآمد باشد. ارائه خدمات و پیشنهادات مناسب به مشتریان بتواند نظر مشتریان را جلب کند و آنها را ترغیب کند تا همچنان عضو باشگاه بمانند.

  •  ورود و ثبت نام آسان: اولین نکته در ایجاد باشگاهی کارآمد ورود و استفاده آسان از خدمات است. ورود و استفاده از خدمات باشگاه باید ساده باشد. مردم معمولا دوست ندارند تمامی اطلاعات شخصی خود را هنگام ثبت نام ارائه دهند. پس لازم است تنها اطلاعاتی که برای شما مفید است را از مشتریان در هنگام ثبت نام درخواست کنید.
  • در نظر گرفتن پاداش ها و جوایز جذاب برای مشتریان وفادار: لازم است در باشگاه مشتریان خود، پاداش ها و جوایز بی نظیر و منحصر به فردی را در نظر بگیرید. با این وجود افراد بیشتر ترغیب می شوند تا عضو باشگاه شوند و به همراه همیشگی شما تبدیل شوند.
  • کمپین های وفاداری تکرار پذیر: اگر مشتریان حس کنند تنها برای خرید دوم مزایا دریافت می کنند، دیگر برای خریدهای سوم و چهارم ترغیب نمی شوند. لازم است این کمپین ها تکرار پذیر باشد تا مشتریان همواره احساس کنند که با خریدهای بعدی نیز می توانند بیشتر از مزایا استفاده کنند.
  • ترغیب به اقدام: یک باشگاه مشتریان کارآمد، اعضا را وادار به اقدام می کند. برای این کار لازم است پیشنهادهای قانع کننده ای را ارائه دهید تا مشتریان به انجام آن تمایل پیدا کنند. البته نا گفته نماند که تعداد درخواست ها نباید زیاد و خسته کننده باشد. طوری که مشتری کلا از عضویت در باشگاه انصراف دهد.
  • تعامل متقابل: برنامه ای در باشگاه مشتریان کارآمد است که متقابل باشد. هنگامی که می خواهید باشگاه مشتریان خود را طراحی کنید، سعی کنید برنامه هایی را در نظر بگیرید که بر مبنای سیاست برد-برد باشد. یعنی اینکه هم شما به اهداف خود برسید و هم مشتریان بتوانند از مزایای خوبی بهره ببرند. برای مثال می توانید از مشتریان خود درخواست کنید تا آشنایان خود را معرفی کنند و در مقابل آن تخفیف ویژه ای را دریافت کنند. بگذارید مشتریان هم حس کنند که شما برای آنها ارزش قائل هستید و به فکرشان هستید.

 

باشگاه مشتریان

 

مزایای راه اندازی باشگاه مشتریان

باشگاه مشتریان بر خلاف تبلیغات، یک ارتباط دو طرفه است که در آن مشتری کاملا درک می کند که شما قدردان او هستید و منافع او را نیز در نظر گرفته اید. راه اندازی باشگاه مشتریان مزایای زیادی دارد که در ادامه به برخی از مهمترن آنها اشاره خواهیم کرد.

  •  افزایش فروش: همان طور که گفته شد، مشتریان قدیمی درصد بیشتری در کسب وکار شما پول خرج می کنند. از این رو اگر شما مشتریان قدیمی خود را تشویق به خرید کنید، قطعا فروش بیشتری خواهید داشت.
  • کاهش هزینه های تبلیغات: لازم است بدانید که هزینه جذب یک مشتری جدید، 6 تا 7 برابر بیشتر از نگهداری یک مشتری قدیمی است. با راه اندازی باشگاه مشتریان مطمئن خواهید شد که مشتریان بارها و بارها از شما خرید خواهند کرد.
  • کاهش هزینه های نیروی انسانی و صرفه جویی در زمان: راه اندازی باشگاه مشتریان به صورت خودکار ثبت اطلاعات مشتریان، ارسال پیام، انجام نظر سنجی  و … را انجام می دهد. از این رو دیگر لازم نیست نیروهای انسانی را برای انجام این قبیل کارها به کار بگیرید. در این صورت هم در هزینه و هم در زمان انجام کار صرفه جویی می شود.
  • مشتریان خود را  سوپرایز کنید: شما می توانید با راه اندازی باشگاه مشتریان، با ارائه پیشنهادهای جذاب مشتریان خود را سوپرایز کنید. با سیستم امتیاز دهی و اعتبار برای خریدهای بعدی می توانید این کار را انجام دهید. دادن کارت های اعتباری، تخفیف در خریدهای بعدی، ارسال رایگان، دادن هدیه نقدی و غیر نقدی و … می توانند پیشنهادهای خوبی باشند.
  • بازاریابی برای کسب و کار شما: راه اندازی باشگاه مشتریان حرفه ای موجب می شود تا سیاست برد-برد در آن حاکم باشد. از این رو مشتریان از شما به نیکی یاد کنند. این خود می تواند تبلیغ خوبی برای برند شما باشد. اگر برای معرفی دوستان و آشنایان پورسانت در نظر بگیرید، می توانید فروش خود را بسیار افزایش دهید.

باشگاه مشتریان

مراحل راه‌اندازی و طراحی باشگاه مشتریان کارآمد

برای راه اندازی و طراحی باشگاه مشتریان کارآمد و خوب، مراحل زیر را می توانید انجام دهید.

  • درباره مشتریان فعلی بیشتر اطلاعات کسب کنید: برای اینکه با توقعات مشتریان فعلی بیشتر آشنا شوید، می توانید از تکنیک هایی مانند نظر سنجی، مصاحبه و … استفاده کنید. با این کار می توانید بفهمید که آیا ایجاد باشگاه مشتریان شما مورد استقبال قرار می گیرد یا نه.
  • مشخص کردن هدف ایجاد باشگاه مشتریان: اولین قدم در راه اندازی باشگاه مشتریان، مشخص کردن هدف است. ابتدا باید بدانید که می خواهید با ایجاد باشگاه به چه چیزی برسید. آیا قصد شما افزایش فروش است یا تنها بیشتر شدن ترافیک وردی برای شما کافی است. پس از مشخص شدن هدف می توانید روش های درست رسیدن به هدف را مشخص کنید.
  • پاداش هایی که برای مشتریان در نظر می گیرید را مشخص کنید: در این مرحله لازم است تحقیق کنید که انتظارات مشتریان چیست و با توجه به آن جوایز و پاداش های متناسب و درخور و با ارزش را تعیین کنید. جوایز باید طوری باشد که هم برای مشتریان سودمند باشد و هم سودآوری کسب وکار شما حفظ شود.
  • مشخص کردن مبلغی مشخص برای تاسیس باشگاه مشتریان: لازم است قبل از شروع ابتدا میزان مبلغی که می خواهید به ایجاد باشگاه اختصاص دهید را مشخص کنید و بر اساس آن برنامه ریزی کنید.
  • ایجاد انگیزه برای شروع ثبت نام: شما می توانید برای اینکه در مشتریان انگیزه اولیه را ایجاد کنید، مسابقات سرگرم کننده برگزار کنید، یا اینکه امتیازی را برای ثبت نام در باشگاه برای مشتریان در نظر بگیرید.
  • سنجش موقعیت در طول اجرای باشگاه: پس از ایجاد باشگاه مشتریان، لازم است دائما بازخورد مشتریان را بررسی کنید تا بفهمید که این باشگاه موفقیت آمیز بوده یا نه. شما می توانید با استفاده از این گزارشات و بررسی های ایجاد شده طرح ها و برنامه های بعدی خود را مشخص کنید. از این رو می توانید به بهترین نتیجه برسید.

 

باشگاه مشتریان

جمع بندی

همان طور که اشاره شد، نگهداری مشتریان قدیمی، هم کم هزینه تر است و هم سودآوارتر از جذب مشتریان جدید. از این رو لازم است صاحبان کسب وکارها در کنار برنامه هایی که برای جذب مشتریان جدید دارند، به فکر نگهداری مشتریان وفادار و قدیمی هم باشند. ایجاد باشگاه مشتریان گزینه ای ایده آل برای نگهداری مشتریان قدیمی و دادن امتیازات و جوایز و هدایا به آنها است.

میانگین امتیاز 4.1 / 5. تعداد آرا: 417

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *